2014. 11 25.

Ő vár el túl sokat, vagy velem lehet a hiba? Elvesztettem a bizalmát? Hogy lehetne elkerülni ezt az ördögi kört?

Mimiko
A párommal több mint egy éve vagyunk együtt, és visszatérő gondjaink vannak. Már három vagy négy hete, hetenként problémák vannak abból, hogy számomra kis dolgok miatt vitázunk, és ez mind a kettőnket megvisel.

A páromat zavarja, hogy gyakran hiányosan emlékszem dolgokra (pl.: melyik vonattal utazik másnap x helyre, vagy más kisebb dolgok, amit előző nap már elmondott vagy 3x). Gyakran félreértések vannak köztünk, például telefonnal kapcsolatos dolgok (általában telefonon keresztül beszélünk hétköznap, mert napközben ugye iskola, és nem ugyanoda járunk), mert a környezet miatt néha rosszul hallom, mást hallok, mint amit a vonal túlsó végén mond, és így születnek a félreértések. Néha előfordult a távoli múltban, hogy nem számoltam be hogy X-el vagy Y-el miről beszéltünk, és ezt úgy vette, hogy titkolózok előtte. Onnantól megígértem, hogy amiről tudok, vagy ami rá tartozik (pl. barátnőm magánéletét nem szívesen teregetem ki), azt elmondom. De végül ez is egy visszatérő probléma lett, hogy véletlen kihagytam egész apró dolgokat, mert épp nem jutott eszembe, vagy később számoltam be róla... Pedig ártatlan dolgok, beszélgetések, szerintem a páromnak sose volt féltékenységre oka. Az adott vitából kifolyólag néha ráerőltetem, hogy találkozzunk és beszélgessünk, akkor is, amikor épp dolga van (pl. otthon van és tanul, mert egyetemista), mert ki szeretnék vele békülni, el szeretném érni, hogy ne haragudjon.

Ezeket a dolgokat mindig próbálom elkerülni, hogy javítsak a helyzeten, de akaratomtól függetlenül mindig újra megtörténnek. Kezdem azt hinni, hogy elkerülhetetlen hibák, de az is lehet, hogy csak alapvető emberi hibák.

Ezek neki rosszul esnek, azt vonja le belőle, hogy nem érdeklődök felé, és szerinte ezeket a "kis" gyakori dolgokat én szándékosan csinálom, hogy idegesítsem. Gyakran bocsánatot kérek, számomra kis dolgok miatt, és elmondom, hogy nem, nem szándékos volt, és hogy mennyire próbálok rájuk figyelni, de eddig sem sikerült elkerülni. Elmondtam neki, hogy lehetne toleránsabb, de szerinte én vagyok a hibás. Szerinte azért nem tudok figyelni, mert a "saját kis világomban élek" és nem foglalkozom Vele.

Úgyhogy azóta is figyelek ezekre, de eddig nem sikerült bezárni az ördögi kört. Minden hétre van valami téma (amiről én tehetek), amin vitázunk.

Hétvégéken náluk vagyunk általában, mondhatni problémamentesen végig péntektől vasárnap reggelig. Együtt vagyunk és nincsenek ilyen problémák, pedig sokat beszélünk a nézeteinkről, a belső világunkról – a kommunikációval nincs is semmi gond. Engem az zavar, hogy nem tud megbocsátani, azt hiszi, hogy szándékosan ártani akarok neki.

Én mindenképp szeretném, hogy boldogok legyünk együtt, de nem tudom, hogy ezt hogy lehetne elérni, hogy nekem kellene megváltoztatnom a hozzáállásom, vagy Neki?

Szerintem, amit lehetett, én már megtettem. Meg szeretném tartani a kapcsolatunkat, és megmenteni a további sérelmektől.

Paizs Dóra
Coach, Tréner
Kedves Mimiko,

Egy párkapcsolat – vagy bármilyen más felnőtt kapcsolat – minőségéért, és alakulásáért a felek 50-50 %-ban felelősek. Ez azt jelenti, hogy ha csak az egyik fél tesz állandó erőfeszítéseket a kapcsolat javításáért, a másik igényeinek való megfelelésért, a másik elfogadásáért, a másik fél azonban nem, a kapcsolat az emberfeletti erőfeszítések ellenére sem lesz soha harmonikus.

Mivel nem ismerem közelről a kapcsolatotokat, ezért coachként a következő kérdéseket küldeném Neked végig gondolásra:

- Mit vársz ettől a kapcsolattól?
- Amit vársz, azt meg is kapod?
- Volt-e valaha olyan időszak a kapcsolatban, amit harmonikusnak éreztél?
- Ha igen, miben nyilvánult meg ez a harmónia?
- Az akkori harmóniához mivel járultál Te hozzá, és mivel a partnered?
- Milyen embernek, partnernek szereted látni, érezni magadat?
- Ebben a kapcsolatban ilyennek érzed, látod magad? Vajon mi az oka annak, ha/amikor igen, és ha/amikor nem?
- A partnered tisztában van-e a Te igényeiddel? Ezeket hogyan kommunikálod felé? Elfogadja ezeket?

Javaslom, hogy próbáld meg ezeket a kérdéseket először önállóan végig gondolni, és a válaszaidat le is írni minél részletesebben. Ha van egy bizalmas barátod, akivel meg tudod osztani a témát, annak mondd el a válaszaidat, de kérd meg, hogy azokat ne kommentálja, csak hallgasson meg Téged. A saját válaszaid kihangosítása lehet, hogy új gondolatokat ébreszt Benned.

A saját válaszaid alapján el tudod talán dönteni, hogy kell-e további erőfeszítéseket tenned, vagy – ahogyan fogalmaztál – a hozzáállásodon változtatnod, vagy esetleg máshol érdemes a megoldást keresni.

Minden esetre engem lenyűgöz az a tenni akarás, kitartás, empátia és bátorság, ahogyan a kapcsolatodért, a boldogságodért dolgozol. Ez egyben bizakodóvá is tesz, hogy sikerül majd megtalálnod a saját legjobb megoldásodat ebben a helyzetben!

Üdvözlettel:
Paizs Dóra,
megoldásközpontú coachSZAKÉRTŐINK
Pszichológus
Coach, Tréner, Mentálhigiénés segítő, Életvezetési tanácsadó
Pszichológus
Coach, Tréner
Pszichológus
Coach, Tréner
Pszichológus
Pszichológus, Tréner
Coach, Tréner, Életvezetési tanácsadó
Pszichológus
Pszichiáter
Pszichológus
Pszichológus
Pszichológus
Pszichológus
Fejlesztő pedagógus
Coach
Pszichológus
Coach, Tréner
Coach, Tréner


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februárt...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Február...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 13. 06:37


CÍMKEFELHŐ