2014. 11 19.

Nem mer szeretni

christina.23
Kedves Szakértő!

1,5 éve élek együtt a párommal, és elég gyakran úgy érzem, hogy nem szeret eléggé. Mondja, meg érezteti is. Régebben mondta, hogy exbarátnőjét nagyon szerette, de a csaj szakított vele. Nagyon ki volt és már nem igazán nagyon szeretni, mert fél, hogy megint ez fog történni. Mit tudnék csinálni, hogy merjen szeretni? Én megbízható vagyok meg őszinte vele.

A másik hogy két ex-barátnőjére elég gyakran rákeres az egyik közösségi oldalon - és ugye ott látni a képeket híreket stb... De ezt ő nem tudja, hogy én látom, hogy ő nézegeti őket. Ezt miért csinálja? Lehet, hogy még mindig szereti az ex-barátnőjét? Ha szóba hozom vagy kérdezek egyből ideges lesz, hogy én ilyet kérdezek.

Válaszát előre is köszönöm!

Féderer Sára
Pszichológus
Kedves Christina!

Ha együtt vannak, a társa érezteti Önnel, hogy szereti, és a kapcsolatuk jól működik, úgy gondolom, nincs oka aggódni. A fő kérdés az: van-e bármi, ami kapcsolatukban, a mindennapokban problémát jelent? Hogy működik az intimitás? Vannak-e közös programjaik, közös érdeklődési körük? Megfelelő-e Önök között a távolság, a közelség? Tudnak-e időt szentelni magukra és egymásra? Van-e jövőképük? Ha ezek a dolgok rendben vannak, semmi oka kételkedni párja szerelmében.

Ugyanakkor érthető, hogy időnként kétségek gyötrik, amikor azt látja, párja érdeklődik a volt kapcsolatai iránt. Sok esetben ez nem több puszta kíváncsiságnál - mi lehet a másikkal, hogy él? Boldog-e, továbbhaladt-e az élete? Milyen az új élete mással? Ez a lezárás része, mindenkinél más, hogyan kezeli ezt. Van, aki elvágólag zárja le a kapcsolatait, van, akinek hosszú idő kell, míg végleg el tudja engedni a másikat. A két dolog nem zárja ki egymást: szerelem és közös jövő tervezgetése Önnel, és a régi kapcsolat elgyászolása, gondolatban az exszel való foglalkozás.

Talán érdemes lenne szóbahoznia ezt úgy, hogy a párja érezze az Ön megértését. Vádaskodás, gyanakvás helyett érdemes kifejezni a megértését és megosztani, hogy néha felmerül Önben, ez érinti-e a kettejük kapcsolatát. Fontos, hogy párja érezze, biztonságban van és megoszthatja Önnel, ami benne van.

Ha ennek ellenére nem tudnak erről beszélni, mert társa az Ön tapintata és kedvessége ellenére is ideges lesz, azt javaslom, adjon neki időt. El is mondta, hogy megsérült az előző kapcsolatában, a sebek behegedéséhez idő kell és sok-sok pozitív élmény. Tudnia kell, hogy olyasvalakivel él, aki nehezen bízik, kiérdemelni a bizalmát idő és türelem. Erről nem Ön tehet - azonban a párja sem.

Ha a fentiek ellenére úgy érzi, a bizalmatlanság - az Öné az exek miatt, a párjáé a régi szakítás miatt - megmérgezik a mindennapokat, érdemes felkeresniük egy párterapeutát. A párterápiák során biztonságos környezetben tudják tisztázni, ami Önökben van, a félreértések elkerülésével, és megoldásokat kereshetnek, melyek mindkettejük számára működnek. Tapasztalatom szerint párkapcsolati helyzetekben általában mindkét félnek igaza van a maga oldaláról - néha elkel a segítség, hogy valaki közvetítsen a két fél között, segítse a kommunikációjukat. Nem könnyű mindig tisztán látni a saját érzelmeinket illetően sem - hát még a másik megértése sokszor bonyolult feladat. Úgy gondolom, nehéz egy bizalmatlan, érzelmileg sebzett emberhez közel kerülni, és minden bizonnyal Önnek is megvannak a maga bizonytalanságai, érzelmi szükségletei. Ha csak további sebeket okoznának egymásnak, kérjenek inkább segítséget, a párterápia nagyon hatékony és jó eszköz a kapcsolatok harmonizáláshoz.

Minden jót kívánva, üdvözlettel:
Féderer Sára,
pszichológusSZAKÉRTŐINK
Pszichológus, Életvezetési tanácsadó
Pszichológus, Tréner
Coach
Pszichológus, Tréner
Pszichológus
Pszichológus
Pszichológus
Coach
Coach
Pszichológus, Életvezetési tanácsadó
Pszichológus, Tréner
Pszichológus
Coach, Tréner
Pszichológus
Pszichológus
Pszichológus
Pszichológus
Coach, Mentálhigiénés segítő, Életvezetési tanácsadó, Stílustanácsadó
Coach
Pszichológus, Coach, Tréner


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónkn...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februárt...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 13. 06:37


CÍMKEFELHŐ