A HÓNAP EMBERE
2014. október - A Hónap Embere

Vitéz Gyöngyvér - a SEGÍTŐ

LifeGarden
Fontos tény, ha a szervezetben az egyének megoldásra törekvő, erőforrás elemző szemlélettel dolgoznak, az kihat mindenre. Emberi kapcsolatokra, szervezeti kultúrára, szervezeti kommunikációra. Pozitív légkörben, fejlett EQ-val, megoldásközpontú gondolkodással miden sokkal eredményesebb. Ez életem minden területén iránymutató.


"A megoldásról és nem a problémáról beszélni..."

(Peter Szabo)

   Több, mint 15 éve dolgozom tanácsadóként, szakértőként a tanulásmódszertan, a képzés-fejlesztés területén. Megoldásközpontú és életvezetési coach-ként a legtöbb tapasztalatom a gyermek-szülő kapcsolat, a párkapcsolat, a családi szerepek, szerepkonfliktusok, valamint a munkához kötődő konfliktusok megoldásában van.

Ha egy szóval meg kellene határoznod, mi is a szakmád, mit mondanál?
   Nem könnyű magamnak sem megválaszolni ezt a kérdést. Alapvégzettségemet tekintve pedagógus, iskolafejlesztési szakértő, közoktatási intézményvezető vagyok.
   A jelenlegi fő munkámat tekintve egy internetes gyermekportál, az egyszervolt.hu oktatási igazgatójaként dolgozom, közben tanítok az ELTE Informatika karon tanulásmódszertant a tanárjelölt hallgatóknak.
   Ami pedig a lelkem csücske, az a mentálhigiénés szolgálat, amely meghatározza a gondolkodásom, az életem minden területére kihat, és lassan hivatásommá vált.
   Sokat gondolkodom, minek is nevezzem magam. Oktató? Tanácsadó? Coach? Szakértő? Mentor? Tréner? Igazából mindegyik, és valójában egyik sem fedi le azt az érzést, amit jelent számomra ez a hivatás. Talán a legjobb szó a SEGÍTŐ. Ezt nem lehet végzettséghez kötni, mégis rengeteg tanulás, iskola, "papír" van mögöttem, hogy biztonsággal tudjam végezni ezt a SEGÍTŐ szolgálatot. Sok-sok munka, tanulás, gyakorlat. Sok-sok tréneri és tanácsadói óra. Most, hogy így végiggondolom, ezt a szakmát sem adták ingyen. Azonban, ha ez nem lenne, magabiztosságom sem lehetne. Mégis a szakmai alázat a legfontosabb, amit meg kell tartanom, hogy őszintén segíteni tudjak.

Amit tudhatunk Rólad, az elég szerteágazó. Egyetemi oktatás, taneszközfejlesztés, tankönyvírás, tréningek, csoporotos és egyéni tanácsadás. Honnan indultál és hol tartasz most?
   Egész eddigi pályám során a személyiségemmel dolgoztam, segítettem, képeztem, mentoráltam, oktattam, tanácsot adtam, neveltem és úgy gondolom, példát is mutattam. Nagy teherbírással vetettem bele magam mindenbe. Az elmúlt 2-3 évben tanácsadói, oktatói, tréneri munkámban kiteljesedtem, elértem azt, amit szerettem volna.
   Folyamatosan az új módszereket, technikákat kerestem és keresem most is azért, hogy a leghatékonyabban, gyakorlatokon, hétköznapi életre lefordítható tevékenységeken keresztül tudjam a felmerülő szakmai és emberi élethelyzeteket segíteni.
   Elvégeztem több mentori, tanácsadói iskolát, Mediátor, Life Coach - életközi kapcsolatok válságmenedzsere lettem, majd a megoldásközpontú coaching felé orientálódtam és ezen a területen is képeztem magam tovább (Solutionsurfes Magyarország (ICF Accredited Coach Training Program (ACTP)).

Kik keresnek meg leginkább és milyen témában?
   Teljesen változó. Matematikus, projektvezető menedzser, balerina, csúcsvezető, középvezető, beosztott... Szinte minden terület és szint, de alapvetően két csoportra osztható, hogy kik keresnek meg. Az egyik csoport munkahelyi konfliktussal, vezetői problémákkal jön, amelyekben a megoldáshoz szeretne eljutni. A másik csoport elsősorban szülő-gyermek konfliktusokkal, tanulási problémákkal keres fel. Közös bennük az EMBER. Az ember, aki tele van hozott és szerzett feszültségekkel, gátlásokkal, sztereotípiákkal. Olyanokkal, amelyeket maga sem vesz észre csak akkor, ha tükröt tartok neki.

Mi a módszered lényege?
   Nagyon egyszerű. Nem a problémára, hanem annak megoldására fókuszálok, erőforrásokat elemzek és mozgósítok azokban, akik megkeresnek. Ez mindig pozitív energiákat szabadít fel, és segít a helyes megoldások megtalálásában. Kérdéskultúrám, módszereim az elmúlt években megváltoztak. Ugyan azt mondtam a mondat elején, hogy egyszerű...
   Hát igen, amikor már a megoldás megszületett, visszanézve tényleg egyszerű. Az oda vezető út pedig nagyon nehéz. Tudatos, megoldásközpontú gondolkodás nélkül pedig szinte lehetelen. Az, aki nehéz élethelyzetben van, nem igazán képes magát kívülről látni, erőforrásait elemezni és a megoldást megfogalmazni. Ebben segítek. Ebben hiszek, mivel nekem is ez segít az életem nehéz helyzeteiben. A beszélgetések alkalmával szinte egy búrát helyezek el az ügyfelem és magam köré, csak mi vagyunk. Csak mi és a megoldás keresés. Olyan ez, mint egy utazás. Időben, térben ide-oda lépünk, és keressük, hol a legjobb. Hol van az a pont, ami energizál, ahonnan el lehet indulni. Addig nem nyugszom, amíg ezt a pillanatot meg nem találom.
   Ha ez megvan, látom az ügyfél szemén. Látom és érzem a pozitív energiát. Ezt a pillanatot kell elcsípni és akkor sínen van minden. Ez az a pillanat, amiért érdemes SEGÍTENI. Innentől kezdve a megoldást már az ügyfél hozza magával, mondja ki és tettekben fogalmazza meg, mit is kell tennie, hogy elérje a kívánt célt. Ez engem is boldogsággal tölt el. Építkezem belőle és erőt ad.

Üzenet, hitvallás?
   Fontos tény, ha a szervezetben az egyének megoldásra törekvő, erőforrás elemző szemlélettel dolgoznak, az kihat mindenre. Emberi kapcsolatokra, szervezeti kultúrára, szervezeti kommunikációra. Pozitív légkörben, fejlett EQ-val, megoldásközpontú gondolkodással miden sokkal eredményesebb. Ez életem minden területén iránymutató.


Vitéz Gyöngyvér


ICF Accredited Solutinonsurfes Coach
életközi kapcsolatok válságmenedzsere
tanulásmódszertani szakértő-tanácsadó, tréner
gyongyver.vitez@me.com
A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónkn...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, ho...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 13. 06:34


CÍMKEFELHŐ