A HÓNAP EMBERE
2013. február - A Hónap Embere

Valentin-napi ajándékunk a LifeGarden párkereső olvasóinak - beszélgetés Cherry Claus párkapcsolati coach-csal

LifeGarden
Cherry Claus, nemzetközileg akkreditált coach a Coaching Határok Nélkül program meghívására járt nemrég Magyarországon. A párkeresési és kapcsolati problémák támogatására szakosodott szakemberrel Valentin-nap kapcsán beszélgettünk.


In english >>


Magyarországon is sokat beszélünk a párkeresés nehézségeiről, de itthon még nem ismert a randi coach fogalma. Mesélnél arról, hogy elismert, nemzetközi hírű coacként hogyan kezdtél el foglalkozni ezzel a területtel és mi izgat benne?
Mindig is foglalkoztattak a kapcsolatok, már azelőtt is, hogy coach lettem, én voltam az, akit a barátai és kollégái megkerestek kapcsolati problémáikkal, de akkor is hozzám fordultak, amikor egyedülállóként kapcsolatra vágytak. Jó megfigyelő vagyok, mindig is kíváncsian figyeltem a jól működő kapcsolatokban élőket és kerestem, hogy mitől lehetnek sikeresek, gyakran rá is kérdeztem a "titkukra".

A kapcsolatok éveken át tartó tanulmányozása, a coach képzésem, és természetesen saját pozitív és negatív tapasztalataim segítettek hozzá ennek a rendkívül izgalmas területnek a megismeréséhez. Szeretem támogatni az embereket életük jobbá tételében és azt hiszem, hogy – többek között- pontosan az életünkre kiemelkedő hatást gyakorló kapcsolatok területén tudok a leghasznosabb segítséget nyújtani a hozzám fordulóknak. Kapcsolataik milyenségén keresztül jelentősen befolyásolható az emberek boldogsága, de akár a karrierje is. Gyakran kérnek fel HR vezetők például arra, hogy segítsem magánéleti problémákkal küzdő munkatársaikat. Ebben a folyamatban gyakran az derül ki, hogy az érintett kollégák munkahelyi teljesítményét nagyban befolyásolja, ha kapcsolati nehézségeik vannak, vagy a párkapcsolat hiányával küzdenek.

Tipikusan milyen kérdésekkel, problémákkal keresnek meg Téged a párkeresők?
A problémák tapasztalatom szerint három csoportba sorolhatók:

  1.     Vannak, aki számára nehézséget okoz az előző kapcsolatukon való túllépés. Inkább nőkre jellemző ez, bár volt néhány esetem az elmúlt években, amikor férfiak kértek ilyen típusú segítséget tőlem. Egy kapcsolat lezárása többek számára hosszú folyamat, ami nyilván nagymértékben befolyásolja az új kapcsolatba való továbblépést. Randi coachként nem csupán ennek az elválási folyamatnak a lerövidítésében tudok segíteni, hanem abban is, hogy a hozzám fordulóknak – eltávolodva korábbi tapasztalataiktól- növekedjen az esélye egy új partner megtalálásában.

  2.     Férfiak és nők egyaránt kérnek segítséget párkeresésük sikerességének növelésében. Hiszem, hogy mint életünk sok más területén a randevúzás terén is a felkészülésen múlik a siker. A "Sikeres randevúzás hét lépése a szerelem megtalálásához" című könyvemben kifejezetten a párkeresésre való felkészülés lépéseire koncentrálok. A párkeresés sikerességének esélyeit sok tényező befolyásolja, a randi coach támogatása a partner megtalálásának esélyeit képes növelni. Hasonlóan működik ez a karrier coach esetében is, aki a felvételi beszélgetésekre készít fel. A párkeresésre való felkészülés bőven megtérül a randevú alatt.

  3.     A kapcsolatok nem mindig problémamentesek. Gyakran keresnek meg klienseim azért, hogy elfogulatlan és objektív támogatást nyújtsak számukra kapcsolati nehézségeik időszakában. Sokat adhat nekik a coach tapasztalata és semlegessége. A barátok és családtagok gyakran saját nézőpontjukból, elfogultan mondják el, hogy szerintük mi lehet jó vagy rossz az adott kapcsolat szempontjából. Az én célom az, hogy bármi vezetett is a problémához, a megoldásra helyezzük a hangsúlyt. A coachingban nem a múltra, sokkal inkább a jelenre fókuszálunk, az "itt és most"-ban segítünk, pozitívan befolyásolva ezáltal a jövőt.
Milyen tipikus kérdésekkel találkozol?
Ha minden alkalommal kapnék 1 fontot, amikor elhangzik az a kérdés, hogy "Hogyan találkozhatnék a Tökéletes férfival?", már gazdag lennék. Rengetegen keresik a "tökéletes" partnert. Randi és kapcsolati coachként abban segítem partnereimet, hogy meg tudják fogalmazni önmaguk számára, mit is jelent esetükben a tökéletes partner fogalma. Sok ügyfelemet lenyűgözi, hogy közös munkánk milyen világossá teszi a partnerkapcsolattal szemben támasztott elvárásaikat és a jövőbeli kapcsolatok alakításához milyen hasznos iránytű létrehozását segíti elő.

Sokat hallani arról, hogy napjainkban sokkal nehezebb párra találni, mint korábban, ezért is népszerűek az online párkereső oldalak, amelyek névtelenséget biztosítva nagyszámú találkozást tesznek lehetővé. Te hogy látod, valóban beszűkültek a férfiak és nők közötti találkozási lehetőségek, vagy inkább valami más áll a jelenség hátterében?
Én nem osztom azt a nézetet, hogy manapság nehezebb párt találni. Minden generációnak voltak kihívásai ezen a téren. Ami változás viszont, hogy növekszik azon, a 30-as, 40-es vagy 50-es éveiben lévő párkeresők száma, akik válásuk vagy kapcsolatuk felbomlása után második vagy harmadik alkalommal keresik partnerüket. Manapság elég "sűrű" az életünk, a hosszú munkaórák után gyakran nincs az embereknek lehetőségük arra, hogy a találkozás reményében hetente akár többször is kimozduljanak szórakozni. Véleményem szerint az online társkeresés népszerűsége ezeknek a társadalmi változásoknak köszönhető. Ez a találkozási felület növeli az ellenkező nemmel való találkozás esélyét.

Azt gondolom, hogy a randizás egyfajta "társasjáték", ahol minél jobban kiterjeszted a hálód, annál több halat foghatsz. A kihívást az jelenti, hogy a halak közül a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk ki. Amikor például többnyire kapcsolatban lévő barátaink által szervezett buliba megyünk, statisztikailag kicsi az esélye annak, hogy találkozzunk valakivel, aki hasonló életkorú és éppen párt keres. A jó online randi ügynökséget egy olyan helyhez tudnék hasonlítani, ahová kizárólag olyan emberek jönnek bulizni, akik társat keresnek maguknak – és csak az a kérdés, hogy kikkel akarunk beszélgetni, és kiket akarunk megismerni. Könnyűnek tűnik a dolog, de a gyakorlatban nehéz, ebben sokat segíthet egy coach.

Számodra ezen a területen mi jelenti a sikert?
Az tölt el elégedettséggel, amikor ügyfeleim elérik kitűzött céljaikat. Legyen ez egy fájdalmas válásból, szakításból való továbblépés, vagy egy új találkozás. Néha ez már egyetlen alkalmas coaching találkozó után bekövetkezik, néha évekig tartó folyamat eredménye. Akárhogy is van, szeretem. Szeretem támogatni az embereket ezen az úton. Fontos számomra, hogy coach-ként pozitív változáshoz segítsem ügyfeleimet, és hatalmas sikerélmény számomra, amikor életünk ilyen fontos területén – a párkapcsolatok terén- segíthetem az embereket boldogságuk megtalálásában.
 
Követed, hogy a hozzád fordulók közül ki hol tart a párkeresésben?
Ügyfeleim gyakran küldenek emailt nekem beszámolva előrehaladásaikról, randevúikról, és már négy ügyfelem esküvőjén is részt vehettem. Ezen kívül más módon nem követem ügyfeleim párkeresését, ezt megteszik ők maguk a tőlem kapott eszközök segítségével.  Hiszem, hogy a párkeresésben kulcsszerepe van a saját tapasztalatainkra és működésünkre való reflexiónak.

Vannak már "közös gyermekeitek?"
A kérdés nagyon jó, éppen most kaptam fotót az egyik ügyfelemtől, amin az áldott állapotban lévő ifjú felesége látható. A férfi előző kapcsolatának felbomlásakor fordult hozzám, amikor a párkereséshez szükséges önbizalma nagyon gyenge volt. Én önbizalma megtalálásában segítettem neki, illetve abban, hogy a szakítás után újra képes legyen randevúra hívni immár új feleségét.

Egy másik ügyfelem akkor keresett meg, amikor nehezen tudta eldönteni, hogy elvegye-e későbbi feleségét. Nagyon boldog voltam, amikor meghívást kaptam az esküvőjükre. Ennek ma már tíz éve, azóta is boldog házasságban élnek. Nem csak a házasságot illető döntéshozatalban segítettem ezt az ügyfelet, hanem két évvel később az örökbefogadás lehetőségének körüljárásában is. Ma már nagyon büszke apa és mondanom sem kell, mindkettőjüknek sok örömet hozott a gyerekvállalás.

Valentin nap közeledtével milyen gondolattal segítenéd a "szerelemre vágyókat"? Mesélnél siker sztorikat férfi és női olvasóink számára?
Tapasztalatom szerint a sikertelenség egyetlen módja az, ha feladjuk a próbálkozást. Ha igazán fontos számodra, hogy "igaz szerelemre" találj, tégy meg mindent, ami elvezethet célod eléréséhez, mégha ez hosszú ideig is tart.

Több mint 10.000 óra coaching tapasztalattal a hátam mögött már sok siker sztorit láttam, mind férfiakat, mind nőket illetően. Minden egyes ügyfelemnek meg van a saját személyes története. Néhányat korábban már említettem is. Egyetlen dolgot emelnék még ki, mint a párkeresésben sikeres emberek jellemzőjét: a sikerességhez nyitottságra és elszántságra van szükség. Meg kell tenni minden, a célunk eléréséhez szükséges lépést, beleértve a segítség-kérést is, ha éppen arra van szükség.
Az egyik előnye annak, ha randi vagy kapcsolati coach segítségét veszi igénybe valaki az, hogy "nincs egyedül". Van valaki, aki lámpást gyújt az úton, így elkerülhető, hogy rossz útra térjen, vagy ha már ott van gyorsabban visszatalál a jó irányba, illetve segít abban is, hogy a másik folyamatosan dolgozzon céljai elérése érdekében.

Cherry Claus több mint 10.000 óra coaching tapasztalattal rendelkező nemzetközileg akkreditált (AMC) coach. Többek között a párkeresés és a kapcsolati problémák támogatására specializálódott, a "Sikeres randevúzás hét lépése a szerelem megtalálásához" című könyv szerzője, továbbá képzéseket tart randevúzáshoz szükséges önbizalom növelésére, és a szakításból való felépülés támogatására. Nem csupán a párkeresési és kapcsolati célok elérésében segíti ügyfeleit, hanem önbizalom és érzelem menedzsment képzéseket is tart.
http://www.releasecoachingmethod.com/noblemanhattan

A workshop about Confidence

Az interjút eredeti nyelven:


In Hungary, as elsewhere, there is currently a lot of discussion about the difficulties of finding the right partner, but the idea of a "dating coach" is completely new to us.
As a well known coach with a renowned international reputation, how did you get involved in this area and what do you find most intriguing about it?

I have always been interested in relationships and even before I became a coach I was the person that friends and colleagues came to when they were having difficulties in their relationships or the lack of them. I'm a great observer and have always been intrigued to find out from couples who had successful relationships what made their relationship work and would often ask exactly that. It was only in my continued study of relationships over many years and my training as a coach, coupled with my own experiences both positive and negative in relationships that I really began to understand the complexities of this fascinating area. I love helping people to make a difference in their lives and one of the areas I believed I could help make a difference was the area of dating and relationships, as relationships have such an impact on people's lives. They can impact upon their happiness and also their careers. I regularly get asked by HR Managers to coach people in the workplace who are struggling in their personal lives and very often, the root cause is their relationship or lack of one that is having an impact on their work performance.

Would you name some of the most common problems you are asked to help with?
The common problems I get asked to help people with fall into three main categories:
  1.     Those people who are finding it difficult to 'get over' a previous relationship.  There tends to be more women than men who are affected by this although over the years I have coaches quite a few men to move on from relationships too. Getting over a previous relationship can take some people a long time and obviously can affect their success in moving on to a new relationship. As a Dating & Relationship Coach there is a great deal that I can do to help people not only to shorten the time period that people can spend in 'limbo' and move into a space where they have a much greater chance of meeting someone else unencumbered by their experience of the past.

  2.     Both men and women come to me for coaching to help them to improve their chances of being successful when dating. I believe that as with anything in life the key to successful dating is preparation. In fact my book Successful Dating 7 Steps To Finding Love focuses on the essential steps that one needs to take in order to prepare for dating. So many things can affect someone's chances of success when it comes to dating so just as a Career Coach can help you to be successful at job interviews, a Dating or Relationship Coach can increase your chances of success in finding a partner. It's the work that you put in behind the scenes in preparing to date that can pay dividends when you are actually on a date.

  3.     Relationships do not always go smoothly so many of my clients contact me once they are in a relationship to provide unbiased and objective assistance when things start to become challenging. They value the assistance of someone who is both experienced in this field and can help them from a totally neutral standpoint. Friends and family often have their own views on what may or may not be right for you when it comes to relationships and their own bias comes into play. When I work with a client, my only focus is to help them to deal with whatever is causing a problem. In coaching, the focus is very much on the present as opposed to the past and is a proactive approach helping clients in the here and now as well as positively impacting their future.

Are there any "typical" questions you get asked?
If I could have got £1 for each time I have been asked:'How do I meet Mr Right' I'd be a rich woman!  There are so many people out there wanting to meet their 'perfect' partner. Part of my job as a dating and relationship coach is to help men and women figure out what exactly that means. Most clients are amazed at the clarity that can be achieved from having a relationship coaching preparation session where we explore exactly what is important to them in a relationship and help them to create a "compass" to guide their future choices by.

There is a common belief that it is becoming increasingly difficult to find a partner. The popularity of online dating agencies offering a large number of opportunities for new encounters whilst preserving anonymity is blooming. Do you share the opinion that nowadays there is less scope for meeting members of the opposite sex or do you suspect a different reason behind this phenomenon?
I do not share the common belief that it is becoming increasingly difficult to find a partner. Every generation has had it's share of challenges in finding partners. However, what has changed is perhaps the increase of people in the 30's to 50's age group who are looking for a partner for the second or third time around due to divorce or relationship break up. People lead very busy lives now and with long working hours often do not have the opportunity to go out several nights a week in the hope of meeting someone. I believe that online dating has increased in popularity as a result of these changes in our societies. This method of 'meeting' people has actually increased the opportunities for meeting members of the opposite sex.

I am of the opinion that dating is very much a 'numbers game' in that the wider you cast your 'net' the more 'fish' you catch! The challenge is knowing how to filter out the 'fish' who are more likely to be your type of 'fish '. For example, if you go to a party given by friends who are mostly in couples already, statistically the chance of you meeting someone in the age group you are looking for and who is also looking for a relationship is slim. I would liken a good online dating agency to a large party where the percentage of people who are also looking for a relationship have already shown up – all you have to do is to decide which ones you want to talk to and get to know! This sounds easy I know, but in practise it can be very difficult which is where the help of a dating or relationship coach can pay dividends.

Working in this area, what gives you the biggest sense of achievement?
I get huge satisfaction when my clients achieve what it is they have set out to achieve. This can be the courage to move on from a painful divorce or relationship break up or the joy of meeting someone new and going on a first date. Sometimes all it takes is just one session to help someone to shift what has been holding them back – sometimes for years. I love that. I love being able to help people in this way. Part of my 'raison d'etre' as a coach is to make a positive difference and as relationships form such a big part of our lives – it's an area that provides me with a huge sense of achievement when I can help people to move on and find happiness.

Do you keep a record of how successful your clients' search for a partner is proving to be?
Clients often will email me to let me know how they are doing and to date, I have been invited to four client's weddings! Apart from that I don't keep records of how successful a client's search for a partner is proving to be as I provide them with the means to do this for themselves. I believe that reflective learning is essential when it comes to dating.

Do you know of any children being born as a result of your help?
It's funny you should ask that as I've just been sent a picture of a baby in the womb of a client's new wife! He came to me when his previous relationship broke up and his confidence levels regarding dating again were at rock bottom. I coached him to restore his confidence and recover from the break up to the point where he was successful in asking out his now wife.

Another client of mine came to me for help when he was struggling to decide whether to marry the woman who is now his wife. I was very happy to be invited as a guest at their wedding. They have now been very happily married for over 10 years. I not only assisted this client in making the decision to marry but a two years after he was married he asked me to help him regarding the potential of adopting a child. He is now a very proud father and needless to say, this has brought both of them much joy.

With Valentine's day approaching have you got any advice for those searching for their "true love"? Any success story for our male or female readers?
Here is my advice to all those who are wanting to find 'love': In my experience, the only way you can ever fail is to give up. If finding 'true love' is something that is really important to you, then just keep taking steps, do whatever it takes to ensure that you reach your goal – however long it takes.

As a coach with over 10,000 hours of experience I have many success stories involving both men and women. Each and every client I coach has their own story to tell that is personal to them. I have mentioned just a few of these success stories above in answering the other questions. However, one of the things that characterises those who were successful in finding love was that they were open and willing to do whatever it took to achieve their goal – including seeking help when they needed it. One of the advantages of engaging a dating or relationship coach is that you are no longer 'on your own', you have someone to 'shine a light on the path ahead' to help ensure that you don't take the wrong path or that if you do you find your way back to the 'right path' as quickly as possible and help ensure that you keep taking action until you reach your goal.

Cherry Claus is an Accredited Master Coach (AMC) with over 10,000 hours of coaching experience. One of the areas she specialises in is dating and relationship coaching and is the author of: Successful Dating 7 Steps To Finding Love as well as courses in Dating Confidence For Men and Dating Confidence For Women, Relationship Recovery. She not only coaches clients to achieve their dating and relationship goals, she also runs training courses in Confidence and Emotional Management. http://www.releasecoachingmethod.com/noblemanhattan


A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Feb...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Fe...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 13. 06:34


CÍMKEFELHŐ