A HÓNAP EMBERE
2012. november - A Hónap Embere

Szalay Ádám televíziós újságíró és motivációs tréner

LifeGarden
A tévénézők a Napló című műsorból ismerhetik, de ma már azt is sokan tudják róla, hogy Sikerkód néven az ismert amerikai siker-coach, Jack Canfield módszerét oktatja Magyarországon.


Az utóbbi évben cégek számára is elérhetővé vált a népszerű motivációs tréning. A kezdetekről és tapasztalatairól kérdeztük.

Hogyan kerültél kapcsolatba a személyiségfejlesztéssel?

2006-ban volt egy nehéz időszak az életemben. Fél éven át producerként dolgoztam, egy utazós show-műsort szerveztem. Remek fizetést kaptam, bejártam a világot, ötcsillagos szállodákban laktam. Kirándultam és strandoltam a trópusokon, és ezért még munkabér is járt. Mégis szörnyen éreztem magam. Szilvi, a feleségem a harmadik gyerekünket, Lilit várta és én nem lehettem mellette, hiányoztak a kislányaim, Juli és Eszter is. Ráadásul a munka nem jelentett semmilyen szellemi kihívást, így a kreativitásomnak sem vettem hasznát. Akkor kezdett el foglalkoztatni a váltás, a változás fontossága. Kemény hónapok voltak: ki kellett állnom magamért, meg kellett tanulnom nemet mondani, vállalnom kellett a következményeket. De megérte, megerősödtem. És akkor kezdett el érdekelni, hogy valaki tanítja-e mindezt, hogy lehet-e könnyebben váltani, kevesebb szenvedéssel, nagyobb tudatossággal?

Így találkoztál későbbi tanítóddal, Jack Canfield-del is?

Ha egészen őszinte akarok lenni, abban az időszakban önállóan csak a depresszióig jutottam. Nem láttam kiutat. A feleségem bombázott mindenféle ötlettel, könyvvel, DVD-vel, hanganyaggal. Ahhoz, hogy megtaláljam magam, Szilvi állhatatos segítsége is kellett (Vietorisz Szilvia NLP-mester, a szerk.) És igen, Jack Canfield egyik könyve volt az, ami végül megragadta a figyelmemet. Lenyűgöző volt, mennyire világosan mutatja meg a lépéseket. Tanulni akartam Jack-től. Akkor is, ha az nagyon sok pénzbe került, akkor is, ha az nem tűnt megvalósíthatónak. Végül annak alapján szereztem szponzort az utazáshoz és a képzéshez, amit tőle tanultam. Ez volt számomra a végső bizonyítéka annak, hogy az általa felépített célkitűzési-célmegvalósítási rendszer működik.

Mesélj egy kicsit: mit tanultál a mesteredtől?

Ha nagyon le akarom csupaszítani a dolgot, azt mondanám, hogy mindennek a 100%-os felelősségvállalás az alapja. Elfogadom, elviselem, hogy én vagyok a felelős a körülményeimért, akár tetszenek nekem azok, akár nem. És hogy miért jó mindez? Azért, mert visszakapom az irányítást az életem felett. Ha a körülmények áldozata vagyok, nem tudok változtatni, áldozat maradok. Ha viszont felelős vagyok, változtathatok. A következő lépés, hogy elgondolkodjunk az életcélunkon és meghatározzuk a küldetésünket. Mert csak akkor lehetünk boldogok, ha lelkesedésből, szenvedélyből tesszük azt, amit teszünk. Utána pozitív jövőképet kell alkotnunk életünk minden fontos területén: ilyenek a pénzügyek, a karrier, a kapcsolatok vagy a külső megjelenés és az egészség. Ha mindez megvan, akkor jöhet a célkitűzés és már csak azt kell megtanulni, milyen módszerekkel érhetjük el ezeket a célokat.

Ma már tanítod is mindazt, amit Jack-től tanultál.

Igen, 2009-2010-ben az Egyesült Államokban végeztem el Jack trénerképzőjét. Szerintem nagyon nagy szükség van idehaza ezekre a gondolatokra. Meg kell tanítani az embereket – jöjjenek akár munkavállalóként egy-egy céges Sikerkód tréningre, vagy lelkes önfejlesztőként egy lakossági tanfolyamunkra – hogy igenis rajtuk múlik. Hogy lehet össznépi hobbi a panaszkodás, de az nem segít. Hogy van eszköz, amellyel mindenki maga mászhat ki a gödörből. Hogy meg lehet tanulni ezt is éppen úgy, mint annak idején a kénsav képletét vagy a rigómezei csata dátumát az iskolában.

Milyenek a visszajelzések?

A céges piacon leginkább azok szeretik a tréningjeinket, akik eladással, értékesítéssel foglalkoznak. Ők azok, akiknek szinte nap mint nap szükségük van egy kis motivációra. Mi nem egy újabb eladástechnikát vagy időkezelési elvet tanítunk, hanem kedvet csinálunk a munkához és visszaadjuk azt a hitet, amit a válság sokaktól elvett: hogy lehetek sikeresebb. Persze csak akkor,  ha következetesen alkalmazom a Sikerkód alapelveit. A lakossági tréningekre megint más okból jönnek az emberek, de azok a visszajelzések is nagyon jók Van, aki leszokott a dohányzásról a tanfolyam után, van, aki megtriplázta a fizetését, akad olyan is, aki 25 évnyi kudarc után végre letette a jogosítványt, vagy éppen párt és férjet talált, pedig már lemondott a boldogságról. Órákig tudnám sorolni. És éppen ez tesz igazán boldoggá. Hogy van értelme ennek a munkának, mert segíthetek másokon.

Ezek a sikeralapelvek mindenkinél működnek?

Ma úgy látom, háromféle ember van: a beletörődő, aki nem hiszi, hogy változtathatna a sorsán, nem tetszik neki, amit megtapasztal, de úgy érzi, hogy úgysem lesz jobb. Aztán ott van az álmodozó, aki szeretne valami jobbat megtapasztalni – lelkesítőbb munkát, magasabb bevételt, tartalmasabb kapcsolatot – de nincs eszköze a változtatáshoz. És végül van a cselekvő embertípus: ő célokat tűz ki, lebontja az utat apró lépésekre, aztán következetesen végigmegy az úton és javít az eredményein. És úgy érzem, ma Magyarországon nagyon sok a beletörődő. Ha van ebben a munkában szép kihívás, akkor az az, hogy őket kilendítsem a holtpontról. Hogy megértsék, nekik is jár a jobb élet, a nagyobb megelégedettség a munkahelyen, ha hajlandóak tenni érte. Hogy nem azért javítottam én sem rengeteget az életemen, mert szerencsés vagyok, hanem azért, mert alkalmaztam azt, amit tanultam és ezt bárki más is megteheti.

Neked mi a személyes küldetésed?

2009-ben láttam egy Gallup-felmérést. A világ 120 országában kérdezték meg az embereket, mennyire látják pozitívan a jövőjüket. Magyarország a sor végén kullog, 117.-ként. Nálunk csak Haitin, Zimbabwében és Ruandában látják negatívabban a világot az emberek. Én ezen szeretnék javítani. Három gyerekem van. Szeretném, ha boldogabb országot hagyhatnék nekik, mint amilyet találtam.

Hogyan működtök együtt a LifeGardennel?

A LifeGarden csapata azt tapasztalja a vállalati oldalon, hogy az üzleti célok teljesítésének folyamatában minden eddiginél nagy szükség van a munkavállalók mentális karbantartására. Az üzleti siker elérését elősegíti, ha a munkavállalók maguk is siker-orientáltan gondolkodnak, a vezetéssel együtt tűzik ki a célokat és tesznek meg mindent annak elérése érdekében. A LifeGarden a sikert támogató vállalati rendszereket teremti meg, én pedig a munkavállalókat tanítom meg a siker-orientált működésre.

www.sikerkod.hu


A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, F...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februárt...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 13. 06:34


CÍMKEFELHŐ