A HÓNAP EMBERE
2012. augusztus - A Hónap Embere

Pollák Éva: "Nem az éveket, hanem az élményeket tartom számon"

LifeGarden

Pályafutásod rendkívül színes, tanultál külföldön, foglalkoztál óvodás és kamasz gyerekekkel, most pedig magad is tanítasz a felsőoktatásban. Milyen érzések, tapasztalatok fogalmazódnak meg benned az oktatással, képző intézményekkel kapcsolatban?
Ahogy John Goddart saját családjával kapcsolatban úgy fogalmazott "nem az éveket tartjuk számon, hanem az élményeket" – nos, ez az én családomra is nagyon jellemző. Az élménykeresésből kiinduló kíváncsiság és kalandvágy volt az, ami Ausztráliába, majd Olaszországba hajtott, végül pedig vissza Magyarországra. Mivel édesanyám maga is docens volt, az oktatás szeretetét mintegy az anyatejjel szívtam magamba. Az egyetem alatt angolt tanítottam, részt vettem egy próbanyelvvizsga rendszer kidolgozásában és egész egyszerűen örömömet leltem abban, ha saját tudásom átadhattam másoknak. Ez később sem változott, amikor kisgyermekekkel foglalkoztam; sőt, visszatekintve úgy gondolom, hogy mind tőlük, mind a szüleiktől sok olyan tapasztalatra tettem szert, ami hozzájárul ahhoz, hogy terapeutaként sikerrel végezzem a dolgom. Jelenleg elsősorban a felsőoktatásban tanítok leginkább angol nyelven, és ennek az új (jelenleg problémákkal küszködő) közegnek is megvan a maga varázsa.
 
Az oktatás mellett terapeutaként is dolgozol és nem csak egyéni, de pár-és családterapeutaként is. Mit jelent számodra a családterápia, mi adja számodra a terület legnagyobb szépségét?
A családokkal való munka lehetőséget teremt arra, hogy az összevisszaságban megtaláljuk az egyszerűséget, a zűrzavarban a harmóniát. A terápia során a segítő a családra, mint rendszerre tekint, tehát nem az egyes családtagokat próbálja "megjavítani", hanem az egész család számára nyújt segítséget abban, hogy megértsék és újratervezzék az elakadt családi dinamikát. Amiben a legnagyobb szépségét látom, az a pillanat, amikor egy-egy családtag (elengedve az eddigi hiedelmeit, lazítva a berögzült szokásain) meglátja a nehézségek között a változásra való lehetőséget. Ezzel persze nem ér végez a munka, hiszen idő kell ahhoz, hogy ez a szemléletváltás végiggyűrűzzön a családon, hogy mindnyájan nyitottá váljanak egymás meghall(gat)ásához,és képessé váljanak valami új, harmonikusabb légkör létrehozására.

A nagyközönség számára kevésbé ismert, hogy mivel foglalkozik egy kifejezéspszichológia, mesélnél róla?
Bizonyos kreatív tevékenységek (rajzolás, festés, gyurmázás) során az ember belső tartalmai (érzései, vágyai stb.) óhatatlanul megjelennek mind az alkotó folyamatban, mind a létrehozott alkotásban. A kifejezéspszichológia tulajdonképpen azt vizsgálja, hogy mi jelent meg a tevékenység során és ez a kontextus (tehát az előtörténet, adott helyzet) ismeretében mit árul el az alkotóról. Nagyon fontos, hogy a módszer a laikus rajzelemzéssel szemben nem szótárszerűen értelmez, hanem rendszerszemléletű. Ez azt jelenti, hogy csupán azokat a jelzéseket vesszük figyelembe, melyek mintázatba rendezhetőek, azaz több módon is megjelennek (pl. a szorongás megjelenhet a rajzoló testtartásában, a vonalvezetésében, illetve verbálisan is).
Én azért találtam vonzónak ezt a területet, mert akárcsak a családterápia ez is rendszerszemléletű, illetve rendkívül jól használható mind a diagnosztika, mind a terápia során egyéni és családterápiás közegben is. Tapasztalatom szerint az embert gyötrő problémák néha nagyon nehezen fogalmazhatóak meg a szavak szintjén. Épp ezért én előszeretettel fordulok a nonverbalitás, a kreatív módszerek felé legyen az alkotás, test(szomato)dráma vagy akár a mese.

A pszichológiai tanácsadáson túl egy csoportfoglalkozás alapú, a kreatív, művészetterápiás jellegű SZÜLŐI MESECSOPORT népszerűsítésén fáradozol. Mit lehet tudni erről a kezdeményezésről?
A szülői mesecsoport célja helyet és lehetőséget teremteni a (leendő, kis- és nagygyerekes) anyukák és apukák számára, hogy megosszák mindazt, ami a szülőséggel, gyermekneveléssel, családdal kapcsolatban felmerül. A találkozások során a mesecsoport tagjai pszichológiai témákat dolgoznak fel egy-egy mese meghallgatása által, melyet szabad beszélgetés követ, melyben bármely csoporttag bármiféle témát felvethet és belefonhat a közös gondolkodásba. A meséket Alba Marocoli (olasz analitikus, klinikai pszichológus és pszichoterapeuta) írta, ezek általam magyar nyelvre fordított és adaptált verzióit hallgathatják meg a szülők a harag, a szorongás, a kontroll és sok egyéb témáját körüljárandó. Mivel sok szülő nem tudja megoldani, hogy 12 héten át heti rendszerességgel vegyen részt a csoportban időnként ún. intenzív (2-3napos) meseworkshop-okat is tartok, ahol reggeltől estig mesélek és mesélünk az egymással és gyermekeinkkel való harmonikusabb együttlét érdekében.


A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak ...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, ho...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 13. 06:34


CÍMKEFELHŐ