A HÓNAP EMBERE
2011. május - A Hónap Embere

Pethő Orsival a Nők Lovas Iskolájában

LifeGarden
"A lovas coachingot azoknak a csajoknak ajánlom, akik nem értik, hol vannak az igazi férfiak, és még lelkesen keresik őket. Számukra van egy jó és egy rossz hírem. A rosszal kezdem. Nem érdemes keresni, mert a dolgok a nőknél kezdődnek, azaz előbb igazi nőkre van szükség, hogy lehessenek igazi férfiak. A jó hír pedig, hogy a Nők lovas iskolája sokat segít ebben."


2011 májusában Ön A Hónap Embere a LifeGardenen. Pszichológus, tréner, szívügye a női (lovas) coaching. Ez azt jelenti, hogy a pszichológiának nem a klasszikus klinikai, terápiás vonalát választotta?
A 90'es évek elejének egyetemistái még részesülhettek abban a lehetőségben, hogy párhuzamos képzés keretei között más egyetemek kurzusaiba is aktívan bekapcsolódtak. Néhány évfolyamtársunkkal együtt csatlakoztunk az akkori "közgáz" marketingkommunikációs szakirányához, ahol a reklámpszichológia elméleti ismeretei mellett ügynökségi gyakorlatot is szereztünk. Ebben az időszakban jelentek meg magyarországon a multinacionális vállalatok, velük együtt a kereslet profi marketing-, és reklámszakemberekre. Kiváló terep volt a szociálpszichológia iránt fogékony fiataloknak – és használni tudtuk a tanácsadás-, és munkapszichológia ismereteinket is.


Mikor vált újra hangsúlyosabbá a pszichológia az életében?
A reklám szakmában, amint kitudódott a pszichológus hátterem, egyre gyakrabban hívtak be munkatárs kiválasztásokhoz, kértek tanácsot tréning feladatok megoldása során. A megkeresések számának növekedésével 1999-ben megalapítottam az Art of Knowledge Kft-t, ami már vezető fejlesztési feladatokra koncentrált, és koncentrál ma is.


Akkor a pszichológus és a tréneri vonalat már értem, de itt van egy újabb érdekesség:  Lovas programok -  Honnan jött ez az egész?

Az Art of Knowledge berkein belül már több éve használjuk a lovakat speciális vezetőfejlesztési programokban. A tréning felépítése elég sokat változott a kezdetek óta. Kutatásunk alátámasztja a hatékonyságát: kiderült, hogy a lovas rész mélyebbé és tartósabbá teszi a változást, fejlődést bármilyen vezetői készség fejlesztése esetén.
Egy lovas program keretében eleinte leginkább az erőről, határozottságról, elszántságról, "sokáig akarásról" kaptak saját élményt a résztvevők, abban segítettek a lovak, hogy megtapasztalják, micsoda erő is lakozik bennük, mi mindenre képesek, ha egyszer nagyon elszántak és összeszedettek.


Már csak a coaching és a női szerepek előtérbe kerülésére vagyok kíváncsi - Nők lovas iskolája

Régebben rendszeresen lovagoltam, majd anyukaként a kisfiamnak akartam jó példával előállni, és újra elkezdtem járni, oda, ahol a tréningeket tartjuk. Egy egészen más oktatásban volt részem: azelőtt kamikaze módon, a veszélyt fel sem fogva vágtáztam azt erdőben. Itt és most rendesen meg akartak tanítani, úgy, hogy közben legyek kontaktusban a lóval, és biztonságban is érezhessem magam egyszerre. Kezdetben elég görcsösen ültem, aztán sok gyakorlással egyre lazább, oldottabb, lettem a lovon vágta közben, ettől az egyensúlyom is jobb volt, és volt kedve menni alattam a lónak.
Ezek az élmények hozták a "megvilágosodást".  Vannak olyan folyamatok, amelyeket, ha kontrollálni akarok, csak elrontom. Jobb, ha hagyom, hogy áramoljon, történjen minden a maga természetességében.
A természetes női működés, is ilyen. Tudja mit akar, nem küzd, nem akar nagyon, csak hagyja, hogy megtörténjen.
Ennek folyományaként alakult igazán sokat a vezetőképző, rájöttünk, hogy a férfi mellé (erő, akarás) egy női rész is oda kívánkozik (bizalom, intuíció, áramolni a folyamattal). És ez utóbbi részt a csajok nagyon imádják, vezető nők is. 
Az, hogy szeretném a nőként-létezés természetes, könnyű állapotát minél több nővel megosztani – kicsit az életfilizófiámmá, küldetésemmé is vált az évek alatt.


Miért a ló?

A ló könyörtelen, pontos tükör, tökéletesen megmutatja, hogy mi van bennem. Nem érdekli a státusz, az autó márka, a mobiltelefon, és kidumálni sem tudom magamat. És ami a legjobb, nem ismeri az átmeneteket. Igen és nem létezik csupán a számára. Vagy azt csinálja, amit kérek, vagy nem. Rendkívül érzékenyen reagál, leginkább a mozgásban megjelenő érzelmi állapotra, gyorsan elfelejti az első benyomást, azaz lehet javítani. Ha ma nem sikerült összeszednem magam, és nem csinálja meg, amit kérek tőle, holnap tiszta lappal indulok.


Biztonságos dolog ez?

Természetesen kiemelten fontos, hogy a résztvevők biztonságban legyenek. A ló veszélyes üzem. Egyrészt vannak olyan biztonsági előírások, amelyeket a résztvevőknek be kell tartaniuk, másrészt a sok éve alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk arról, hogyan lehet a legveszélytelenebbé tenni ezt a programot. A résztvevőknek semmilyen lovas előképzettségük nem kell, hogy legyen, (ha van is, egészen új oldalról ismerheti meg a lovakat) erre nagyon odafigyelünk.


Kiknek érdemes Téged felkeresni?

Először is szeretném legálissá tenni a sokunkban benne lévő félelmet a lovaktól. Ez nem kell, hogy senkit visszatartson, már nagyon sokan részt vettek ló asszisztált programon, és egyben – de kicserélődve távoztak.
Azoknak a csajoknak ajánlom, akik nem értik, hol vannak az igazi férfiak, és még lelkesen keresik őket. Számukra van egy jó és egy rossz hírem. A rosszal kezdem. Nem érdemes keresni, mert a dolgok a nőknél kezdődnek, azaz előbb igazi nőkre van szükség, hogy lehessenek igazi férfiak. A jó hír pedig, hogy a Nők lovas iskolája sokat segít ebben. A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Február...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, ...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 11. 19:53


CÍMKEFELHŐ