A HÓNAP EMBERE
2011. szeptember - A Hónap Embere

Páli Patrícia: Egyszerűen csak azt éreztem, hogy hiányzik valami...

LifeGarden
Mindig is vágytam arra, hogy valami egyedit alkossak, amit igazán magaménak tudok érezni. Az, hogy pontosan mi is lesz ez, azt még nem sejtettem pályám kezdetén.
Az egyetem befejezése után pszichológiaoktatással és a "klasszikus" intézménypszichológiai vonallal indítottam el szakmai életemet. Az óvoda- és iskolapszichológia nagyon jó szakmai alapot adott nekem – a legváltozatosabb esetek, nagy esetforgalom, a kisgyerektől kezdve több generációval való együttműködés és az önálló esetkezelés mind-mind a napi munka része volt. Ez a vonal, mostani magánpraxisom mellett a Magyar Coaching Pszichológiai Egyesület keretein belül, az educoaching szakágazat vezetésének keretében talált folytatásra.
Azonban munkám mellett mindig is fontosnak tartottam a folyamatos szakmai fejlődést, így előre látható volt, hogy előbb-utóbb saját lábamra állva elindítom a magánpraxisomat, aminek a gyümölcse a coachingkineziológia – az álmom megvalósulása.


Páli Patrícia

Nagyon holisztikus gondolkodásra vall, hogy egyszerre vagy kineziológus és pszichológus.
Az, hogy a feng shui, pszichológia, kineziológia és coaching szakmai négyese mellett köteleztem el magam egyszerre a véletlen és tudatos elhatározás eredménye.
A tudatosság egyszerre jelenti számomra, hogy hitelesen tudjam képviselni és alkalmazni az adott módszert, amivel dolgozom, hogy igazán magaménak érezzem, másrészt pedig egy olyan szakmai "igényességet", hogy a hozzám forduló kliens számára olyan segítséget tudjak nyújtani, ami számára a legmegfelelőbb. Ez utóbbi gondolat pedig előre vetítette számomra, hogy több módszerben szeretnék jártasságot szerezni.
A nyitottság meg volt bennem és szerencsére jó időben, jó emberekkel találkoztam – akik hitelesen képviselték szakterületüket – így rátaláltam azokra a módszerekre, melyeket igazán magaménak érzek és végül is összeállt az a teljesség, hogy a hozzám fordulók számára igazán személyre szabott segítséget tudok nyújtani.


Ritka, de érdekes párosításnak tűnik. Miért házasítottad ezt a két területet?
Valóban az elképzelésem, ami a coachingkineziológia formájában nyert megvalósulást egy meglehetősen újszerű elképzelés, irányzat, de valljuk be őszintén egy nagyon régi vágyam teljesült ezzel – mindig is célom volt, hogy valami "egyedit alkossak".
A "miértre" pedig had álljon itt a weboldalamon megfogalmazott nyitó gondolat, hogy mi volt az alap inspirációm:
"...egyszerűen csak azt éreztem, hogy hiányzik valami...
Mikor a kineziológiával dolgoztam, a coaching jelentett volna még egy biztos támaszt, s mikor a coaching volt a főszereplő úgy nyúltam volna a kineziológia módszertanához, mely segít a mélyben meghúzódó okok feltárásában. Ez a hiányérzés inspirált arra, hogy az addig csak párhuzamosan futó szakmai vonalak keresztezzék egymást ezzel betöltve azt az űrt, amit a két módszer kapcsolatának hiánya okozott."


Egyáltalán ez két külön terület?
A coachingkineziológia megszületésével immár nem beszélhetünk két különálló módszerről. Olyan ez, mint egy jó házasság, ahol az "én-ből" és a "te-ből" létrejön a "mi" állapota.
Talán ez a "mi-vé" összecsiszolás volt a coachingkienziológia megalkotásánál a legizgalmasabb és legkreatívabb fázis, az, hogy hogyan tud "egyként" működni ez az alapvetően két módszerként induló párosítás


Milyen esetekben tudsz ezzel a kombinált tudással és módszertannal a leghatékonyabban segíteni?
Alapvetően azt lehet mondani, hogy nagyon széles a spektruma azon területeknek, ahol jól működik a módszer. Két fő csoport tudok megfogalmazni amin belül számtalan egyedi probléma kerül megoldásra. Az egyik, amikor valami nagyon konkrét, kézzel fogható probléma van, ami fizikai tünettel jár – gondolok itt allergia, ekcéma stb., vagy alvásprobléma stb. – ilyenkor a kliens örömmel konstatálja a tényt, hogy csökkentek vagy megszűntek ezek a tünetek. A másik csoport, amikor valami elvontabb témára dolgozunk pl. folyamatos kudarc, tervek megvalósulásának hiánya stb. stb., ilyenkor a "nem tudom, hogy mi történik, de működik" gondolatot fogalmazzák meg a kliensek nagy boldogan.


Mikortól coaching, mikortól pszichológia és mikortól kineziológia az ajánlott út?
Amennyiben alkalmazható a kineziológia módszere, akkor én ezt alkalmazom "alapnak" és erre épülhetnek rá az egyéb módszerek. Egy fontos "szabály" van, hogy amennyiben coachinggal dolgozunk, akkor csak a coaching pszichológia és nem a "klasszikus" múlt feltárására épülő pszichológia alkalmazható (részletek www.coachingkinesiology.com)


Hogyan tovább? Mik a terveid?
Két fontos szakmai feladat vár rám. Az egyik a Magyar Coaching Pszichológiai Egyesület educoaching szakágazat vezetése. Ezen a hatalmas területen belül van egy olyan speciális szelet, nevezetesen a pozitív fegyelmezés, melynek szemléletét és üzenetét minél több ember felé szeretném és igyekszem eljuttatni
A másik pedig a coachingkineziológiai "út", a cél itt nem lehet más, mint, hogy egyre szélesebb körben ismertté – és remélhetőleg elismertté – váljon ez a módszer


A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Február...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februárt...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 11. 19:52


CÍMKEFELHŐ