A HÓNAP EMBERE
2014. március - A Hónap Embere

Nemes Gábor - Egy nem mindennapi magyar sikertörténet

LifeGarden
Tanácsadóként és coach-ként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nap, mint nap kiváló emberekkel dolgozunk együtt, a világ minden tájáról, a gazdasági és társadalmi élet széles spektrumának izgalmasabbnál izgalmasabb területeiről.


A feladatok bizalmi jellegéből adódóan ritkán avatunk be bárkit a munkánk részleteibe, de mindhárman egyet értettünk abban, hogy ezúttal kivételt teszünk, következzen tehát 5 perc kávészünet, egy izgalmas back-stage beszélgetés, egy nem mindennapi magyar sikertörténet – aminek kicsit mi is részesei vagyunk Györgyivel.

Örüljetek velünk együtt, gratuláljunk Gábornak rendhagyó módon. De miért is?

A Szavak Embere 2014 –

Idén februárban Nemes Gábor, Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségének Elnöke kapta a Magyar Szóvivők Országos Egyesületének legrangosabb elismerését, az év Szóvivőjének járó "Szavak Embere" díjat.

Ez a szakmai díj hosszú évek munkájának és egy kitartó, felkészült, és a lehetőségeit maximálisan kihasználó ember jutalma, akit az elmúlt években magánemberként is volt szerencsénk megismerni. Így a díjátadó ünnepségen, nemcsak egy ügyfelünk, hanem egy barátunk szakmai sikerének lehettünk részesei.

LG: Nem tipikus találkozás a Miénk. Általában a "Másik oldallal" a vállalati vezetőkkel dolgozunk. Gábor, elmeséled, hogyan kerültél kapcsolatba Györgyivel?
Györgyi és Ildi

Gábor: Mindig is érdekelt a közösség, a csapatmunka, szerettem társaságban, baráti körben mozogni. 2007 fordulópont volt az életemben. Akkoriban kezdtünk ráérezni arra, hogy a kommunikáció és a média mekkora lehetőség és egy olyan eszköz, mellyel élni lehet, és egyre tudatosabban kell használni. Komolyan gondoltam, hogy ez is egy szakma, amit folyamatosan tanulni kell. Sosem állok meg, mindig többet és többet szeretnék megtanulni és ez az akarat előnyömre vált. Ennek a két fontos értéknek köszönhetően éltem egy egyetemi lehetőséggel 2009-ben, és bekapcsolódtam egy kísérleti coaching folyamatba, ahol Györgyivel teszteltük az Internetes coaching folyamat előnyeit és hátrányait.

Györgyi: Gábor azonnal elkezdte használni a beszélgetések eredményeit, és igazi vezetőként hamar rádöbbent, hogy ez a fajta tudatos, stratégiai gondolkodásmód a csapatának is előnyére válik. A csapatot összehívta Gárdonyba, és akkor, 2009 telén kezdődött a máig tartó közös utazásunk.

Ildi: Sosem felejtem el a döbbent arcokat, amik akkor néztek szembe velem, amikor a "stratégia", "tudatos célkitűzés", és "után-követés" szavakat kimondtam. Ennél már csak akkor fagyott meg jobban a légkör, amikor kiscsapatban beindítottam az önálló munkát, majd a végén ki kellett állni a csapat elé és "prezentálni" képviselni az egyéni vállalásokat a többiek felé / előtt. De túléltük. Mi is és a csapat is. Annyira, hogy félévente rendszeresen követjük, merre járunk a kitűzött célok által körvonalazódott úton, és mára amerikai nagyvállalati csapatokat meghazudtoló fegyelmezettséggel, és rutinnal mennek a workshopok.

LG: Indultatok a coachinggal, dolgoztok Gábor közvetlen csapatával, Cinkotán. Milyen irányt vett még az együttműködés?

Györgyi: Gábor munkáján keresztül közelről megismertük a BKV és az ország több ezer munkavállalójának életét, sikereit, és, sajnos, mert ebből is sok van, a napi nehézségeit is. Ezzel együtt óriási értékeket találtunk, amelyek a mai, rohanó világban sokak előtt rejtve maradnak. Szerencsések vagyunk, hogy mi együtt nevethetünk az egyedi humorukon, megkóstolhatjuk a bocsrácsban főtt csodákat, vagy a nyílt napon buszt is vezethetünk.

Gábor: A munkavállalók és a csapatok által képviselt értékeket sok más szakszervezettel együttműködve összegyűjtöttük, és a melletedvagyunk.hu oldalon mindenkivel igyekszünk megosztani. A működésünket ezek az értékek irányítják nap, mint nap, és a hosszú távú tervek szintjén is.

Ildi: Gábor feladataik hihetetlenül szerteágazóak. A feladatok megoldása során Gábor akár egy napon belül lefedi a magyar társadalom egész spektrumát. Reggel, a műszakváltáskor összegyűjti a kollégák problémáit, azokat délelőtt képviseli a vállalatvezetés felé, két órával később már a minisztériumban tárgyal a közlekedési ágazat jövőjét tervezi. Délután önkormányzati vezetőkkel egyeztet, este lebeszél egy televízió interjút másnap hajnalra, és megírja az előadását a Brüsszeli megbeszélésre. Mindeközben segélyt kér tőle egy kedves kolléga, és temetést szervez egy fiatalon hirtelen elhunyt csapattag családjával. Egy Kommunikációs Képzésre készülve – ja, igen, ott is rendszeresen előad – neveztük el a szakmai életét 3 dimenziósnak. És a dimenziók között folyamatos az átjárás – napon, vagy akár perceken belül is. A munkavállalók felé Gábor egy összetartó, keményen dolgozó csapatra támaszkodhat, ha úgy tetszik, mi vagyunk a csapata a szakértői feladatokra való felkészülésben, a harmadik dimenzió, a társadalmi ügy képviseletében is van időnként feladatunk.

LG: Milyen Gáborral együtt dolgozni?

Ildi: Együtt sírunk :(

Györgyi: És együtt nevetünk :)

LG: Komolyan kérdeztem!

Ildi: Na, jó, nem együtt, hanem külön-külön sírunk. Először Gábor: Én vagyok a stratégia és struktúra-felelős, a rossz rendőr, ráadásul a kemény rossz rendőr. Időnként egy-egy keményebb beszélgetés után látom rajta, hogy egy lavina dübörgését érzi a háta mögött, csak remélem, hogy hallok még Gábor felől :). Aztán végig izgulok pár napot, majd jön a telefon, hogy megcsinálta, és bejött a tervünk. Mert mindig fegyelmezetten végigcsinál mindent, amit elterveztünk. Ez a kitartás és fegyelem az egyik fontos érték, ami szerintem Gábor sikerének egyik záloga.

Györgyi: Az én feladatom tényleg a nevetés – elérése – és akkor éleződik ki, amikor Ildi és Gábor megalkották a főbb stratégiai, szakmai irányt. Ilyenkor mi a "hogyant" tervezzük meg – a cél eléréséhez vezető emberi kihívásokra készülünk fel.

LG: Milyen velünk együtt dolgozni?

Gábor: Most tényleg mondjam el? Egyszerre kőkemény és eredményes!

Megtanultunk változni és előre tekinteni. Kemény feladatokat állítotok elénk és megtanítottatok bennünket a maximális teljesítmény elérésének igényére és arra, hogy az élet kihívásaihoz folyamatosan igazodva kell követni a kitűzött céljainkat, és vezetőként a csapatomat is ebben kell támogatni. Sőt, a környezet olyan gyorsan támaszt váratlan, és mindent felülíró kihívásokat, hogy gyakran az eredeti célunkon, a prioritásokon is igazítani kell. Sokat fejlődtünk és egyéni sikereimhez, mint ez a díj is, elengedhetetlen a fejlődés és a kitartás is!

Feladataink során a pozitív gondolkodás egyre nagyobb szerepet kap. A fejlődés egyik titka a körülöttünk lévő pozitív értékek állandó keresése, tudatosítása és felhasználása. A célok megvalósítása útján az akadályok és nem az akadályokat elénk gördítők leküzdésére fordítjuk energiáinkat! Ennek felismerésében Ildi és Györgyi jelentős feladatot vállalt, és tényleg így működünk!

Az, hogy a napi munkám során, mindhárom "Dimenzióban" a minden szereplő számára előnyös megoldásokra törekszem, személyes és csapatom sikerének egyik záloga, ettől vagyunk mi sikeresek és eredményesek.

LG: Gábor, Mit jelent számodra ez az elismerés?

Nehéz szavakban kifejezni és igazán csak egy kis idő elteltével tudom az elismerés értékét mérlegre tenni. Tudom és érzem, hogy valamit elértem, amiben sok munka van, nagyon sok! Büszke vagyok arra, hogy a magyar társadalom széles spektrumát képviselő szakmai közösség felfigyelt az általam képviselt emberek nehéz helyzetére, és az ő ügyük képviseletét értékesnek, elismerésre méltónak tartja, értékeli a munkámat, a csapatomét és mindazokét, akik ebben segítettek!

LG: Magánemberként hová helyezed ezt az állomást az életedben?

Ez egy fontos állomás és az egyéni értékrendemet is új szintre helyeztem. Az elismerés egyben példamutatás, hogy van miért kitartónak lenni, érdemes dolgozni. Magánemberként újabb követőkre találok, akik segítenek, támogatnak és ők maguk is a siker részeseivé válnak, és mind többen teszünk azért, hogy a szavak és a tettek együtt beszéljenek.

Ildi, Györgyi: Gratulálunk az elismeréshez. Büszkeséggel tölt el elért, megérdemelt sikered!


A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak ...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljö...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 11. 19:55


CÍMKEFELHŐ