A HÓNAP EMBERE
2014. július - A Hónap Embere

Miskei Anikó: "Rengeteg lehetőség és erő rejlik mindenkiben

LifeGarden
csak meg találni a hozzá vezető utat."


Miért éppen a pszichológia?
Körbenézve a környezetemben – valamint több száz, állásinterjú során vezetett beszélgetésekkel a hátam mögött –, azt mondhatom, hogy eszméletlen szerencsés vagyok. Ugyanis tizenéves korom óta erre a pályára készültem. Az egyetem első félévében úgy éreztem magam, mint az a kisgyerek, akit beengednek az édességboltba és bármit elvehet. A pszichológia mai napig a szenvedélyem. Először leginkább a világot és a bennem zajló folyamatokat szerettem volna mélyebben megérteni.

Hogyan változott a motivációd?
Rengeteg önismereti munka után – amiről azt gondolom egyébként, hogy egy életet átívelő folyamat – teljesen más módon kezdtem el működni. Ma már azt gondolom, hogy a szakmai tudásommal, jelenlétemmel egy teret tudok nyújtani a másiknak. Az viszont már rajta múlik, hogy mennyit akar, mennyit képes kivenni ebből. Megtanultam türelmesnek lenni, és felvenni a másik tempóját. Ma már gond nélkül elfogadom, ha valaki egy adott pontnál meg szeretne állni, hiába látok még rengeteg potenciált az illetőben. Sokszor egyébként idővel magától folytatódik a megkezdett folyamat, épp csak késleltetve jelenik meg a közös munka gyümölcse. Van, akinek egy hosszas folyamat szükséges ahhoz, hogy a bizalom kiépüljön és a legfontosabb, hogy érezze, van mellette valaki. Másképp, mint eddig megszokta.

Miért szereted a hivatásod?
Elmondhatatlanul büszke vagyok a klienseimre, mert a szemem előtt alakul át az életük. Rengeteg lehetőség és erő rejlik mindenkiben, csak meg találni a hozzá vezető utat.

Milyen állomásai vannak ennek az útnak?
Az első lépések vitathatatlanul a múlt feltérképezésével és feldolgozásával kezdődik. Mindenki ledöbben azon, mennyire automatizmusok mentél éljük az életünket, szinte robotként működve programokat futtatunk. A traumák feldolgozásával tudjuk akadály mentesíteni az életünket. Ugyanakkor egyre inkább azt érzem, hogy ezen a ponton nem szabad megállni. A második, vagy még inkább párhuzamos lépés az építkezés. Térképezzük fel az erősségeinket és építkezzünk rájuk. Kezdjük el felfedezni a bennünk rejlő potenciálokat és tegyünk meg mindent azért, hogy ki tudjunk teljesedni bennük. És az, hogy kinek mit jelent az életében a kiteljesedés, az nagyon egyéni. Itt nincs jó vagy rossz válasz, egyedül csak a saját válaszom létezik erre a kérdésre. Ugyanis sokszor látom, hogy az emberek azon a szinten élik az életüket, minta egy mai hiper-szuper számítógépen csak a pasziánszot futtatnánk. Valahol ez a talentumok eltékozlása.

Milyen eszközöket használsz a fentiekhez?
A traumatikus, negatív életesemények feldolgozásában rendkívül sokat segít az írás. Éppen ezért alkottam meg a "Kibírod, ha kiírod" programot. Itt első lépésben aktivizáljuk az erőforrásainkat, majd meghatározott lépéseken végighaladva dolgozzuk fel az eseményt az írás segítségével. A csoport ereje sokat tesz hozzá ehhez a folyamathoz. A résztvevők megtapasztalják, hogy a krízis egy lehetőség az életükben, ami által olyan képességeiket ismerhetik meg vagy fejleszthetik ki, amiknek korábban nem voltak tudatában. Az építkezés kapcsán pedig hatalmas szerepe van a szokásoknak, rutinoknak és a rendszernek az életünkben. Jelenleg tanulmányozom ezt a területet és tervezek ebben a témában is összeállítani egy programot.

Mit jelent a LifeGarden számodra?
Inspiráló közeget, üde színfoltot, barátokat és szakmaiságot. Közös a víziónk, miszerint rajtunk múlik, hogy egy olyan világot hozzunk létre, ahol szívesen élünk. Mi ezen dolgozunk nap, mint nap. Ehhez pedig a pszichológia eszközeit használjuk egy mindenki számára érthető, újszerű, kreatív és éppen ezért szórakoztató formában.


A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak ...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, ho...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 11. 19:53


CÍMKEFELHŐ