A HÓNAP EMBERE
2011. március - A Hónap Embere

Milus Marianna: kommunikáció és személyiség fejlesztés

Töttős Györgyi
Milus Marianna – logopédus, beszédtanár, kommunikációs szakember, tréner. Tanító néninek készült, majd egyre inkább foglalkoztatta a kérdés: Hogyan lehet a gyerekeknek segíteni, hogy jobb teljesítményt nyújtsanak az iskolában? Így a beszédfejlesztés irányába indult. Több mint tíz éve foglalkozik beszéd-, és kommunikációfejlesztéssel, felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt. Tanítványai rádiósok, újságírók, szóvivők, bírók és kisiskolások. Mindazokat fejleszti, segíti, akiknek fontos, hogy hitelesen és igényesen fejezzék ki magukat.

A beszéded a személyiséged megnyilvánulási felülete.

Az első beszédóránkon Mariann egy nagyon rövid bemutatkozás után azonnal határozottan indított. "Tessék. Ezt kezd el olvasni!" Hihetetlen volt számomra, de majd minden mondatom javításra szorult. Körülbelül féloldalnyi szöveget olvastam bő egy órán keresztül, úgy figyelve minden szóra, mint még soha. "Nem jó. Énekelsz. Higgyék el, amit mondasz!" Aztán a következő órákon már egy-egy dicséret is elhangzott, és ez így ment hétről-hétre. Majd egyszer csak megkérdezte: "Nem bánod, ha rendbe rakom az s hangodat?" Te jó ég, mi volt eddig az s-eimmel? – gondoltam. Aztán napokig figyeltem, mennyire is szorulnak rendbetételre ezek az s-ek, és hát igen, rajtakaptam magam újra meg újra. És jött a rendbetétel: mulatságos és hihetetlenül nehéz nyelvizom erősítő gyakorlatok tükör előtt, a hang képzési helyének tudatosítása, és gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.

Csak a beszédem fejlődött? Sokkal több. Kommunikáció és személyiség fejlesztés történt. Én magam fejlődtem.
A beszéded a személyiséged megnyilvánulási felülete. Ha belenyúlunk valakinek a beszédébe, azzal belenyúlunk a személyiségébe. Nem átváltoztatjuk, de változtatunk rajta. Nem az a fontos, hogy ki mit mond pontosan, hanem hogy ebből a másik mit ért meg. Ez egy kommunikációjából élő embernél, közszereplőnél kulcsfontosságú. Mivel a hallgató azonnal megérzi a bizonytalan beszéddallamot, legtöbben a hatásos beszédet jönnek tanulni.

Mire fókuszál a logopédus gyermekkorban?
Gyermekeknél mindenféle képességfejlesztéssel foglalkozunk, hisz minden olyan tanulási képesség fejlesztése a cél, ami az iskolában fontos. Gyerekek közül a legtöbben az iskolába készülő hat év körüliek jönnek – legtöbben pöszeséggel és szókincsbővítési céllal. Igazi siker számomra, amikor csak néhány hangot tud képezni, de értelmi képességeit tekintve érett gyermek, néhány év intenzív fejlesztés után választékosan és folyékonyan beszél. A kifejezési gátak átszakadnak, és a gyermek kinyílik. A beszéd nem cél, hanem eszköz, a gondolatok kifejezésének eszköze. Foglalkozunk diszgráfiával, diszlexiával, diszkalkuliával, diszgrammatizmusal, jobb és balkezességgel, prevencióval. A logopédus nem csupán hangfejlesztést végez, megfelelő protokoll vagy terápiás lépések alapján. Nagyon kreatívnak kell lenni, hisz két egyforma eset nincs. Ugyan minden beszédhibát/zavart el lehet nevezni egy kórképpel, de – akár csak a pszichológiában – mindenkit egyénileg kell kezelni. Más az illető szájberendezése, mások az adottságai, így valakinek a nyelvizmát, másoknak a nyelvügyességét, vagy a koordinációs képességét, a szenzomotoros képességét fejlesztem.

Mennyi ideig tart egy fejlesztés?
A közös munka lehet néhány hónap, de tarthat jó pár évig is. Például egy megkésett beszédfejlődés következtében kialakulhat egy pöszeség, későbbiekben esetleg a diszlexia, diszgráfia. Ezek az egymásra épülő kórképek nem törvényszerű, hogy bekövetkeznek, de van rá esély. A munkánk elvileg az egész életet átívelheti.

Milyen szakembergárda dolgozik ilyenkor együtt?
A társszakmáink a nyelvészet, az orvostudomány, a pszichológia, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Gyakran mi vagyunk az első szűrő is, akik észreveszik, hogy a probléma, amivel minket felkeresett a szülő vagy a pedagógus az pusztán a tünet. A valódi kérdés mindig az, hogy mi is van a háttérben. Ilyenkor mi küldjük el a gyereket szemészhez, hallásvizsgálatra vagy akár fogszabályzásra. De van, hogy pszichológussal, pszichiáterrel működünk együtt, hisz a logopédiának vannak pszichés alapú kórképei, mint például a hadarás vagy a dadogás. Ezek a problémák a beszédben nyilvánulnak meg, de lélektani okokra vezethetők vissza. Célunk a kommunikációs gátak felszabadítása, rendeződése, hogy a gyermek beszédben megnyilvánuló szorongása kisimuljon, feloldódjon. Mi mindannyian, akik egy ember fejlesztésén dolgozunk, egymás munkáját egészítjük ki. Van olyan holisztikus szemléletű kollégám, aki megfelelő plusz végzettségekkel masszírozással, kutyaterápiával teszi teljessé a klienssel való foglalkozást.

Komolyabb beszédhiba hiányába, szinte bármilyen szakma képviselőiről is legyen szó kijelenthetjük tehát: Minden életkorban érdemes foglalkoznunk a beszédünk fejlesztésével.
Így van. A beszéd, olyan, mint egy belső ruházat. Nagyon komoly benyomással bír. Előfordul, hogy már a szájmozgásból látom, milyen beszédhibája lesz annak, aki megszólalni készül. Egy kommunikációs probléma, beszédhiba nagyon lerontja az összképet. Hogyan engedhetnénk ezt meg magunknak?


A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. április
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, ho...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 11. 19:54


CÍMKEFELHŐ