A HÓNAP EMBERE
2011. június - A Hónap Embere

Kozma Zsuzsanna: Az autizmussal élő gyermekekért

LifeGarden
1976-ban születtem Székesfehérváron. Középiskolai nyarak alatt kerültem szorosabb kapcsolatba egy autista kisfiúval és családjával. Akkor elhatároztam, hogy mindenképpen gyerekekkel szeretnék majd foglalkozni. 2000-ben államvizsgáztam tanítóként a Zsámbéki Katolikus Tanítóképző Főiskolán. Tanítottam pár évig, aztán 2004-ben megszületett az első, majd 2007-ben a második kislányom. A gyes alatt elvégeztem a Bárczi Gyula Gyógypedagógiai Főiskola tanulásban akadályozottak szakirányát. Jelenleg végre azt csinálom, amit szeretek, autista gyermekekkel foglalkozom és a saját kis lurkóimat nevelem.


Nagyon elkötelezetten foglalkozol autista gyerekekkel már tinédzser korod óta. Honnan ez az elhivatottság?
Először tizenhat évesen találkoztam autista gyermekekkel Söréden. Itt minden nyáron, több mint húsz éve, a katolikus plébánia területén heti turnusokban fiatalok a saját szabadidejükben karitatív tevékenységként fogyatékos gyerekeket nyaraltatnak. Engem egy kedves ismerősöm vitt el először, hogy segítsek nekik egy hétig egy autista kisfiúra vigyázni. Ez a hét nagyon nagy élmény volt számomra. Attól a nyártól kezdve hét éven keresztül mindig ott voltam ugyanazzal a kis védencemmel. Sok kedves, lelkes, elhivatott gondozóval barátkoztam össze, akik közül azóta többen, hivatásukként választották a gyógypedagógiát. Visszagondolva mind a gondozó társaimnak mind a gondozottaknak nagyon  sokat köszönhetek. Azok az fiatalok, akikkel annak idején jó pár nyarat eltöltöttünk Söréden, ma már saját gyermekeikkel térnek vissza turnusvezetőként, hogy ezt a hagyományt, élményt tovább adhassák az utódaiknak is.
Ez tényleg elhivatottság kérdése. Tudom, van olyan, aki csak sajnálni tudja a fogyatékosokat. Szerintem ők egyszerűen csak mások, de ugyanúgy, emberként kell velük bánni a maguk módján. 
 

Mi a legnagyobb kihívás az autista gyerekekkel való munkában?
Nincs legnagyobb kihívás, de sok-sok kihívás van minden egyes velük töltött napon. Ezt nehéz lenne mind leírni, de sok olyan szituáció van, ahol tudni kell jól kezelni a helyzetet, mert bármilyen apróság rosszul is elsülhet. Tudni kell, hogy mikor, mit kell, ignorálni, mikor kell nagyon következetesnek lenni, és mikor kell pozitív megerősítést adni. A személyre szabott odafigyelés mindennél fontosabb.

Mik ennek a területnek a szépségei?
Nagyon szeretem azt, amit csinálok, és büszke vagyok rá, de még nagyon sokat kell tanulnom, hogy minél jobb szakember váljon belőlem. Ez egy hosszú folyamat, türelmesnek és kitartónak kell lennem.
A szépségei, azaz a gyümölcsei ennek a területnek, természetesen az eredmények a gyerekekkel, az, ahogy fejlődnek. Ez a fejlődés mindenkinél nagyon egyéni. Itt tényleg mindenkit önmagához képest viszonyítunk, értékelünk. Az autistáknál elmondható, hogy ahány gyerek, annyi féle. Ez benne a szép, hogy mindegyikőjük teljesen más egyéniség.


Hova fordulhatnak azok a családok, akiknek autista a gyermekük? Milyen intézményeket, szervezeteket javasolnál?
Az autizmus nem egy betegség, hanem egy egész életen át fennmaradó állapot, így az autizmussal élő gyermek, autizmussal élő felnőtté válik.
Annak a gyermeknek az esetében, akiről megállapítja az egységes gyógypedagógiai bizottság, hogy autista, a szakemberek intézményeket is megjelölnek, ahol a gyermek megfelelő, professzionális fejlesztést kap. Magyarországon egyetlen ernyő szervezetét az Autisták Országos Szövetségénél (AOSZ) szülők alapították 1988-ban, Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Ez az egyesület 54 tagszervezetből és több mint 800 magánszemélyből áll. Tevékenységük széles körű, az informálástól, az érdekvédelmen keresztül, a projektek és konferenciák szervezéséig szinte mindennel foglalkoznak, szülők és szakemberek együtt.
A szervezet információs ügyelete 06-40-200-821, honlapja www.esoember.hu és on-line adatbázisa www.autista.info.hu


Az autizmus népszerű téma, sokan sokféleképpen feldolgozták már. Ezek az írások valós képet adnak egy autista ember életéről?
Az autizmussal élő emberekről írott könyvek általában megfelelnek a valóságnak. Legyen szó a Kutya különös esete az éjszakában vagy az Esőember történetéről, egy különleges, és érdekes világ tárul bennük elénk. Ajánlom mindenkinek!


A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél tö...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljö...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 13. 06:34


CÍMKEFELHŐ