A HÓNAP EMBERE
2013. november - A Hónap Embere

Hársas Judit: Kezek, melyek a lélekvarázslatot életre keltik, avagy gyurmázzunk együtt a LifeGardennel

Kedves Olvasók!

Bemutatjuk Hársas Juditot, a LifeGarden kreatív gyereknevelési eszközeinek az életre keltőjét.Hogyan került egy angol tanár kezébe a gyurma, ráadásul Belgrádban?
Az elmúlt 9 évemet Belgrádban töltöttem, ott éltem, két kislányomat nevelgettem, próbáltam úrrá lenni nap, mint nap a hétköznapi gyereknevelésből, és az én helyzetemben még ehhez hozzáadódó kulturális különbségekből adódó nehézségeken. Mint minden anyuka, zsonglőrködtem, kerestem a megoldást, hogyan egyeztessem össze az otthon adódó számos feladatot és a munkát. Eredendően angol nyelvtanár szakon végeztem az ELTE-n, és hobbiként kerámiázásban oldódtam föl. Belgrádban, a gyerekek óvodai és iskolai idejében egy kerámia stúdióban kezdtem dolgozni. Ahogy a gyerekek nőttek, ez a hobbi törvényszerűen az otthoni életbe is egyre jobban teret hódított, de, hogy egyszerűbb legyen, otthoni sütőben süthető gyurmával bűvészkedtem a lányaimmal, akik nagyon lelkesen és egyre hozzáértőbben kezelték ezt az anyagot, magabiztosságuk és kézügyességük folyamatosan fejlődött.

Időközben a belgrádi kis magyar közösség lelkes anya-gyerek csapata rajtunk keresztül szintén rákapott a kerámiázás, majd a sütőgyurmázás ízére... Hamarosan rendszeres kiscsoportos gyurmaórákat tartottam az otthonaikban, melyeket epedezve vártunk mindannyian.

Fantasztikus látni, hogy még azok a gyerekek is, akik eleinte csak anyukájuk ölében, és bíztatásával bizonytalankodva kezdenek bele, milyen változásokon mentek át. Ahogy a technikákat sorban kisebb testhezálló projekteken át elsajátították, egyre inkább kialakultak saját ötleteik, kívánságaik, és magabiztosságuk is, hogy azt meg tudják csinálni, még amikor én nem is vagyok velük. Megtanulták, hogyan kell ezzel az anyaggal bánni, hogyan keverhetjük a színeket, az elkészítés kis fortélyait lépésenkét megtanulják, és azt is, hogy a hibák helyrehozhatóak, kiküszöbölhetőek. Amikor eljöttem Belgrádból, szomorkodtunk... de rettentő jó érzés nekem, hogy ezek a gyerekek folytatták önállóan is a gyurmázást, anyukáikat és engem is lenyűgözve. A minap kaptam egy képet arról a csodáról, amelyet egy Dani nevű kisfiú csinált – leutánozta a tortadíszt, amelyet fél évvel ezelőtt anyukája tortájára készítettem.

Dani eleinte egy kis golyót sem mert készíteni. Ez igazi siker nekem, és bizonyíték arra, hogy ez az anyag igazán alkalmas arra, hogy fiúkat, lányokat tartalmasan lekössön, fejlesszen fontos képességeket.

Természetesen a gyurmatanoda híre Belgrádban nem ragadt le a magyar anyukák köreiben, szerb és egyéb nemzetiségű anyukák és gyerekek is érdeklődtek, és alkalmanként sütőgyurma foglalkozásokat rendeztünk. Szerencsére ez kultúra és nyelvtől függetlenül működik.

Belgrádot már értjük. Az utazás következő állomása Szerencs és a Rákóczi Vár. Hogy kerültél oda?
Győri Ildivel, és rajta keresztül a LifeGarden csapatával Szerencsen, a Kolompos együttes gyerektáborában ismerkedtem meg, ahol gyermekeinkkel együtt 4 nyáron át táncoltunk, kézműveskedtünk. Ott mesélt Ildi az általuk kitalált kreatív gyereknevelési eszközökről, melyek ötletként már készen voltak, de gyakorlatban nem valósultak még meg. Mivel Ildi beszélgetéseink alatt hallott az én gyurma-élményeimről, innen már nagyon könnyen és gyorsan jutottunk el oda, hogy ezt a kreatív feladatot kaptam: öntsem formába a megálmodott eszközöket. Hamarosan megszülettek a Heti Tervező mágnesei, majd nem sokkal később a Hangulat Hőmérő, és később az Indulat Vulkánok, Védőpajzs Generátorok és egyéb eszközök sokasága.

Hogy érzed magad a LifeGarden csapatában alkotóként és édesanyaként?
Könnyen dolgozunk együtt, Ildiék ötletei szerteágazóak, nekem pedig kedves kihívás és feladat ezeket 3dimenzióban megvalósítani, majd az érdeklődőket megtanítani, hogyan tegyék ugyanezt. A LifeGarden rendezvényein erre egyre több lehetőség lesz. Nagyon fontos, hogy most már a gyurmázás sok előnyéhez még egy új dolog társul: anyukák és gyermekek közösen, varázslatos eszközöket hozhatnak létre, melyek segítségével a közös élményeken, beszélgetéseken át megállapodások révén, szinte észrevétlenül feloldódnak feszültségek, régen kialakult esetleges rossz szokások átalakulhatnak, vagy kialakíthatunk új, hiányzó rendszereket, melyek segítenek a család életében.

Saját magam is tapasztaltam ezeket. A Reggeli Tervező is így született – igényből: gondolom más anyukáknak is nehéz kitalálni a gyerekeknek tetsző, változatos reggeliket, olyat, amit lehetőleg mindkét gyerek meg fog enni. Hogy elejét vegyük a vitának, és tervezhető legyen, megalkottuk a Reggeli tervezőt, mely a két kislányom által felsorolt, mindkettőjük által szerett ételeket tartalmazza. Amikor a lista elkészült, külön kis kártyákon képekre rajzoltuk az említett ételeket, majd esténként kihúztuk mi lesz a reggeli másnap reggel. Ettől kezdve nem volt vita, elégedetlenség. A kártyák eláztak, így megcsináltuk sütőgyurmából, majd mágneseket tettünk rájuk, hogy a LifeGarden Heti Tervezőjébe beilleszthessük. Így már előre lehet egy hetet tervezni, a bevásárlást is lehet ehhez igazítani, a gyerekek látják mikor mi lesz, tudják, várják....biztonság :), egy gonddal kevesebb.

A másik élmény a Védőpajzs Generátor nevű eszközzel kapcsolatos. Iskolás lányom délután fáradtan hazajön, leül házi feladatot írni, és még órák múlva is ott ül... Ismerős? Mivel tölti az ideje egy részét?? A környezet aprólékos tanulmányozásával, mely szépen, élvezetesen és hatékonyan elvonja a figyelmét a feladatoktól. Mindig is így volt ez nála. Mit lehet tenni? Ildi ötletére, eleinte kétkedve, de reménykedve kipróbáltuk a Védőpajzs Generátor-t. Mire is jó ez most nekünk? Mitől védjen meg minket?? Hát a külvilág vonzó hatásától... képezzen burkot körülöttünk, homályosítsa el a környezetet, ne legyen olyan élénk, színes... hogy végre kész lehessen az a házi feladat gyorsabban. Megbeszéltem a gyerekkel, természetesen tudta, hogy koncentrálnia kellene, de nem tud – mondtam, hogy tegyünk egy próbát. Elmagyaráztam, és együtt megcsináltuk a védőgombot, majd meg...nyom...tuk......és láss csodát! Lényegesen lerövidült az idő, még majd lehet rövidebb is, de kezdetnek jó! Működik :), tetszik neki, pedig 9 éves, de még akarja a varázslatot, talán ezért. És végül nagy az öröm, amikor egy nagy teher leesik a vállunkról: marad idő pihenni és játszani együtt – majd ezentúl minden nap.

Próbáljátok ki! :)
A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februárt...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, ho...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 13. 06:34


CÍMKEFELHŐ