A HÓNAP EMBERE
2011. április - A Hónap Embere

Győri Ildikó - Karrier nőként, anyaként

LifeGarden
"Sosem felejtem el szüleim arcán a döbbenetet, kétségbeesést és aggodalmat, amit azzal okoztam nekik, hogy – kamaszkorom legbrutálisabb húzásaként - a jól kiszámítható angol-német szakos tanári diploma helyett a pszichológusi pályát választom."


Kissé messze kanyarodtál  a pszichológiától – és most újra visszatérsz a LifeGarden csapatában?
Látszólag igen, ám az évek során mindvégig konzultáltam a pszichológus-énemmel, és most érkezett el az időpont, hogy érdeklődési körömnek ez az oldala kerüljön újra fókuszba. Sok időt töltöttem azzal, hogy szervezet-fejlesztőként a "munkahelyeket formázzam" olyanná, ahol szívesen, és a lehető legoptimálisabb körülmények között dolgozhatnak az emberek. A pszichológiai tudásomra mindig szükségem volt, mert a nap végén a javasolt változásokat emberekkel kellett elfogadtatni, a vezetőket kellett az adott ügy mellé állítani, ehhez az ő személyes motivációjukat kellett megragadni – és akkor meg is érkeztünk a pszichológiához....


Ha már megérkeztünk a pszichológiához, felmerül bennem a kérdés: Egyáltalán, hogyan lettél pszichológus?
Sosem felejtem el szüleim arcán a döbbenetet, kétségbeesést és aggodalmat, amit azzal okoztam nekik, hogy – kamaszkorom legbrutálisabb húzásaként -  a jól kiszámítható angol-német szakos tanári diploma helyett a pszichológusi pályát választom. Akkor 1991-et írtunk, a berlini fal éppen csak leomlott. A pszichológia szót, mi, ott, Gyöngyösön, még leírva sem nagyon láttuk, és a "biztos megélhetés", ami minden szülő szeretne biztosítani gyermekének, valahogy nagyon elképzelhetetlennek tűnt pszichológus diplomával. Anyám vett egy nagy levegőt, rábólintott, a Pléh Csaba vezette bizottság bizalmat szavazott nekem a szóbeli felvételin, én meg "csakazértismegmutattam", hogy nekem lesz igazam, és megállom a helyem az életben pszichológus diplomával is.


Mit jelent a pszichológia számodra?
Abban, hogy újra visszataláltam a pszichológiához, óriási szerepe van egy bécsi hétvégének, 2004-ben. Azóta nekem a pszichológia szó Robert Dilts-et jelenti elsősorban – és itthon Bíró Gyulát, aki megmutatta Nekem Robertet. Eredetileg az  NLP egyik tanítómestereként emlegetik. Beszélgetéseink során azonban kiderült, hogy a Milton Ericksontól, Virginai Satirtól, tanultakat, a Bandlerrel  és Grinderrel kialakított módszereket ő profi módon alkalmazza a gyakorlatban: a világgazdaság vezető vállalatait, menedzsment csapatokat tesz képessé arra, hogy a napi szintű problémákat, felmerülő feladatokat úgy oldják meg, hogy a csapat, és maguk is megerősödve, új tapasztalatokkal, élményekkel feltöltődve kerüljenek ki minden helyzetből – és mindezt a csak a legnagyobb emberekre jellemző szerény, maximálisan tiszteletre méltó közvetlen emberként teszi.


A fentiekből nem következik egyenesen, most mégis a gyermekekre és az ő fejlesztésükre fókuszálsz.
Igen, Robert Dilts mellett a legnagyobb tanítómesterem egy éppen 5 éves kisfiú, Olivér, a kisfiam. Az ő születése rádöbbentett a természet és az ösztönök erejére, amit a mai "tudatos" világban hajlamosak vagyunk háttérbe sorolni. Barátnőként tapasztaltam, hogyan tud életveszélyesen elhatalmasodni a gyermekágyi depresszió, vagy milyen szenvedést tud okozni a terhesség megszakadása, vagy a teherebe esés elmaradása. És akkor, ha megérkezik a csemete ott van a sok bizonytalanság: hogyan fejlődik a gyermekem. Kell-e tennem valamit, tornáztassam, vigyem babaúszásra, hány fokos láz után induljunk orvoshoz, és egyáltalán, kiben bízzak? Hipotón, az meg mit jelent? Szóval megszületett szemünk fénye, a gyermek és magával hozott egymillió kérdést. A válaszok felkutatása során emlékszem az állandó konzultációkra: telefonon, mailben, személyesen – néha már-már oknyomozó riporteri szinten igyekeztünk és igyekszünk ma is megoldást találni saját és anyatársaink kérdéseire, felmerülő élethelyzetekre. És ez így van most is. A láz lehúzástól már legalább én nem leszek lázas, és sikerült zökkenőmentesen az óvodai beszoktatás is, de jönnek az újabb rémségek és a túlélést segítő vidámságok: iskolaválasztás, diszlexia, diszgráfia, válások, szülinapi zsúrok, Kolompos tábor... Szóval, kihívás van bőven, és lesz is. Komolyra fordítva a szót, a gyermek testi és lelki egészsége, és ennek megőrzése legalább annyira fontos, mint a felnőtteké. Igyekeztünk tehát összegyűjteni az ebben közreműködő szakembereket is – és terveinkben szerepel a gyermekkel való létezést megkönnyítő szolgáltatók megkeresése is.


Gyakran látunk karrier-szakértőként nyilatkozni. Hát ez meg mi?
Még egyetemista koromban kezdődött az egész: tanácsadás és munkapszichológia szakon végeztem. Abban az időben érkeztek Magyarországra a multinacionális vállalatok, akik tömegével szippantották fel a tehetséges fiatalokat. Párhuzamos képzés keretében jártam a "közgázra is" és tapasztaltam, nekik, milyen könnyű állást találni, bezzeg bölcsész diplomával nem volt ez mindenki számára ennyire evidens. Pszichológusként egy fejvadász céghez kerültem, ahol több száz interjút vezettem le, és ugyanennyi pszichológiai tesztet javítottam ki. Lassan megértettem néhány összefüggést, arról, hogyan találhat egymásra sikerrel egy munkavállaló és egy munkáltató. Akkor találkoztam Bujdosó Dezsővel, aki hasznosnak, és diákjai számára is hasznosíthatónak ítélte ezt a tudást, és felkért, tartsak karrier-tanácsadást a Kulturális Menedzserképző Program diákjainak (ELTE). Így kezdődött Karrier tanácsadói életem, ami rövidebb-hosszabb passzív időszakok után mindig visszatér. 2011-ben éppen azért, mert a 2008-as gazdasági események óta ismét nagyon fontos a tudatos karrier-építés, hiszen emberek ezrei kerültek ki a munkaerőpiacra.
Igen, és mindemellett gyakorló "anyukaként" óriási kihívás a munka-anyaszerep és munkáltatói elvárások összeillesztése, ami önmagában több embert, pszichológust, kineziológust, trénert coach-ot, és sok más segítőt igénylő feladat.


A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Fe...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljö...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 11. 19:54


CÍMKEFELHŐ