A HÓNAP EMBERE
2014. november - A Hónap Embere

Gémes Renáta: Ha fel tudsz tenni kérdéseket magadnak, jó válaszokat adhatsz másoknak

LifeGarden
"...célokat tűzök ki magam elé, és azokat igyekszem elérni. Legyen az akármilyen kicsi cél, a lényeg azon van, hogy leküzdje az ember. (...) Ha holtpontra érek, arra gondolok, hogy ezen is túl leszek, és pompásan érzem majd magam. Ezt a gyakorlatot észrevétlenül becsempészi az ember az életébe. Néha azon kapom magam, hogy lehetetlennek látszó feladatot oldok meg, ezzel a módszerrel. Az az elvem, hogy mindent meg kell próbálni megoldani, még ha a környezetem már le is mondott róla - főleg, ha egy tiszta és nemes feladatról van szó. Ebből pedig van bőven az Egy Csepp Figyelem Alapítványnál."


Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány programvezetőjeként sokszor találhatod szembe magad szokatlan kérdésekkel, bizonyára sok cukorbeteg keres fel benneteket, hogy legkülönfélébb problémáira megoldást kapjon tőletek.
    Alapítványunk 9 éves fennállása alatt sokféle feladatra és kihívásra próbált választ adni. Alapvetően kommunikációs küldetéssel indult a tevékenységünk: Erős Antónia hozta létre a szervezetet 2005-ben azzal a céllal, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget, és annak veszélyeit. Az utóbbi években viszont egyre több cukorbeteg keres fel minket nem éppen a megelőzéshez kapcsolatos kérdésekkel. Rávilágítanak olyan problémákra, melynek hatására folyamatosan tágítjuk határainkat, alakulunk. Sokszor olyan kérdéseket kapunk tőlük, melyekre nem kapnak választ az orvosuktól, valamint olyan intézményekre panaszkodnak, ahol elutasították vagy nem megfelelő módon kezelték problémájukat. Így aztán kérdések tucatját kapjuk hétről hétre, és, hogy megfelelő választ adjunk, anyagi és szellemi kapacitásunktól függően jobban beleássuk magunkat egy-egy témába. Ha pedig van olyan probléma, amely tömegesen köszön vissza, kitalálunk egy programot a probléma megoldására.

Említenél példát?
    Sok olyan megkeresést kaptunk, hogy nem veszik fel a cukorbeteg gyerekeket az óvodába, mert az óvónők félnek a felelősségről, nincsenek információik a betegségről. Emiatt vannak olyan édesanyák, akik kénytelenek otthon maradni óvodáskorú gyermekükkel, és így fel kell adniuk hivatásukat. Ez nagy anyagi terhet ró a családokra, mivel az egyik kereső kiesik. De olyan esetről is tudunk, amikor az egész család amiatt költözött el egy másik településre, mert korábbi lakhelyükön egyik intézmény sem fogadta be cukorbeteg kislányukat . Az új városban viszont tárt karokkal fogadták. De ez csak két példa. A hasonló esetek arra sarkalltak minket, hogy elindítsuk pedagógusok számára, Belevalók néven fél napos, ingyenes továbbképzésünket. 1 év alatt 11 helyszínen jártunk, és sok megkeresést kapunk az ország minden tájáról, így lesz hova mennünk jövőre is.
   Egy másik programunk, amely bevallom, az egyik kedvencem, a Magyarország Cukormenetes Tortája verseny és háziverseny, melyet 3 éve indítottunk, partnerként felkértük a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületét. Gyakorlatilag a hagyományos Magyarország Tortája versennyel párhuzamosan zajlanak az események a versenykiírástól a zsűrizésen át, egészen az eredményhirdetésig. A hobbicukrászokról és háziasszonyokról sem feledkeztünk meg: háziversenyt hirdetünk a számukra minden évben.
    Ez a program arra a 2 kérdésre válasz, melyeket számtalanszor feltettek nekünk telefonon és e-mailben: miért nincs olyan egészséges és elérhető torta, melyet a cukorbeteg is nyugodt szívvel ehet? Illetve: milyen receptet tudnánk ajánlani, otthoni készítésre cukorbetegeknek?

Vagyis a kérdésekre adandó válaszok szerves részei az életednek?
    Igen, a kérdések mindig jelen vannak. Volt egy időszak, amikor rádiós riporterként, majd televíziósként többek között az volt a munkán, hogy kérdezzek. Őszinte kíváncsisággal faggattam riportalanyaimat, érdekelt az életük, hogy hogyan vélekednek az adott témáról, mi foglalkoztatja őket. Emiatt sokszor kitoltam magammal, mivel jóval hosszabb volt a felvett anyag, mint ami adásba mehetett. Vannak olyan beszélgetések, melyekre 20 év után is olyan élesen emlékezem vissza, mintha tegnap lett volna. Sokat tanultam abból az időszakból, és az emberekkel, akik felkeresnek az Egy Csepp Figyelem Alapítványnál a problémáikkal, gyorsan megtalálom a hangot, és célzott kérdéseket tudok feltenni, hogy megismerjem a problémáikat. De az eredményességhez az is szükséges, hogy időnként magammal is beszélgessek. Kérdezek, és megválaszolom, gyakran tudok segíteni magamnak ezzel a módszerrel. Ez egyfajta tréning, érdemes kipróbálni: tegyél fel kérdéseket magadnak, válaszold meg, és majd érzékeled, hogy ennek segítségével másoknak is jobb válaszokat tudsz adni. Ezt a módszer egy coach ismerősöm, Séra Attila segítségével sajátítottam el.
    Egyébként tanulni is szeretek, bár erre nem mindig van lehetőség olyankor, amikor csúcsforgalom van az alapítványnál. Ilyen például a tavaszi időszak, amikor a sajtótájékoztatót tartunk éves programjainkról, aztán elindul az ingyenes egészségügyi szűrő-turnénk, az Egyszer élünk körút, majd nyáron a már említett Magyarország Cukormenetes Tortája verseny és háziverseny eseményeit szervezzük. A november pedig egy különösen fontos hónap a számomra: a Diabétesz Világnap (november 14.) tiszteletére minden évben megrendezzük az Egy Csepp Világnapot, amelyre több ezer látogatót várunk a Syma Rendezvényközpontba. Ez most november 16-án vasárnap lesz. Novemberben van az őszi Cseppont Patikahetünk is, amikor is nemcsak az egyébként egész évben igénybe vehető vércukor-, és sok helyen vérnyomás- és koleszterinmérést ejthetik meg a programhoz kapcsolódó patikákba betérők jelképes összegért, de különféle egészségügyi mérőeszközöket is vásárolhat kedvezménnyel. A harmadik esemény pedig a születésnapom, bár ennek megünneplésére nem igazán van időm.

Azt mondod, szeretsz tanulni. Mit tanultál legutoljára?
    A tanuláson nem feltétlenül azt értem, hogy beiratkozol egyetemre, főiskolára, vagy elvégzel egy másoddiplomás képzést, bár ezekben is volt részem... Az élet leckéit tanulni, vagy a gépen egy új programmal bíbelődni, esetleg egy új applikációt felfedezni az okostelefonon.
    Legutóbb egy nagyon praktikus dolgot tanultam az édesanyámtól. Akárcsak én, ő is sokat agyalt a feladatin, megoldatlan konfliktusain esténként, és emiatt órákon át csak forgolódott az ágyban. Aztán kipróbált magán egy egyszerű módszert, mely sikert hozott számára. Azonnal megosztotta velem is. Mielőtt beszippantana az agyalás örvénye, varázsmondatokat, kvázi parancsot adj az agyadnak, ami a következő: "Miért is gondolkodsz éjszaka, amikor minden és mindenki pihen? A problémákat nappal kell megoldani. Nyugodj meg, és aludj." Nem biztos, hogy mindenkinél beválik, de érdemes kipróbálni. Nálunk működik.

Van más módszer is, mellyel a munkahelyi feladatokból ki tudsz kapcsolni?
    A sport gyerekkorom óta az újjászületést jelenti. Ha eltelik egy hét úgy, hogy nem tudok elmenni futni, úszni, kajakozni vagy bármi más mozgásformát űzni, nem érzem magam jól. A sport rengeteget ad, azon kívül, hogy feldobódik tőle az ember és a sziluettjére is jótékonyan hat. Egészségessé és kitartóvá tesz. Sportolás közben azt játszom, hogy célokat tűzök ki magam elé, és azokat igyekszem elérni. Legyen az akármilyen kicsi cél, a lényeg azon van, hogy leküzdje az ember. Pl. futásnál egy távoli célpontot szúrok ki magamnak, hogy azt elérve a napi penzumomat teljesítem. Ha holtpontra érek, arra gondolok, hogy ezen is túl leszek, és pompásan érzem majd magam. Ezt a gyakorlatot észrevétlenül becsempészi az ember az életébe. Néha azon kapom magam, hogy lehetetlennek látszó feladatot oldok meg, ezzel a módszerrel.
    Az az elvem, hogy mindent meg kell próbálni megoldani, még ha a környezetem már le is mondott róla, akkor is főleg, ha egy tiszta és nemes feladatról van szó. Ebből pedig van bőven az Egy Csepp Figyelem Alapítványnál.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány következő programja:
9. Egy Csepp Világnap
Ingyenes családi egészségnap
2014. november 16-án (vasárnap), 10-18 óráig
Budapest, SYMA Rendezvényközpont "A" csarnok
A rendezvényen a LifeGarden is részt vesz!
Részletek a programokról: http://www.egycseppfigyelem.hu/


A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljö...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak ...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 13. 06:34


CÍMKEFELHŐ