A HÓNAP EMBERE
2014. április - A Hónap Embere

Fert Mónika: "...megtisztítom a szemüvegedet, hogy végre jól láss és hogy tudd, hogy honnan jöttél és főleg, hogy merre mész."

LifeGarden

Mesélj nekünk, hogy indult az életed?
   Budapesten születtem és nőttem fel, majd érettségiztem 1989-ben. Pont amikor a berlini fal ledőlt, a család ki lett küldve Ausztriába. Ott tanultam, majd dolgoztam öt évet. Bécset szerettem, de kedvem támadt igazán világot látni, így kimentem Chicago-ba mint gyakornok. A "Szelek városában" megismerkedtem volt férjemmel, aki félig olasz, félig svájci, és aki éppen szintén ott gyakornokoskodott. Majdnem másfél év Amerika után Genfben kötöttem ki, és ott is maradtam egészen 2013-ig. Összesen 17 évet éltem Svájcban, és Ausztriát és Amerikát is összevetve, 25 évig voltam távol. Többet, mint az idő amit Magyarországon töltöttem.

Hogy érzed magad, újra itthon?
   Egészen furcsa élmény volt visszatérni, élni egy teljesen átalakult országba. Ismertem is meg nem is, a nyelv az anyanyelvem, de közben hosszú évekig nem ezt használtam, Mazsolán és Frakkon nőttem fel, de aztán egészen másfele indultam el, mint az itteni emberek. Egészen új szemmel látom a várost, és szerintem máshogy tekintek rá mint azok, akik soha nem hagyták el.
   Ebben az a jó, hogy még mindig úgy megyek az utcákon, mint egy ámuló túrista, és akárhányszor átmegyek busszal bármelyik hídon, mindig forgatom a fejem, hogy be tudjak telni a panoráma szépségével. Élvezem, és értékelem hogy a világ egyik legszebb városában élek. Míg külföldön voltam, volt szerencsém beutazni szinte az egész világot, és igazán gyönyörű helyeken jártam. De azt a koncentrált szépséget, építészeti, kultúrális, zenei és gasztronómiai gazdagságot, és érezhető lelki mélységet mint Budapesten, nem sok helyen láttam. Tulajdonképpen sehol. Talán sokaknak nem tűnik fel – mert természetesnek veszik – de ennek a városnak van lelke. Mégpedig gazdag lelke.

Beszélgessünk kicsit a szakmádról is. Mi vitt a coaching felé?
   Genfben 2001-januárjában alapítottam meg a cégemet, mely állásközvetítéssel foglalkozott. Mint tulajdonos és igazgató, nemigen fejlődhettem tovább, így – anélkül hogy a céget feladtam volna – kifejlesztettem mellette a coaching tevékenységet. Elvégeztem két nemzetközileg elismert (Svájc két legjobb hírű) iskoláját, és meg kaptam a Certified Coach, illetve a Mentor Coach diplomákat.
   Életemben először végre olyat csináltam, amit imádtam. Egészen addig, amíg ezt meg nem találtam, nem hittem volna, hogy valaki ennyire szeretheti a munkáját. Úgyhogy teljesen belevetettem magam. Több mint tíz éve olvasok személyiségfejlesztési, önismereti, PNL, coaching, pszichológiával és a lelki élettel foglalkozó könyveket. Ez a téma mindig is foglalkoztatott. Így munkám során a gyakorlati ismeretek mellett az évek során felhalmozódott felismeréseket is felhasználhatom.

Melyik az a terület amivel leginkább megkeresnek Téged?
   Először főleg szakmai kérdésekkel kerestek fel, de aztán már jöttek magánéleti, párkapcsolati, üzleti, és minden más elképzelhető problémával. Rájöttem, hogy a legtöbbször minden összefonódik, és sokszor nem is lehet az élet különböző területeit különálló egységekként kezelni.
   Aztán később rájöttem még valamire, amiből a vesszőparipám lett: az önbecsülés fontosságára. Ugyanis megfigyeltem, hogy függetlenül attól hogy milyen problémával keresenek meg, hogy milyen nemzetiségű, vézettségű, anyagi vagy családi helyzetű emberről van szó, nagyon hamar mindig ugyanoda lyukadtunk ki: hogy gond van az önbecsülésével. Ez az oka a későbbi problémáiknak, ugyanis kezdettől fogva rossz szemüvegen át nézik magukat, az életüket, és az embereket akik körülöttük vannak. Ebből szinte felmérhetetlen károk származnak, melyek egy egész életre kihatnak.
   Meggyőződésemmé vált, hogy mielőtt bármilyen munkába belefognék valakivel, előbb ez önbecsülését "betonozzuk be". Ez olyan stabil alapot ad, amire aztán már szinte bármit építhetünk. Tehát ha egy sorban össze kellene foglalni hogy mit csinálok, akkor úgy mondanám, hogy megtisztítom a szemüvegedet, hogy végre jól láss és hogy tudd hogy honnan jöttél és főleg, hogy merre mész.

http://www.monikafert.com/#mire-varsz


A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februárt...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak ...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 11. 19:53


CÍMKEFELHŐ