A HÓNAP EMBERE
2012. április - A Hónap Embere

Dr. Hatalyák Krisztina: "Sosincs túl késő, hogy azzá válj, aki lehetnél..."

LifeGarden
Mindenkiben ott lapul a lehetőség, de sokszor elkél egy kis emlékeztető és egy kis bátorítás, hogy az Égig érő fáról "lehozhassuk" és cselekedeteinkkel életre merjük kelteni mindazt, amiért érdemes élni. Hiszen a létra mindenkiben benne van.


Azt írod magadról a Facebook oldaladon, hogy a meseterápia a szíved csücske. Melyik a kedvenc meséd és miért? Kapcsolódik ez valamilyen módon a választott hivatásodhoz?
Egyke gyerekként a mesék mindig is közel álltak hozzám. Szinte faltam őket, a mesekönyvek legféltettebb kincseim közé tartoztak, és még ma is többet őrzök belőlük. Amikor szüleimmel Bagdadban éltem, az Ezeregyéjszaka meséi tényleg valóságossá váltak, megteltek valódi fényekkel, egzotikus illatokkal - szagokkal, ízekkel, hangokkal, de ha egy kedvenc mesét kell kiemelnem, akkor mégis Az Égig érő fát említeném.
Weöres Sándor úgy fogalmazta meg, hogy "alattam a föld, fölöttem az ég, bennem a létra..." Hogy kapcsolódik-e ez választott hivatásomhoz? Igen, talán én is egyfajta létra szerepet töltök be, amikor az embereket arra emlékeztetem, hogy nem csak fizikai testük, de lelkük és szellemük is van, aminek biztos tudata és ápolása nélkül senki nem élhet teljes életet. Mindenkiben ott lapul a lehetőség, de sokszor elkél egy kis emlékeztető és egy kis bátorítás, hogy az Égig érő fáról "lehozhassuk" és cselekedeteinkkel életre merjük kelteni mindazt, amiért érdemes élni. Hiszen a létra mindenkiben benne van. 

dr. Hatalyák Krisztina: Pillangó (selyemfestmény)


Írsz gyógymeséket, életmeséket. Mit jelent ez pontosan? Kiknek ajánlod?

Életmeséimet az élet képei, sokszor abszurdnak tűnő eseményei ihletik. Én sokszor fényképezőgép nélkül is "fotózok". Olyasmi is megérint, ami mellett más talán simán elsétál, az én lelkem azonban folyton megörökít. A hozzám fordulók történeteit is sokszor így szeretem magamból "kidolgozni". "Gyógymeséimet" általában személyes elakadásokra írom, a terápiás folyamatot segítendő. A mesék szimbolikája szinte észrevétlen finomsággal, mégis nagyon hatékonyan érinti meg a tudatalatti tartalmait. Mindannyiunkban ott él a gyermek, aki örök életére megőrzi játékosságát, fogékonyságát a mesék rejtett kódjaira és hálásan reagál a segítségre. Blogomban több ilyen mese és írás is olvasható, bárkinek ajánlom, aki nyitott rájuk. (http://www.delfinonboard.wordpress.com)

Titokzatosan azt írod hogy végzettsége "egyetem", de csak a kineziológusi munkádtól egyértelmű, mivel is foglalkozol. Milyen út vezetett a segítő szakmáig, ahogy Te írod, a  "szűzi segíteni vágyás" területéig?
Gyerekkorom óta látszott, hogy valami segítő szakmában fogom megtalálni önmagam. Mivel amióta az eszem tudom, minden sérült állatot, madarat, bogarat, gyíkot, békát hazahordtam, logikusnak tűnt, hogy állatorvos lesz belőlem. A kézügyességem is nagyon jó volt, szépen és állandóan rajzoltam, úgyhogy sikerült majdnem tíz évet kisállatorvosként egy neves budapesti magánklinikán, főként sebészként eltöltenem. Kisfiam születésével születtem újjá és váltottam az állatokról az emberekre. Most őket segítem szívvel-lélekkel, az állatok iránti szeretetemet pedig német juhász kutyánk élvezi.

Írni szerető és tudó ember vagy. Mit gondolsz általában az írás, vagy a kézírás jelen szerepéről?
Az írás óriási örömforrás számomra, de ez csak az utóbbi pár év hozadéka. Ragyogó önkifejezési eszköznek és lehetőségnek tekintem, ami mindannyiunk rendelkezésére áll. Azt szoktam mondani, hogy ha egy lakatlan szigetre kerülnék, ahol lenne papír, ceruza és némi ehető gyümölcs, én már jól ellennék. A gondolatok formába öntése igazán kreatív tevékenység, ráadásul segít letisztázni a bennünk zajló érzelmeket. Nem véletlenül írtak a kamaszok az én időmben naplót, jó lenne, ha nem veszne ki ennek hagyománya sem.

dr. Hatalyák Krisztina: Sellő (selyemfestmény)


Ki vagy kik a példaképeid?
Ha nagy neveket vársz tőlem, akkor Böjthe Csabát, a Dalai Lámát, Teréz Anyát, Pál Feri Atyát, Szepes Mária nénit és Echart Tollét említeném, de hálával tartozom minden hozzám fordulónak, aki valaha megtisztelt a bizalmával. Tőlük is legalább ennyit tanultam, magamról.

Mi az a néhány film, vagy könyv, amit szerinted mindenkinek látnia kéne?
Legkedvesebb filmjeim a Holt költők társasága, a Tavasz, nyár, ősz, tél és megint tavasz, a Távol Afrikától, a Bakancslista, a Benjamin Button különös élete, Almodovar filmjei, a Csodás álmok jönnek, a Good Will Hunting, a Ház a tónál, Az időutazó felesége, a Napsütötte Toscana, a Csokoládé....jajj én reggelig tudnám sorolni mit érdemes megnézni!
Könyvek? Tolle Új Földjét csak az elszántabbaknak merem ajánlani, mint spirituális irodalmat, ha szépirodalmat kérdezel, akkor Wass Albert Funtineli boszorkányát említeném valamint Kahlil Gibrantól A Prófétát. Őket vinném magammal a lakatlan szigetre, Pilinszky verseivel.

A kineziológus, coach szakma során mire vagy a legbüszkébb?
A büszkeség nem jó szó erre, rengeteg örömöm van abban, amit csinálok. A "munkámat" nem tudom és nem is szeretném mennyiségben és teljesítményekben mérni, de a szemem akkor lábad leghamarabb könnybe, ha meddőséggel küzdő nőktől kapok újszülött baba fotókat. Talán azért, mert anyaként mondhatom, szülni a legszebb dolog a világon. Én még most is "szülök", de már inkább csak "szellemi gyermekeket" mesék, írások és esetleg festett selymek formájában. Ebből nem lehet kiöregedni.

dr. Hatalyák Krisztina: Első életfa (selyemfestmény)A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. december
2012. november
2012. augusztus
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónkn...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, ...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 11. 19:55


CÍMKEFELHŐ