A HÓNAP EMBERE
2012. december - A Hónap Embere

dr. Fischer Miklós: Az olimpiai aranyérmek titkai...

LifeGarden
Noha nem hallhattuk a nevét az olimpiai közvetítések során, mégis hatalmas sikerek részese, támogatója: felkészítő pszichológus szakemberként évek óta segíti többek között a női vízilabda-válogatott, a kajak-kenu válogatott és Erdei Zsolt világversenyeken való felkészülését.


A sportolói csúcsteljesítmények világa napjainkban nem csupán a versenyzőktől, de az őket körülvevő szakemberektől, edzőktől, pszichológusoktól is komoly felkészültséget feltételez.
Hogyan formálódott a sikeresség átadásához szükséges tudásod és látásmódot?

Szakmai pályámra és gondolkodásomra pszichológiai tanulmányaim és gyakorlatom mellett erőteljes hatással volt a szociológiai, szociálpolitikai és antropológiai érdeklődésem is. Az emberekkel való kapcsolataimat nagyban meghatározták az archaikus társadalmak vizsgálata során szerzett tapasztalataim, törzsi szokásokat vizsgálva például Peruban, Brazíliában vagy Indonéziában sokat tanultam az együttélési formák, vallási szokások sajátosságairól, de megfigyeléseim nagyban hozzájárultak a sikerességről való gondolkodásomhoz is.

Egyre több szó esik napjainkban a sikerességről, szerinted mi állhat a jelenség hátterében?
A siker kultúrája még nagyon gyerekcipőben jár Magyarországon, de talán pontosan az elmúlt évek üzleti környezetének köszönhetően egyre jobban felértékelődnek hazánkban is a komoly teljesítmények. A sport ebből a szempontból is jó mintaként szolgálhat, sokat tanulhatunk az eredményekért való megküzdés fontosságáról, módjáról. Keveset beszélünk róla, de a sikeresség szempontjából kulcsfontosságú szerep hárul a szülőkre is, akik kicsi gyerekkorban üzeneteikkel nagyban meghatározzák a sikereinkhez és kudarcainkhoz való hozzáállásunkat.

Létezik egyetlen siker-recept?
Nem, van ugyan egy konkrét iránytű, de a sikerességhez vezető kulcs mindenkinél más és más. Sokan eljutnak a csúcsteljesítmény közelébe, azonban csak keveseknek sikerül valóban a legmagasabb szintekre elérni. Az bizonyos, hogy a sikerességhez mind a sport, mind az üzlet világában komoly egyéni fókuszálásra, önismeretre és belső biztonságra van szükség. Munkám során a sportolókat abban segítem, hogy egyrészt megtanuljanak önmaguk korábbi sikereire támaszkodni, másrészt hogy megtalálják azt a számukra legmegfelelőbb koncentrálási folyamatot, mely a kritikus pillanatokban a legnagyobb támogatást jelenti számukra.

Mi lehet a titka annak, hogy Téged elfogadnak a sportolók?  Tudható, hogy Erdei Zsolt például már 15 éve együtt dolgozik Veled felkészülései során.
A sportolók számára rendkívül fontos, hogy akivel együtt dolgoznak, ismerje a csúcsra jutás titkát azáltal, hogy azt már ő maga is megtapasztalta. Akkor tudom csak átadni a siker "receptjét", ha én magam rendben vagyok és személyes élmények is vannak mögöttem. A sportolók kiemelkedően motiváltak, és tudják, hogy egyedül nehéz megtalálni a Himalájára vezető utat. Márpedig edzőik sokszor pontosan az utolsó métereken hagyják őket magukra, így nagyon nyitottak a közös munkára. Nekem fantasztikus érzés volt, amikor még az olimpiai szobámba is bekopogtak este a versenyzők, hogy a másnapi fontos verseny előtt még dolgozzunk egy kicsit.
Szerencsére egyre több szó esik manapság a mentális felkészítés fontosságáról hazánkban is, de még nagyon messze vagyunk Amerikától, ahol egy-egy versenyzővel akár 2-3 pszichológus is dolgozik, nagyon erős módszertani háttérre, a legújabb tudományos eredményekre támaszkodva. Igyekszem folyamatosan én is képezni magam és megismerni, integrálni a témába illeszkedő újabb kutatásokat.

A sikeresség tekintetében látsz párhuzamokat a sport és az üzleti világ között?
Teljes mértékben. Értelmezésemben mind a versenyzők, mind a vezetők erős motivációval rendelkeznek a sikerek elérése iránt. Nyugodtan mondjuk ki: egyszerre törekszenek erkölcsi és anyagi győzelemre, miközben persze igazolni akarják az elmúlt évek energia-befektetését is. Márpedig az elsőséghez és a kitűzött célok eléréséhez az üzleti életben is a lehető legjobb út megtalálására van szükség, ehhez pedig – mégha nem is gyakran beszélünk róla – a vezetők esetében szükség van mentális és lelki felkészítésre. A LifeGarden csapatával együtt dolgozom a csúcsvezetők támogatását segítő programokon, igyekszünk korszerű és testreszabott eszközökkel támogatni a vezetők hosszútávú sikerességét.


A hónap embere
2015. június
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. október
2014. szeptember
2014. július
2014. június
2014. április
2014. március
2013. november
2013. október
2013. augusztus
2013. március
2013. február
2012. november
2012. augusztus
2012. április
2012. március
2012. február
2011. november
2011. szeptember
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
 


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februá...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februárt...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 11. 19:53


CÍMKEFELHŐ