Jó, hogy több dolgot csinálunk egyszerre?

2012. november 7. Jónap Rita
Győri Ildikó, a LifeGarden szakértője a Nők Lapja októberi számában:

Manapság a babakocsit toló anyukák jelentős része telefonál séta közben, a villamoson utazók e-maileket olvasnak vagy interneteznek, és egyre többen nyitott laptoppal az ölükben tévéznek. Mintha egy tevékenység már nem is lenne elég...


Nők Lapja (2012/43)

Feladatzsonglőrök


Piros lámpánál rúzsozni, viráglocsolás közben sms-t küldeni, főzés közben telefonálni – úgy tűnik, mintha csak a holtidőt használnánk ki, de az ember nagyon gyorsan rákap a párhuzamosan végzett tevékenységekre, és idővel az veszi észre, hogy kimerült, nem tud tökéletesen teljesíteni sem a munkában, sem otthon, és a régi kedvtelések nem adnak már annyi örömöt. A multitasking kifejezést eredetileg a párhuzamos médiafogyasztásra használták, mára azonban beférkőzött az életünk egyéb területeire is.

Kusza hétköznapok


Könnyű a multitasking életmódot azzal magyarázni, hogy a figyelem megosztása nem választás, hanem kényszer. Nézzük egy nő átlagos napját: a munkahelyen manapság nincsenek hosszan tartó ebédszünetek, kedélyes kávézások, a munkatempó felgyorsult, a feladatok komplexebbekké váltak, nehéz elmerülni egy-egy munkafázisban, hiszen folyamatosan csörög a telefon és jönnek az e-mailek. Délután a gyerekekkel rohanás edzésről zeneórára, bevásárlás, vacsorakészítés. Az este otthon töltött pár órába kell bepréselni a mosást, vasalást, közös tanulást és játékot, ugyanakkor mindenki vágyik arra, hogy beszélgessen a férjével, a barátnőjével, és nehéz lemondani az esti fürdőről, vagy a kedvenc sorozatról is. Mivel a nap csak huszonnégy órából áll, praktikusnak tűnhet a feladatokat egyszerre elvégezni, vagy összekötni a kellemes a hasznossal, ezért fordulhat elő, hogy a kedvenc filmünkre vasalunk, és teregetés közben mesélünk a gyerekeknek. Ez a hatékonyság egy darabig gyümölcsözőnek tűnhet, de sem a szórakozás, sem a munka nem lesz tökéletes.

A munkahelyen sem használ


Munkavégzés közben is hátráltató tényeső az osztott figyelem. Amerikai kutatók kimutatták, hogy negyven százalékkal csökken az eredményesség, ha egyszerre két dologra kell koncentrálni. Olyan, mintha reggel éjszakai alvás nélkül ülnénk le dolgozni, a fiatalok esetében a tanulás hatékonyságát rombolja, ha egyszerre több funkció van megnyitva a számítógépen. Nehéz ugyanis megírni a házi dolgozatot úgy, hogy közben az ismerősök csetelni hívnak, és tízpercenként ellenőrizni "kell" a Facebookot. Ezen a helyzeten az okostelefonok csak rontottak, hiszen információ- és kommunikációigényüket így bárhol és bármikor ki tudjak elégíteni. Az amerikai felmérés szerint az emberek kétharmada egy randevún is csekkolja az e-mailjeit, egyharmaduk pedig a templomba is internetezik – nem szorul magyarázatra, ez milyen mértékben árt a személyes kapcsolatoknak és a lelki fejlődésnek.

Állítsunk fel fontossági sorrendet!


Győri Ildikó
pszichológus szerint a rövid ideig tartó stressz jó hatással lehet a teljesítményükre, de ha ez az életmód hosszabb távon fennáll, kimerülést, depresszió, pánikbetegséget okozhat, később pedig olyan betegségeket is produkálhat, mint az allergia vagy a laktózérzékenység. Ezért is fontos megszakítani a stresszes időszakot, és időt hagyni a szervezetnek a regenerálódásra, feltöltődésre. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a személyes, családi kapcsolatainkban hagyjuk kizárólagos időt egymásra.
Nem teremt meghitt hangulatot az, ha a párunkkal beszélgetve fél szemmel az e-mailjeinket olvassuk, vagy úgy legózunk a gyerekkel, hogy közben a barátnőinkkel pletykálunk, és valószínűleg az anyós is – jogosan – meg fog sértődni, ha telefonálás közben azt hallja, hogy számítógépezünk. Ahhoz, hogy le tudjunk lassulni, és ne érezzük azt: valamiről lemaradunk, komoly tudatosságra és összeszedettségre van szükség – de megéri. Ha a feladatok között felállítunk egy fontossági sorrendet, csökken a nyomás, nyugodtabbakká, türelmesebbekké válunk, a koncentráltabb figyelemnek köszönhetően a munkában eredményesebbek leszünk.

Stresszmentesítő tippek

  • Sokszor nem is az unaloműzés vagy a hatékonyság érdekében csinálunk két vagy több dolgot egyszerre, pusztán a megszokás, egy rossz beidegződés miatt. Ezeket elég felismerni és következetesen lemondani a párhuzamos munkavégzésről, médiafogyasztásról.
  • A számítógépen állítsa be a levelezőrendszert úgy, hogy csak óránként töltse le az e-maileket, így jobban el tud mélyedni a munkában, nem zavarja meg a felugró ikon.
  • Ha ismerőssel, vagy ügyféllel beszél telefonon, ne böngéssze közben az internetet, és ne próbáljon számítógépen dolgozni. A munka nem lesz olyan eredményes, és a vonal végén is érezni fogja a beszélgetőpartnere, hogy nem rá figyel.
  • Szabadidős tevékenység, meghitt vacsora, sportolás közben ne ossza meg az élményt vagy a fotót a közösségi oldalon, mert pont az intimitás része vész el. Magára, partnerére figyeljen ilyenkor. Ne azzal foglalkozzon, hogy mi lesz azok reakciója, akik nincsenek ott.
  • Szánjon magára havonta egy estét, amikor végiggondolja mi az igazán aktuális cél a munka és az élete egyéb területein, írja össze a tevékenységeket, amiket mindennap csinál, és válogass ki azokat, amelyek valóban a céljai elérését szolgálják, Készítsen egy tervet a következő hónapra, és ezeket a "hasznos cselekedeteket" feltétlenül tegye bele. Azokat a tennivalókat pedig, amelyek eben a listába nem kerültek bele, rangsorolja fontossági sorrend szerint. Végül a lista végén "kullogókat" folyamatosan hagyja el.
  • Találja meg, mi az, ami pihenteti, feltölti, erre rendszeresen szakítson időt, és iktasson be ajándék pillanatokat. Ez lehet egy apróság (kedvenc süti a sarki cukrászdában, fél óra üldögélés a parkban), de kéthetente ünnepeljen meg mindig valamit, vagy a családban valakit. Ez azért fontos, mert ilyenkor megállhat egy pillanatra és magával, családjával vagy barátaival foglalkozhat, törődhet. Ezek az alkalmak segítenek feltöltődni a következő feladatok okozta kihívásokra.
Nők Lapja (2012. 10. 24.)


Forrás: Jónap Rita: Feladatzsonglőrök. In: Nők Lapja, 2012/43. p. 50-51.

A rovat további cikkei
Ütős juttatások, amelyekre ritkán gondol egy munkáltató
Írd ki, hogy bírd ki
Kezedben a döntés!
Hogyan segíthetjük legyőzni kisgyermekeink félelmeit?
A szakértő válaszol: Mi leszel, ha nagy leszel?


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Feb...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, ho...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 12. 07:17


CÍMKEFELHŐ