Nincs többé ránc.....

2012. május 31. dr. Hatalyák Krisztina
Olvasom, ahová csak nézek, tele a hirdetésekkel a tévé, az újság, de ami miatt ma "tollat ragadtam", az mégis a Facebook volt. Egy ismerős osztotta meg a szépségipar legújabb vívmányát, ami garantáltan eltüntet minden barázdát, simára vasalja az évtizedek alatt összegyűrt arcokat és nem fogjátok elhinni, az illető egy férfi. Méghozzá nem is akármilyen!Fotós: Kathy Ayer

Gondolhatjátok mennyire meglepett. Első gondolatom az volt, hogy talán ő is észrevette magán az első szarkalábakat, de aztán leesett a hályog naivitásra hajlamos látásomról, hiszen a férfit az üzlet jobban érdekli, mint a szépség. Legalábbis optimális esetben :-) És jót nevettem magamon.

Azt mondják a nő két dologért képes mindenre, hogy legyen gyereke vagy, hogy ne legyen. Nos, én azt mondom, van még egy: a ráncok. Húsz évesen persze ez még nem téma, de harminc fölött, különösen a hosszúra nyúlt éjszakák után, reggel egyre többször néz vissza a tükörből egy csodálkozó, kicsit kigömbölyödött "teknősbéka". Megjelennek a nevető majd a mélyebb ráncok is, a gyűrődések a nyakon és elkezdődik a kanosszajárás a kozmetikushoz, bőrgyógyászhoz, kezelések, csodakencék, vasalások, tekercselések, izzasztások, hámlasztások, feltöltések, leszívások és plasztika. Egy vagyont és temérdek időt pazarolunk arra, hogy simábbak és vékonyabbak legyünk. De miért?

Hiú vagyok én is, nekem is van arckrémem és mérlegem, jó szűzhöz illően figyelek is magamra. Ha kihízom a ruhatáram, vehetnék újat, de mivel nem szeretek vásárolni, inkább lemondok néhány esti nasiról, ha valami szorít. Az sem mindegy, hogy mennyire lihegek, ha a pincéből az emeletre kell futkosnom, napjában többször. A test a lélek temploma, én pedig szeretném, ha a lelkem még hosszú évekig jól érezné magát ebben a templomban. De ugyan miért is zavarnák a ráncok a lelkem?

Nagyikám és dédim arca jut eszembe. Gyönyörű arcukat a nap cserzette, a szél szántotta, az élet nem könnyű feladatai barázdálták. Ha elmosolyodtak, és szinte mindig nevettek, kerekded arcuk életre kelt. Táncot jártak rajta a ráncok, a kisebbek a nagyobbakkal, a szeplők a foltokkal. Ámulattal néztem dolgos kezeiket, porcelánvékony bőrükön előrajzolódó, kidagadó kék ereiket, amint épp tésztát gyúrtak, gombócot gömbölygettek vagy gyerekfejet simogattak. Kezeik alatt a rétestészta hártyavékony lepelként táncolt, szabálytalan szegélyét, mint gombolyagot hajtották csomóba. Nyáron napbarnított bőrük fimon volt és puha, pedig csak ritkán volt alkalom, hogy munka után egy kis tejszínes mézzel kenegessék. Megfáradt arcukkal is gyönyörűek voltak, és ha mostanában reggelente a tükörbe nézek, sokszor visszapillant rám valamelyikük ráncos arca. Mosolyogva, elégedetten, megerősítve, hogy élnek, bennem léteznek tovább. Benne a mosolyomban, a ráncaimban, minden őszülő hajszálamban, a tavasszal újra éledő szeplőimben és a foltocskámban, amitől, minden kozmetikai kísértés ellenére sem vagyok képes megválni. Ott vannak tésztát dagasztó kezeim kéklő ereiben, minden gyengéd érintésemben, reményteli gondolataimban, vészhelyzetben bizton megjelenő sziklaszilárd hitemben és álomba ringató esti hálaadásomban.

És ez jó érzés. Nagyon jó. Mi is lenne velem nélkülük? Hiszen a ráncaim láthatóvá váló gyökereim.

Lehet, hogy kimentem a divatból, de én szeretem őket.


dr. Hatalyák Krisztina
coach-kineziológus
A rovat további cikkei
Nem baj, ha a szülő tökéletes akar lenni!
Miért jó LifeGarden gyermeknek lenni???
Közeleg a tavasz
Frozen, vagy Jégvarázs?
Félelem és szorongás


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februá...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Feb...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 13. 06:36


CÍMKEFELHŐ