Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?

2012. január 25. Ronald E. Riggio, Ph.D.
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommunikáció egy "valódi nyelv" és, hogy egyes mozdulatok, jelek, stb. biztos és konkrét jelentéssel bírnak. Valójában ez sokkal bonyolultabb ennél. Íme négy gyakori hiba, amit elkövetünk ezek értelmezése során.1. Ha egy mosoly nem valódi mosoly
Erről már egy korábbi cikkben volt szó. Kutatások kimutatták, hogy az emberek – elsősorban a nők – a kellemetlen helyzetekben is mosolyognak, elrejtve zavaradottságukat. Egy tanulmány során a nőknek állásinterjún enyhén szexuális jellegű témákat vetettek fel. Gyakori válaszjelenség volt egy hamis mosoly, amelyet a férfiak egy része pozitívnak értelmezte, mint pozitív válasz a célzásokra. A különböző arckifejezések vizsgálata során megkülönböztették a valódi mosolyt (ún. Duchenne-mosoly) a hamistól. A titok nyitja a szem, mivel a valódi mosolynál jellemző az összeszűkülő, enyhén bandzsító szem és a szemkörnyéki ráncok megjelenése.

Julia Roberts mosolya


2. A hit, hogy meg tudjuk különböztetni az igazmondást a hazugságoktól
Egy kutatás szerint csak nagyon kevesen tudják biztosan felfedezni a hazugságokat. Egyszerűen nem tudunk megfelelően kiigazodni a komplex nonverbális kommunikációban (és a hazugságok tipikusan ilyen komplex interakciók), részben a jelek félreértése, részben a hazugságról kialakult sztereotípiák miatt. Az egyik tanulmány azt mutatja, hogy a hazudó emberek erősebben tartják a szemkontaktust, mint az igazmondók, feltehetőleg éppen az elterjedt sztereotípia kompenzálása miatt, mely szerint aki hazudik, kerüli a szemkontaktust.

3. Az érintés nem feltétlen jelent vonzódást
Sokan hiszik, ha megérintünk másokat, az egyértelműen a vonzódás jele, valójában az érintés sokféle dolgot jelenthet. Egyes tanulmányok szerint a nemek között az érintések, ha egy férfi időnként megérint egy nőt, gyakran sugallhat dominanciát is. Néhány érdekes tanulmány szerint azok a pincérnők, akik a számla átnyújtása mellett megérintik a vendégeket, általában nagyobb borravalót kapnak. Egyéni különbségek is vannak az érintések értelmezésében. Egyesek gyakran érintenek meg másokat, pl. megfogja a karod, hogy jobban odafigyelj rá, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy pozitív érzéseket táplál irántad. Ugyanakkor vannak, akik kifejezetten kerülik az érintkezést, és inkább távolságtartóak.

4. Az ööö-zés olyan beszédhiba, ami idegességre, nyugtalanságra utal
Ha a logopédus ezt mondja, téved. Ha beszéd közben a szüneteknél "ö" hangot ejtünk, nem feltétlen utal idegességre, sem feledékenységre. Helyette tekinthető egyfajta kommunikációs lehetőségnek, amely a beszéd folytonosságát segíti. A kutatások szerint ezekhez a beszédekhez általában pozitív gondolatokat társítanak, mivel a beszéd folyamatosnak, megszakítás nélkülinek tűnik.

Az igaz, hogy az emberek fejleszthetik a képességüket, hogy jobban megértsék ezeket a jeleket, de ehhez sok idő és gyakorlás szükséges. Az egyik stratégia, hogy ne  hallgassunk a józan észre és a sztereotípiákra, hanem egyszerűen gondolkodjunk el a feltételezéseken, hogy egy-egy jel mit is jelenthet. Ne felejtsük el: nem létezik szótár a nonverbális kommunikációhoz.

Forrás: http://www.psychologytoday.com/blog/cutting-edge-leadership/201112/four-serious-mistakes-we-make-in-reading-body-langua

A rovat további cikkei
Nem baj, ha a szülő tökéletes akar lenni!
Miért jó LifeGarden gyermeknek lenni???
Közeleg a tavasz
Frozen, vagy Jégvarázs?
Félelem és szorongás


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Feb...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 13. 06:36


CÍMKEFELHŐ