Lehet egy jó vezetőnek rossz értekezlete?

2015. június 16. Hegyi Nóra
Miért fontos megtalálni a megfelelő munkaformát? Hát, pontosan azért, mert a résztvevő csoporttagok legtöbbször teljesen mást várnak az értekezlettől, mint amit a gyakorlatban kapnak!


Mindannyian vettünk már részt értelmetlen, haszontalan megbeszéléseken, ami után nemhogy csalódottan távoztunk, de egyenesen dühösek is voltunk amiatt, hogy semmi eredmény nem született meg, elrabolta a drága időnket és nem hozott előrelépéseket egy fontos napirendi pont kapcsán sem!

Egy értekezlet megteremtése MUNKA! Kevés olyan céget ismerek, ahol a csoportok képesek önműködni (bár létezik ilyen is). Ez bizony, keményen vezetői feladat!

Amikor egy megbeszélés tervezési fázisában járunk, 2 nagyon fontos dolgunk van:
 1. hogy tökéletesen tisztába legyünk azzal, hogy a csapatunk mit vár el a csoportmunkától,
 2. hogy meg tudjuk pontosan határozni a csoportmunka célját vezetői szemszögből is.
A két gondolatnak együtt kell megszületnie, ideális esetben össze kell olvadnia és érvényesülnie egy arany középútban. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a vezetők zöme nem igazán foglalkozik azzal, hogy az alulról jövő igényeket (munkatársak "szükségletei") megismerje. Az unalmas értekezletek jó része így többnyire vezetői szándék alapján, felülről szerveződik. Ebben ugyan megvan az akarás, hogy működtessünk egy rendszert, de nincs meg az együttműködés és a jelenlét, hogy azt JÓL, KÖZÖSEN üzemeltessük.

A közös nevező megtalálásának egyik alapja ezért a tájékozódás: miért ne kérhetnénk meg a csoportunkat arra, hogy megfogalmazzák saját igényeiket?! Hogy? Nekik is vannak igényeik? Persze! Jellemzően az alábbi 5! Külön-külön és együtt is! Elvárják:
 1. az értékes információt,
 2. a megoldásokat, segítséget az aktuális munkaprojektben való továbblépéshez,
 3. a bíztatást, hogy visszanyerhessék lelkesedésüket,
 4. bizonyos helyzetek tisztázását,
 5. az energia többleteket, amivel tovább tudnak lépni és amiből építkezni tudnak majd a következő ETAP eléréséig.
A legtöbb csapattag akkor vesz részt szívesen egy értekezleten, ha attól "kézzel foghatóan" kap is valamit. Olyan segítséget, élményt, ami támogatja őt a saját feladata elvégzésében, a saját munkájában történő kiteljesedésben. A jó értekezlet ezért LELKESÍTŐ, nem pedig energiarabló!

Ahhoz, hogy a legjobb formáját hívjuk elő értekezleteinknek, képesnek kell tehát lennünk arra, hogy túltekintsünk önmagunkon. Tisztán kell látnunk, hogy az adott munkafolyamatunkat miként szolgálja majd, a legjobb megoldást választjuk e az esetlegesen felmerülő kérdések, helyzetek tisztázására, van e igény, téma adott helyzetben a csoportosulásra vagy a hatékonyságot jobb aktuálisan az egyéni munkában megteremteni. Az értekezlet garantáltan felesleges és unalmas lesz:
 1. ha a vezető azt gondolja, hogy az emberek kíváncsiak arra, hogy a csoport többi tagja mit és min dolgozik
 2. ha a vezető nem győződik meg arról, hogy a napirendi pontok mindenkit érdekelnek és érintenek, így ennek fényében az időtényezőt is rosszul kezeli
 3. ha vezető képtelen belehelyezkedni az olyan helyzetekbe, amikor maga a napirend vált ki konfliktusos helyzetet
 4. ha az értekezlet a vezetőről szól, azaz ő maga szeretne a csoportjával kapcsolatban képbe kerülni, azaz a megbeszélés semmi másról nem szól, mint az egyes munkatársak "személyes" és a csapattagok munkájához relevánsan nem kapcsolódó, unalmasan frontális beszámolójáról.
 5. ha a döntéseket a vezető nem hozza meg az értekezleten, hanem kiviszi őket onnan és ezzel egy várakozást indít el újra.
A jó megbeszélés hívószava az "akadálymentesítés"! Az élményértekezlet olajozza a rendszert és segíti a futó projekteket!

Bizonytalanságunkat csökkentheti, ha vannak alternatíváink! A kétségbeesés helyett, legyünk bátrak és használjunk a célunknak ideálisabb, lényegretörőbb kommunikációs formákat, csatornákat!
 1. Ha csak tájékozódni szeretnénk csoportunk munkáját tekintve, akkor intézzük el azt 10 perces személyes vagy telefonos megbeszélésekkel.
 2. Ha szükségünk van egy döntés előkészítésben a munkatársak véleményére, akkor célszerűbb, ha nem értekezlet maratont futunk, hanem valamilyen kollaboratív közösségi platformot használunk.
Az egész nagyon egyszerű! Te mikor kérdezted meg utoljára értekezleted résztvevőit arról, hogy mit gondolnak a veled való csoportmunkáról, annak minőségéről, időzítéséről, formájáról? Hm...

Hegyi Nóra
coach

SolutionCafes
MeetingMentor
info@meetingmentor.hu
nora.hegyi@hegyinora.hu
+36 30/378-8065

A rovat további cikkei
Nem baj, ha a szülő tökéletes akar lenni!
Miért jó LifeGarden gyermeknek lenni???
Közeleg a tavasz
Frozen, vagy Jégvarázs?
Félelem és szorongás


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Feb...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, F...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 11. 20:06


CÍMKEFELHŐ