Könyvtárak a jobb életért

2011. november 8.
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször több könyvtárat nyitott, mint Andrew Carnegie, még akkor is, ha az ő könyvtárai amolyan egyszobás intézmények. Az Olvasószoba - Room to Read - egyike Amerika leggyorsabban növekvő jótékonysági kezdeményezéseinek.


A filantrópia egyik legendás diadalaként vált ismertté Andrew Carnegie munkája, aki világszerte több mint 2500 könyvtárat hozott létre. Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk ennél is meglepőbb és nagyságrendekkel nagyobb fába vágta a fejszéjét.  

Igen, ez a férfi nagyjából ötször több könyvtárat nyitott, mint Carnegie, még akkor is, ha az ő könyvtárai amolyan egyszobás intézmények, ami persze össze sem hasonlítható a legendás előd hatalmas könyvtáraival. Az Olvasószoba egyike Amerika leggyorsabban növekvő jótékonysági kezdeményezéseinek. Míg a McDonald's új üzleteket nyit 1.08 naponta, addig az Olvasószobák bámulatos módon nap mint nap hat új helyszínnel gyarapodnak.

Minden 1998-ban kezdődött, amikor John Wood, egykori Microsoft marketing igazgató életben felbukkant egy távoli nepáli iskola. Egy iskola, könyvek nélkül.

Wood azonnal segített, és több tucat könyvet szállítatott szamárháton az iskolához. A helyi gyerekek elképesztően boldogok voltak, és ekkor az ötlet gazdája valami olyan örömet érzett, amit korábban soha, és aminek hatására otthagyta az állását, és 2000-ben megalapította az Olvasószoba elnevezésű programját.

Egyik kihívás jött a másik után, hisz nem csak megnyitni kellett a könyvtárakat, de meg is kellett tölteni olyan könyvekkel, amelyek vonzóak a gyermekek számára.

"Mivel vannak nyelvek, amelyeken nincsenek gyermekkönyvek, mi magunk is kiadóvá váltunk." Az Olvasószoba eddig 591 művet publikált olyan nyelveken, mint például a zulu vagy a nepáli."

A projekt emellett 13.500 elszegényedett családból származó lányt is támogat, akiknek e nélkül a támogatás nélkül lehetetlen lenne elvégezni az iskolát.
Egy kislány taníttatásának éves díja 250 dollár. Kim Kardashian (amerikai tévés személyiség, modell) esküvője állítólag 10 millió dollár volt, nos, ezzel mintegy 40 ezer gyermeket tudna támogatni az Olvasószoba.

Oly sok amerikai kezdeményezés volt már a szegény országok megsegítésére, akár fegyverkezés területén is. Valójában az iskola támogatása messze a legforradalmibb és a legolcsóbb. Minél többet költünk az iskolákra most, annál kevesebbet kell költenünk a jövőben háborúkra.

A 47 éves John Wood fáradhatatlan, lelkes és mély érzésű, letörhetetlen, magával ragadó szónok. Elsírta magát, amikor az egyik pártfogolt kislány elmesélte, hogyan változtatta meg az életét az Olvasószoba.

"Ha meg tudod változtatni egy kislány életét ilyen kevés pénzből, akkor miért vannak még mindig olyan sokan iskola nélkül?"

A humanitárius világ szerint a program sikere részben az alapító marketinges szakmai hátterével is magyarázható. John Wood "Leaving Microsoft to Change the World" címmel könyvet írt, amiből megtudhatjuk, hogyan jutott el az Olvasószoba a világ 53 városába. Wood a Microsoftnál tanult, profitorientált vállalkozáshoz hasonló agresszív üzleti hatékonysággal vezeti az Olvasószobát. Támogatói felé egyértelműen fogalmaz: ez nem adományozás, ez befektetés. Mi lehet ennél gyümölcsözőbb?

"Frusztrál, hogy a világon 793 millió írástudatlan ember él, úgy hogy a megoldás valójában alig kerül valamibe."

"20 éven belül 100.000 könyvtárat szeretnék létrehozni, 50 millió gyerekhez szeretnék eljutni. 50 éven belül a visszájára szeretném fordítani az állítást, miszerint ha nem a megfelelő helyre születsz, a megfelelő időben, nem kaphatsz megfelelő képzést. Ennek az elképzelésnek már a történelem szemétdombján a helye. "


John Wood, az Olvasószoba alapítója

Forrás: http://www.nytimes.com/2011/11/06/opinion/sunday/kristof-his-libraries-12000-so-far-change-lives.html?_r=1A rovat további cikkei
Nem baj, ha a szülő tökéletes akar lenni!
Miért jó LifeGarden gyermeknek lenni???
Közeleg a tavasz
Frozen, vagy Jégvarázs?
Félelem és szorongás


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Feb...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, ho...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 14. 01:33


CÍMKEFELHŐ