Időkorrekciós terápia a jelen boldogságáért

2011. szeptember 8. Paár Ottilia
"Miért nem szabadítod meg képzeletedet a múlt és jövő terheitől, mikor egyik fölött sincs már, vagy még hatalmad? Csak a jelen a tiéd. A jelen léted egyetlen realitása, amelyet formálni tudsz"
Szepes Mária.Az idő nagyon érdekes. Az idő egyrészt objektív, mindig mozgásban van, telik, folyik, halad függetlenül attól, hogy én mit szeretnék, gondolok, vagy érzek.
Másrészt szubjektív is, mert a lelkiállapotomtól függően gyorsabbnak, vagy lassabbnak tűnik És én szeretném megfejteni az idő titkát. Szeretném tudni mikor telik gyorsabban, mikor lassabban, hogyan lehet jól eltölteni, egy napot, egy évet és egy egész életet.

Az idő telik, ha akarjuk, ha nem. Ugyanakkor én is tudom alakítani valamennyire a saját időmet, én például azt figyeltem meg, hogyha egy nap sok mindent kell elintéznem általában bele is fér az időmbe. Amikor aktív vagyok lassabban megy az idő több minden belefér, amikor pedig nem csinálok semmit még gyorsan el is illan.

"Az egyetlen dolog, amire még az istennek sincs hatalma: meg nem történtté tenni azt, ami egyszer már végbement." Arisztotelész

Szeretek aktív lenni, sok mindent csinálni, élményekkel megtölteni az időmet. Szeretek időben lenni. Szeretek benne lenni a pillanatban, benne lenni a jelenben, benne lenni az életemben. Nem mindegy mivel töltöm el az időmet. És minél jobban strukturálom az időmet, annál több van belőle. Néha pedig szükségem van némi szabad időre, a semmittevésre, az időtlenségre, amikor nem nézem az időt, csak cselekszem hangulatom és érzéseim, vágyaim szerint.

"Bármennyi dolgod legyen is, mindig legyen időd, hogy csendben leülj, és elnézd, hogyan billeg a szélben a falevél." Elizabeth Lawrence

Az idő, az egyik legértékesebb dolog az életünkben. Az idő nem visszahozható.
A pénzt, az elveszett tárgyakat újra meg lehet szerezni, de az elveszett időt soha.
Amit a pillanatban, a jelenben meg lehet élni, azt meg kell élni. Ami az adott pillanatban elém jön, azzal, akkor kell foglalkozni, akkor kell megélni, amikor ott van az ideje.
Ezért van a mondás, hogy mindennek megvan a maga ideje. És ez tényleg így van.

"Nem szeretek várakozni, és nem szeretek senkit se megváratni. (...) Wass Albert írja valahol, hogy bármit ellophatsz, azt vissza lehet adni, de ha valaki idejét lopod el, azt nem lehet jóvátenni." Müller Péter

Az időt a tudatunk három részre osztja fel, múlt, jelen és jövő és nagyon fontos odafigyelnünk, hogy a hétköznapok során hol is jár a tudatunk, a múltunkban ragadtunk e le valamely emlékeinknél, vagy esetleg szüntelenül várunk valamire a jövőben, mert mindkét gondolati kilengés elveszi az időnket, az energiánkat és a figyelmünket a jelen befolyásolásától és megélésétől.

Maga a terápia is sokszor az időt használja eszközül, mert sokszor előfordul, hogy a kliens életelakadása mögött az áll, hogy a tudata a múltban ragadt, vagy épp a jelen helyett a jövőben jár, múltbéli eseményeket jelenlévőnek él meg és ma aggódik a tegnap történései, vagy épp a jövőbeli események miatt. Az időt nagyon fontos a helyére raknunk és a jelenben lennünk.

Aki szeretné megtudni, hogy áll valójában az idővel, (a múlttal, jelennel, jövővel), hol jár leginkább a tudata, illetve szeretné ezt helyretenni, az jelentkezzen bátran idő korrekciós terápiára.

"Egy lány, ki Wightban éldegél
Gyorsabban jár, mint a fény
Ha egy nap elindul ő
Relatív az útidő
Mert előző nap célba ér" Stephen Hawking

Paár Ottilia
pszichológus
www.paarottilia.hu

A rovat további cikkei
Nem baj, ha a szülő tökéletes akar lenni!
Miért jó LifeGarden gyermeknek lenni???
Közeleg a tavasz
Frozen, vagy Jégvarázs?
Félelem és szorongás


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Ijesztgetés helyett példamutatás
Hogyan történjék a környezeti nevelés? Hogyan állítsuk helyre az...
Philip Zimbardo: Hogyan válnak az átlagos emberek szörnyetegekké... vagy hősökké
Philip Zimbardo tudja, milyen könnyen válnak a jó emberek gonoss...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Február...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, ho...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. november 24. 01:03


CÍMKEFELHŐ