Hányás és hasmenés: mit jelez a betegség?

2012. június 13. LifeGarden ajánló
A légúti hurutos megbetegedések mellett a másik leggyakrabban előforduló betegség a hányás, hasmenés. Bár ezek a tünetek gyakran, visszatérően jelentkezhetnek, mégis érdekes tény, hogy egy gyerek, vagy felnőtt csoportban is mindig vannak olyanok, akiknek többször adódik ilyen panasza, míg másoknak soha. Ha ezekkel a betegekkel elbeszélgetünk, rádöbbenünk, hogy a hányást megelőzően valamilyen "emészthetetlen" konfliktusban volt részük.


Fotós: Kvaga

Kicsi gyerekeknél előfordulhat, hogy anyuka lelki állapota jelenik meg egy hányással, hasmenéssel járó betegségben. De elég gyakori az is, hogy a csemetének kötelező a kitálalt ételt elfogyasztani, akkor is, ha éppen nem kívánja, vagy undorodik tőle. (Gyakori szülői replikák: "leves nélkül nem ebéd az ebéd", a "kitett adagot meg kell enni, mert a tányéron nem maradhat étel", " a gyümölcsöt muszáj megenni" – miközben a mennyiséget a felnőtt szabja meg.) Emészthetetlen lehet az igazságtalanság, a megalázás, más szenvedésének látványa, vagy a felnőtteknél ilyen lehet még a munkahelyi konfliktus, párkapcsolati problémák, stb.

A nagyobb létszámú, egy időben történő megbetegedések oka tehát – ha mindenkit kikérdezünk, illetve mindenki magába néz, kiderül, hogy – csupán egyének problémája, nagyjából azonos időzítéssel.

Az erőszakolt ételekről érdemes tudni, hogy azok a szervezetünkbe nem tudnak beépülni. Ennek oka az, hogy a legszárazabb ételnek is jelentős a víztartalma. Az étellel kapcsolatos negatív érzelmeink megváltoztatják a víz elektronmikroszkópos szerkezetét, amitől a sejtekhez való kötődése is változik. Tehát amikor megtömnek egy gyereket, vagy kényszerítik az élelmiszer elfogyasztására, az inkább árt, semmmint használ a testnek.

Ilyenkor az szokott aggodalmat kelteni szülőkben, hogy esetleg kevés vitamint, ásványi anyagot, tápanyagot visz be a gyerek, és azért szorong, hogy ez nem okoz-e neki fejlődési gondot nála. Hát nem! Egy gyereknek nem lesz baja attól, ha (természetes és nem "műanyag") étellel kínálják, amelyből annyit vesz, amennyit kíván, ráadásul eközben lelkileg is rendben van, hiszen nem gyakorolnak rá nyomást, nem fenyegetik, ijesztgetik.

Hányásra esetén a gyomor megnyugtatása az elsődleges cél, így 2-3 órán keresztül se enni, se inni nem szabad. Utána kanalanként lehet (nem fekete) teát vagy vizet (amelybe agave szirup és gyümölcsből facsart citromlé van) adagolni a betegnek néhány órán keresztül. Egy-egy falat étel legalább 12 órával az utolsó hányás után megengedhető. Ha egy gyerek rögtön inni kap, mindig több fog visszajönni, mint amennyit bevitt! Ez a kiszáradás alapja. Ha kell, segítségül lehet hívni homeopátiás, és egyéb terápiákat.

Ami nagyon fontos, hogy nem kell rémeket látni, amikor akár egy kisgyerek hány. Ha anyuka lazulni tud, a gyerek könnyen túl lesz rajta.

A hasmenés hasonló probléma, csak ilyenkor az ember kirobbanó gyorsasággal akar megszabadulni az őt ért igazságtalanságtól, frusztrációtól. Ilyenkor, ha ehhez hányás nem társul, akkor fontos a folyadékpótlás, szigorúan diétás ételek fogyasztása, utóbbiba csak a pirítós, a sárgarépa, a főtt burgonya, rizs, hús nélkül főtt zöldség leves és a párolt alma tartozik.

Amennyiben kombinált tünetek jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni, de nem feltétlenül a gyógyszer, vagy a kórház a legjobb döntés. Érdemes megfontoltan dönteni!

Az oltások a lelki tényezőket nem képesek bennünk rendezni, viszont komolyan károsíthatják egy életre a bélflórát, mely soha többet nem korrigálható tökéletesen. Ezzel az immunműködést, és az emésztést is károsíthatjuk végérvényesen!

Mindkét panasznál a legjobb, ha félelem helyett beszélgetünk, kommunikálunk, megértünk, segítünk.

Csecsemőnél sem jelenik meg a kiszáradás azonnal, viszont részben a reakciókat is figyelve a szülőnek látnia kell, hogy mi bántja a gyerekét. A fent leírtakból egyértelműen kiderül: nagyon fontos, hogy az anyuka gyorsan, hatékonyan, és legfőképpen őszintén gondolja végig a saját lelkiállapotát.

NE FELEDJÜK  HOGY  A HÁNYÁS, HASMENÉS A SZERVEZET TESTI ÉS LELKI MEGTISZTULÁSA, TEHÁT ÉRTÜNK, ÉS NEM ELLENÜNK DOLGOZIK!


Írta: Dr. Salamon Zsuzsanna

Még több ilyen és hasonló cikket olvashat a Majomkenyér oldalán!


Forrás: http://majomkenyer.hu/hirek/2012/05/15/hanyas-es-hasmenes-mit-jelez-a-betegseg

A rovat további cikkei
Nem baj, ha a szülő tökéletes akar lenni!
Miért jó LifeGarden gyermeknek lenni???
Közeleg a tavasz
Frozen, vagy Jégvarázs?
Félelem és szorongás


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februárt...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljö...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 14. 01:32


CÍMKEFELHŐ