Az ÉRTEKEZLET nem feltétlenül kell, hogy a szükséges rossz legyen!

2015. május 6. Hegyi Nóra
Vezető beosztású emberekkel dolgozom, naponta szembesülök azzal a jelenséggel, hogy a vezetők legtöbbször kényszernek, fölöslegesnek, időrablónak érzik a csoportmunka ezen formáját. Egy-egy coaching folyamat végén szinte mindig kiderül, hogy csak egy porszem van a gépezetben és a probléma oka többnyire banális. Egyszerű rendszerszemlélettel és némi személyes tudatossággal mindenki megalkothatja a megfelelő megbeszélés-formáját!


A "fóbia" kialakulásának és elterjedésének egyik legfőbb oka az, hogy valami már a legelején félresiklik, ezért a vezetők nagy része ritkán éli meg megbeszéléseinek katartikusan előmozdító erejét. Ettől az értekezletekhez való viszony átalakul egyfajta fájdalmas se veled – se nélküled kapcsolattá. Cselekvés híján, a rossz értekezletvezetési gyakorlat megmarad, a csoporthatóerő pedig egyszerűen visszaesik. Ebből az ördögi spirálból nagyon nehéz kitörni, ezért a végeredmény gyakran az, hogy az érintettek nem a lehetőséget látják meg egy megbeszélésben, hanem már előre elkönyvelik a rájuk váró megpróbáltatásokat. Pedig ez egy komplex együttműködés. A vezetőt pedig az kell vezérelje, hogy csoportjának tagjai olyan munkakörnyezetben dolgozhassanak, amelyben a lehető legjobbat tudják önmagukból kihozni.

Egy jól kigondolt, felépített és lebonyolított értekezlet: élet és munkamentő eszköz. Egy rendszer a rendszerben. Egy olyan munkahelyi közösségi "helyzet", melyen megmutathatjuk, hogy mire vagyunk képesek, megtapasztalhatjuk, hogy számít a véleményünk, sikereket élhetünk meg és beleadhatjuk teljes tudásunkat annak érdekében, hogy eredményességünket növeljük vezetőként és résztvevőként egyaránt.

A vezetők által megalkotott értekezlet a legelemibb tere annak, hogy mi, a csoport, egy térképre kerüljünk és energetizáljuk magunkat, inspiráljuk egymást, miközben egy közös célra fókuszálunk. Helye van benne a nem-értésnek és megértésnek, a tudásnak és nem tudásnak, nagyon sokféle kapcsolódásnak, megismerésnek, gyakorlásnak, tanulásnak, gondolatok áramoltatásának. Ebben a térben kerülhetünk igazán harmóniába egymással. Itt mutatkozik meg, hogy egy csapat mennyire képes összehangoltan kommunikálni, gondolkozni és cselekedni. Amennyiben, tehát, a vezetés egyfajta harmóniateremtés, akkor a megbeszélések és értekezletek egyetlen formáját sem szabadna kihagyni a vezetői eszköztárból!

Természetesen minden vezető, így minden értekezlet helyezet is más és más. Ezért ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki a körülményeinkből, szükség van önfejlesztő magatartásra. Ismernünk kell a saját erőforrásainkat, erősségeinket, vezetői képességeinket. Vezetői világunk gyakorlati eszköztárát, így az értekezletet is úgy kell megalkossuk, hogy az a saját személyiségünkhöz fitt legyen, hiszen ekkor lehetünk csak igazán autentikusak és szakmaiságunkat is csak ilyen közegben tudjuk igazán megélni és kamatoztatni. Egy jól megalkotott értekezlettel (megbeszéléssel) saját vezetői státuszunkat tudjuk megerősíteni! Ez az alfa és omega: az értekezlet a legegyszerűbb és leghatékonyabb eszközünk arra, hogy valóban vezetőkké váljunk. Olyanokká, akik képesek csoportmunkát irányítani, eredményeket termelni és egy olyan jó munkahelyi közösséget építeni, ahová szívesen tartoznak az emberek.

Hegyi Nóra
coach
SolutionCafes
nora.hegyi@hegyinora.hu
+36 30/378-8065


A rovat további cikkei
Nem baj, ha a szülő tökéletes akar lenni!
Miért jó LifeGarden gyermeknek lenni???
Közeleg a tavasz
Frozen, vagy Jégvarázs?
Félelem és szorongás


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februárt...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak ...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 11. 20:06


CÍMKEFELHŐ