A tanulás sikerének kulcsa a szókincsfejlesztés

2013. augusztus 13.
Hogy mi egy harmadikos gyerek esetében a legmegbízhatóbban megjósolható tényező a szókincsre és az olvasási kompetenciára vonatkozóan? A gyermek verbális képességei három éves korában.


Az emberi hallás képessége – egy kilenc hónapig pocakban lévő baba esetében – már két hónappal a születés előtt működésbe lép. Ebben az utolsó nyolc hétben a magzat már tanulja a körülötte hallható nyelv alaphangzásait. Minden egyes emberi képesség a születést követően tovább finomodik attól függően, hogy mennyire gazdag az a környezet, amibe a gyermek belecsöppen. A születést követően a csecsemők megkezdik nyelvi képességeik tökéletesítését, ami nagyban azon múlik, milyen nyelvi támogatást kap az újszülött az elsődleges gondozójától, szüleitől.

Míg az olvasás egyértelműen elengedhetetlen a nyelv fejlesztésében, a kiegészítő nyelvi "adok-kapok" – a kérdések, megjegyzések, az ide vonatkozó első élmények – pont annyira fontosak, mint az olvasás. Dr. Betty Hart és Dr. Todd R. Risley kutatók és nyelvfejlesztők könyvükben (The social world of children learning to talk) arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyerekek 0 és 3 éves koruk között minden fejlődési élményük, köztük a nyelvi fejlődés vonatkozásában is, határozottan függenek közvetlen családjuktól.

Az iskolai formális nyelvfejlesztés által elérhető eredményekre vonatkozóan – amik az iskolai tesztek segítségével második és harmadik osztályban a nyelvi folyamatosságot képesek mérni – fontosabb szerepe van azon nyelvi interakciók mennyiségének és minőségének, amit a gyermek élete első három évében megtapasztal maga körül.

Ron Kotulak, a témában szakértő író szerint egy értelmiségi, egy középosztálybeli, és egy alacsony jövedelmű család esetében a következő:

A szavak száma, amit a három éves gyermek maga körül hallhat:

Értelmiségi szülők eseten:3,5 millió szó    1500-2500 szó/nap
Középosztálybeli szülők esetében:2 millió szó1000-1500 szó/nap
Hátrányos helyzetű családok esetében:1 millió szó500-800 szó/nap

Hogy mi egy harmadikos gyerek esetében a legmegbízhatóbban megjósolható tényező a szókincsre és az olvasási kompetenciára vonatkozóan? A gyermek verbális képességei három éves korában.

A hátrányos helyzetű gyermekek életét limitált szókincsük az évek alatt tovább nehezíti. Ezek a gyerekek hasonlóan korlátozottak gondolkodási képességeikben, amiatt is hogy limitált az az adatbázis, amihez hozzáférnek, amikor szavakat választanak egy beszélgetéshez, a gondolkodáshoz, a hallgatáshoz, a megértéshez, az íráshoz és az olvasáshoz.

Annak ellenére, hogy azt mondják, a szavakat elsősorban az interperszonális kommunikációhoz használjuk – beszélgetéshez és a másik megértéséhez – S. A. Stahl kutatása más eredményre jutott.

"A szavakat elsősorban gondolkodáshoz használjuk. Minél több szót értünk és ismerünk, annál jobban értjük a körülöttünk lévő világot."


Forrás: Brain World issue 2, volume 2, winter2011

A rovat további cikkei
Nem baj, ha a szülő tökéletes akar lenni!
Miért jó LifeGarden gyermeknek lenni???
Közeleg a tavasz
Frozen, vagy Jégvarázs?
Félelem és szorongás


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Fe...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 14. 01:31


CÍMKEFELHŐ