A tanulás sikerének kulcsa a szókincsfejlesztés

2013. augusztus 13.
Hogy mi egy harmadikos gyerek esetében a legmegbízhatóbban megjósolható tényező a szókincsre és az olvasási kompetenciára vonatkozóan? A gyermek verbális képességei három éves korában.


Az emberi hallás képessége – egy kilenc hónapig pocakban lévő baba esetében – már két hónappal a születés előtt működésbe lép. Ebben az utolsó nyolc hétben a magzat már tanulja a körülötte hallható nyelv alaphangzásait. Minden egyes emberi képesség a születést követően tovább finomodik attól függően, hogy mennyire gazdag az a környezet, amibe a gyermek belecsöppen. A születést követően a csecsemők megkezdik nyelvi képességeik tökéletesítését, ami nagyban azon múlik, milyen nyelvi támogatást kap az újszülött az elsődleges gondozójától, szüleitől.

Míg az olvasás egyértelműen elengedhetetlen a nyelv fejlesztésében, a kiegészítő nyelvi "adok-kapok" – a kérdések, megjegyzések, az ide vonatkozó első élmények – pont annyira fontosak, mint az olvasás. Dr. Betty Hart és Dr. Todd R. Risley kutatók és nyelvfejlesztők könyvükben (The social world of children learning to talk) arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyerekek 0 és 3 éves koruk között minden fejlődési élményük, köztük a nyelvi fejlődés vonatkozásában is, határozottan függenek közvetlen családjuktól.

Az iskolai formális nyelvfejlesztés által elérhető eredményekre vonatkozóan – amik az iskolai tesztek segítségével második és harmadik osztályban a nyelvi folyamatosságot képesek mérni – fontosabb szerepe van azon nyelvi interakciók mennyiségének és minőségének, amit a gyermek élete első három évében megtapasztal maga körül.

Ron Kotulak, a témában szakértő író szerint egy értelmiségi, egy középosztálybeli, és egy alacsony jövedelmű család esetében a következő:

A szavak száma, amit a három éves gyermek maga körül hallhat:

Értelmiségi szülők eseten:3,5 millió szó    1500-2500 szó/nap
Középosztálybeli szülők esetében:2 millió szó1000-1500 szó/nap
Hátrányos helyzetű családok esetében:1 millió szó500-800 szó/nap

Hogy mi egy harmadikos gyerek esetében a legmegbízhatóbban megjósolható tényező a szókincsre és az olvasási kompetenciára vonatkozóan? A gyermek verbális képességei három éves korában.

A hátrányos helyzetű gyermekek életét limitált szókincsük az évek alatt tovább nehezíti. Ezek a gyerekek hasonlóan korlátozottak gondolkodási képességeikben, amiatt is hogy limitált az az adatbázis, amihez hozzáférnek, amikor szavakat választanak egy beszélgetéshez, a gondolkodáshoz, a hallgatáshoz, a megértéshez, az íráshoz és az olvasáshoz.

Annak ellenére, hogy azt mondják, a szavakat elsősorban az interperszonális kommunikációhoz használjuk – beszélgetéshez és a másik megértéséhez – S. A. Stahl kutatása más eredményre jutott.

"A szavakat elsősorban gondolkodáshoz használjuk. Minél több szót értünk és ismerünk, annál jobban értjük a körülöttünk lévő világot."


Forrás: Brain World issue 2, volume 2, winter2011

A rovat további cikkei
Nem baj, ha a szülő tökéletes akar lenni!
Miért jó LifeGarden gyermeknek lenni???
Közeleg a tavasz
Frozen, vagy Jégvarázs?
Félelem és szorongás


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
A légúti hurutos megbetegedések mellett a másik leggyakrabban előforduló betegs...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Philip Zimbardo: Hogyan válnak az átlagos emberek szörnyetegekké... vagy hősökké
Philip Zimbardo tudja, milyen könnyen válnak a jó emberek gonoss...
Az óvodai beszoktatás lélektana
Páli Patrícia cikksorozata az óvodai életről felnőtteknek.
...
Könyvtárak a jobb életért
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagy...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, F...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Február...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. október 20. 23:25


CÍMKEFELHŐ