A kommunikáció 10 aranyszabálya

2012. július 10. Neel Burton, M.D.
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társként és barátként is fontos ismernünk és alkalmaznunk a kommunikáció helyes szabályait. A helyes kommunikáció két dolgot jelent: meghallgatni másokat és elmondani gondolatainkat, ráadásul mindegyiket csapán öt alapszabály alapján.


Fotós: Anna Katarzyna

Ez nagyon egyszerűnek tűnik, mégis sokan elfelejtik, hogy a helyes kommunikáció a meghallgatást éppúgy jelenti, mint a beszédet. Sőt bizonyítható az is, hogy a meghallgatás fontosabb, hiszen hogyan tudhatnánk mit is mondjunk, ha előtte nem hallgattuk meg, vajon a másik mit szeretne?


A meghallgatás öt szabálya

1. Legyünk szívélyesek és odafigyelők
Az emberek ösztönösen megérzik, hogy ki akarja meghallgatni őket és ki nem. Sajnos a legtöbben nem valakivel beszélgetnek, hanem csak beszélnek valakinek. Ez a társalgás úgy jellemezhető, hogy az egyik fél azt mondja "Én, én, én!", míg a másik elkerülhetetlenül azt válaszolja "Nem, én, én, én!" Valójában odafigyelni valakire egy ritka és értékes kincs, ne becsüljük le az erejét!

2. Mutassuk ki figyelmünket!
A kommunikáció egy dinamikus, interakcióra épülő folyamat. Amennyiben nem mutatjuk ki figyelmünket, a beszélgető partner bizalma csökken, érdektelenségként fordítva viselkedésünket és megálljt parancsol. Ilyen alkalmakkor lemaradhatunk azokról a legértékesebb mozzanatokról, amiket a másik csak a komfortzónájában tár föl. Hogy hogyan lehet érdeklődést kifejezni? Jó néhány ismert módszer létezik, a nyílt testtartástól kezdve, a szemkontaktuson, a bólogatáson, az ösztönzésen, az ismétlésen, a megerősítésen és a visszakérdezésen át. "Rosszul bánik Veled? Milyen értelemben?"

3. Ellenőrizzük, hogy jól értettük a másikat!
Mutasd, hogy egy hullámhosszon vagytok, hogy valóban megértetted a másik mondanivalóját vagy szerencsésebb esetben azt is, amit mondani szeretett volna. Érdeklődj a téma iránt, kérdezz, adj visszajelzést, mutass valódi érzelemmel empátiát. Amennyiben utóbbi nem sikerül, legalább együttérzést mutass.

4. Lassan alkossunk ítéletet!
A legjobb módja a másik bezárkózásának megakadályozására, ha nem alkotunk ítéletet róla, vagy legalábbis úgy tűnik számára, hogy nem alkotunk ítéletet róla. Gyakran igenis fontos kifejezni egyet nem értésünket és ezt sokan nagyra is értékelik, de nem mindegy, hogy azt milyen formában tesszük.

5. Éljünk a csönd, a hallgatás lehetőségével!
A hallgatás, a szünet nélküli társalgás bizony kemény munka, és a végeérhetetlen ostoba fecsegés nem mindig a legjobb megoldás. Például olyan esetekben, amikor a téma bonyolult vagy fontos, vagy akár sokkoló, a legmegfelelőbb reakció csak az odafigyelő vagy megértő hallgatás lehet. A csönd elfogadást is mutat, illetve intimitást teremt. Ahogy azt Aldous Huxley egyszer mondta, "A csönd után a zene képes a legközelebb vinni a kifejezhetetlen kifejezéséhez."


A rovat további cikkei
Nem baj, ha a szülő tökéletes akar lenni!
Miért jó LifeGarden gyermeknek lenni???
Közeleg a tavasz
Frozen, vagy Jégvarázs?
Félelem és szorongás


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Ijesztgetés helyett példamutatás
Hogyan történjék a környezeti nevelés? Hogyan állítsuk helyre az...
Philip Zimbardo: Hogyan válnak az átlagos emberek szörnyetegekké... vagy hősökké
Philip Zimbardo tudja, milyen könnyen válnak a jó emberek gonoss...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak ...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, ho...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. november 24. 01:13


CÍMKEFELHŐ