Van pápánk!

2012. január 30. Kovács Eszter Málna
színes, feliratos, olasz-német-svájci filmdráma, 88 perc, 2010

Igazi, életszagú, humoros, kapucsínós-olaszos mozi ez, helyenként kissé hadarós és zaklatott ritmussal, de minden taktusából árad a dolce vita. Emberi érzelmeket és jogos kételyeket ábrázol egy ilyen súlyos és kényes köntösben, mint a pápai palást, hogy a nézőtéren ülőknek ütős és őszinte utat mutasson valami egészebb, valami elemibb felé.



Morettinek hívják a rendezőt, aki pszichológust játszik saját filmjében. Mint mondja, azt akarta, hogy meglepetés legyen a történet. A meglepetés - nem csak a rendhagyó szereposztás miatt - bejött. Parádés film a szabadságról.

Zsákbamacskát ha akarna, sem árulhatna a Van pápánk!, mert egyértelmű és vállalt kételyekkel kezd. Kinek hiányzik a pápaság? Úgy, ahogy a diák szorít magának az iskolapadban, hogy ne őt hívják ki felelni, tele a Vatikán bíborosokkal, akik közt aligha találnánk lelkes jelentkezőt a feladatra. Félénket, bizonytalant annál inkább. Pedig II. János Pál halála után kell valaki az egyház élére, és ezt a szerepet Melville bíboros (Michel Piccoli) kapja. Ő pedig gyermeki őszinteséggel futamodik meg; felkészületlensége, alkalmatlansága erősebbnek bizonyul mindennél, amit konvenciókkal mérni lehet. Nem mondja ki, hogy élni szeretne egy kicsit, sőt, lehet, hogy egészen más motivációk vezetik, de nem is kell mindent a néző szájába rágni; egyértelmű, hogy az új pápa a pokolba kívánja a felelősséget és egyszerűen megszökik. A képek és a dialógok csomagolják ki a többit lassan, váratlanul: közben fölvonul a pszichológus, a sofőr, az utca embere is, kétségbeesve, afféle világvége hangulatban, mintha véresen komoly veszteség érte volna őket. És igazuk van, mert a döntés bár átmeneti, valóban véresen komoly.

A Moretti-mozikban gyakori pszichoanalízis itt is megjelenik: maga Moretti játssza a pszichológust, akit azért küldenek, hogy az egyházfő, majd a meghökkent bíborosok lelkére beszéljen. Végül csak azt adja, amit lehet. Hitet a tömegeknek. Reményt. Illúziót. Egy fals pápát, aki az ablakból integet, miközben az igazi nagyon keres valamit. S ad nekik összetartást. Egy homogén, várakozó közeget, akik mind hiszik, hogy a vállalt feladat teljesül és minden úgy lesz, ahogy - nos, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Csak a néző látja - miként a pszichológus is -, hogy a vágyak erősebbek az elvárásoknál, a félelem hatalmasabb a kötelességnél, és az újonnan megtapasztalt szabadság éltetőbb, mint a szentelt víz. A Van pápánk! sziporkázó, könnyed, ugyanakkor higgadt alkotás a kételyekről és a fölvállalt szörnyekről. Mumusokról a nehéz döntések előtt, akik ellen polgárpukkasztás volna a szekrénybe bújni, de ha egyszer a halandó ember mégis megteszi! Igazi, életszagú, humoros, kapucsínós-olaszos mozi ez, helyenként kissé hadarós és zaklatott ritmussal, de minden taktusából árad a dolce vita. Emberi érzelmeket és jogos kételyeket ábrázol egy ilyen súlyos és kényes köntösben, mint a pápai palást, hogy a nézőtéren ülőknek ütős és őszinte utat mutasson valami egészebb, valami elemibb felé.


Van pápánk! - trailer

Díjak és jelölések:

Cannes (2011) - Arany Pálma jelölés: Nanni Moretti

Forrás: http://cseppek.hu/cikk/4400szekreny-dolce-vita-%E2%80%93-van-papank


Részletek
Rendező: Nanni Moretti
Operatőr: Alessandro Pesci
Szereplők: Michel Piccoli, Jerzy Stuhr, Renato Scarpa, Franco Graziosi, Leonardo Della Bianca, Camilla Ridolfi


További ajánlók
A Bélier család
Az ismeretlen
Zuhanás a csendbe
Babák - Az első év
Henry Fool






VÁLLALATOKNAK



CSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.





LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Ijesztgetés helyett példamutatás
Hogyan történjék a környezeti nevelés? Hogyan állítsuk helyre az...
Philip Zimbardo: Hogyan válnak az átlagos emberek szörnyetegekké... vagy hősökké
Philip Zimbardo tudja, milyen könnyen válnak a jó emberek gonoss...
PARTNEREINK



GYORS SZAKEMBER KERESŐ



AJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak ...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februá...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. november 24. 01:02


CÍMKEFELHŐ