Az élet csodaszép

2014. december 19.
fekete-fehér, feliratos, amerikai filmdráma, 130 perc, 1946Karácsony este George Bailey (James Stewart) lába alól kicsúszik a talaj. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete, és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy szárnyaira vágyó angyal kapja a "nagyfőnöktől" azt a nemes feladatot, hogy hozza rendbe a dolgot. Clarence (Henry Travers), a mennybéli küldött sajátos módszert alkalmaz: megmutatja, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey áldozatos tevékenysége nélkül. A tanulság egyértelmű: az élet szép, és élni igenis érdemes!

Az élet csodaszép
Frank Capra örökzöld karácsonyi klasszikusáról sokaknak csak valami közhelyszerű üzenet jut az eszükbe. "Senki sem születik kudarcra." "Senki sem szegény, akinek barátai vannak." stb. Csakhogy a film népszerű megítélése, miszerint ez egy szentimentális, giccses, "Capra-limonádé", egy csalóka kép. Ugyanis a film sokkal inkább az önfeláldozás, a kétségbeesés, a boldogság és az "amerikai álom" törékenységének sötét témáival és még ridegebb tanulságaival foglalkozik.

Hasonlóan egy másik népszerű karácsonyi történethez, Dickens Karácsonyi énekéhez, Az élet csodaszép némileg egy szívtelen gazdag és egy szimpatikus, kevésbé tehetős családos ember nyomasztó kapcsolatáról szól, mely aztán a természetfeletti beavatkozását és a valóság egy alternatív vízióját eredményezi. De míg A karácsonyi ének Scrooge megtéréséről szól, addig itt Az élet csodaszép Bob Cratchittjának, George Bailey-nek a megtéréséről, hősies erényeiről, következetesen önzetlen választásairól, lelkének sötét éjjeléről, és végső igazolásáról van szó.

Mint annyi sok karácsonyi film, Az élet csodaszép is alig foglalkozik a Karácsony valódi jelentésével, eltekintve Szent József egyszeri feltűnésétől a mennyben. A film ráadásul még azt a népszerű vallásos téveszmét is fenntartja, miszerint az emberek "angyalokká" válnak haláluk után. Ennek ellenére a film miliője sokkal felismerhetőbben vallásos, mint A karácsonyi ének és a legtöbb magafajta társa. A történet azzal indul, hogy férfiak és nők felajánlják imáikat mindenütt a városban George Bailey-ért. És bár maga George megvallja Istennek a legsötétebb óráján, hogy ő "nem egy imádkozós ember", mégis amit a maga módján tesz, az a karácsonyi történet visszatükrözése: a szeretetet kivételével kiüresíti magát, s szegénnyé válik az emberei, Bedford Falls polgárai kedvéért.


Forrás: http://www.port.hu/az_elet_csodaszep_it_s_a_wonderful_life/pls/w/films.film_page?i_film_id=697

Részletek
Rendező: Frank Capra
Operatőr: William Hornbeck
Szereplők: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers


További ajánlók
A Bélier család
Az ismeretlen
Zuhanás a csendbe
Babák - Az első év
Henry Fool


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, ...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél tö...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 14. 01:22


CÍMKEFELHŐ