33: Hogyan csökkentsd a minimumra a gyerekkori szorongást

2015. február 5. Pethő Orsolya
Kéthetente újabb gyereknevelési élethelyzetről olvashatsz, és kaphatsz konkrét, kézzel fogható megoldásokat. Igyekszem összegyűjteni a leggyakoribb nevelési problémákat és kérdéseket, amelyek munkám során, vagy a saját anyaságom kapcsán felmerültek. Érdemes mindegyiket átböngészni, rengeteg az érdekes téma.
Jó olvasást kívánok!

Pethő Orsolya pszichológus blogjaElég cinikus dolog, de már nem is merném azt írni, hogy "szüntesd meg a gyerekkori szorongást". Érdekes világban élünk, kíváncsi vagyok, mi sül majd ki belőle. Rendezett, kerek családokban is már szinte a köldökzsinóron keresztül kapja a baba az állandó aggódás, szorongás adagját. Ragadós, mint az ásítás. Ha érzékeny vagy erre, tudod, hogyan terjed. Ovis gyerekek már a világbékéért aggódnak, a gimnáziumi felvételi körül pánikrohamok jelentkeznek, 18 évesek súlyos alvászavarokkal küzdenek az érettségi miatt. Miután anya és gyermeke hosszú éveken keresztül valami láthatatlan fonállal össze van kötve, így most is az a dolgod, hogy te jól legyél, tartsd karban a lelkedet, hogy tovább tudd adni a biztonságot. De azért nézzük, mi más van még, amit tehetsz:

  1. Beszélj vele úgy, hogy ne pakolj rá plusz terheket. Igen, sajnos sok szorongató dolgot mondunk a gyerekek előtt, vagy egyenesen neki. Hiszed, vagy nem, képesek magukra venni a munkahelyi gondjaidtól kezdve minden problémádat, és azt hiszik, hogy nekik kell megoldani. Akár milyen kicsi, ne előtte, vagy a feje fölött beszéljétek meg az otthoni nyomasztó témákat. Van hozzá köze, tudnia kell, hogy mi bánt, szomorít el, min aggódsz, de azt is éreznie kell, hogy képes vagy megoldani. Ha sírni lát, mond el, hogy szomorú vagy, de el fog múlni. Ha aggódsz (pláne, ha emiatt vele is feszültebb vagy) mond el számára is érthető módon, hogy mi aggaszt, de tedd hozzá, hogy meg fogod oldani, bízzon benned. A lényeg, hogy értse, mi van, de világosan lássa azt is, hogy nem az ő dolga. Maradhasson gyerek.

  2. Nézzen a lehető legkevesebb tv-t, vagy játsszon táblagéppel, telefonnal. A sok információ, pláne a mai csomagolásban plusz terheket jelent az agynak. A tartalomtól függetlenül is feldolgozhatatlan mennyiség a néhány éves gyerek számára. De emellett el-elkapnak a híradóból mondatokat, képeket, a reklám és a játék is valóságként nyomasztja őket, akár hónapokig.

  3. Olvass rengeteg mesét – és lehetőleg népmeséket, klasszikus meséket. Ezek alkalmasak leginkább arra, hogy a napi eseményeket, a sokféle érzelmi hatást feldolgozza, átdolgozza egy gyerek. Tele vannak olyan tanulságokkal és örök érvényű igazságokkal, amelyek megnyugvást hoznak a bajokra. Fontos leszögezni, hogy ez kizárólag az olvasott mesére igaz.

  4. Hagyd, hogy unatkozzon. Nem kell egy gyereket 0-24-ben lekötni, szórakoztatni, fejleszteni. Nyilván érezni kell, hogy mikor nyűglődik csak azért, mert valami érzelmi hiánya van – és ilyenkor figyelmet kell, hogy kapjon, de alapvetően (még egykéket se) nem érdemes arra szoktatni egy gyereket, hogy mindig van szórakoztatóipar. A tv, a táblagép emiatt is veszélyes, a megjelenő diszkomfort érzetet, amit az ingerhiány okoz, azonnal orvosolja. Ha viszont van alkalma unatkozni egy gyereknek, akkor kénytelen lesz azt az űrt kitölteni – és akkor történik meg a csoda. Akkor kezd el a semmiből rajzolni, vagy olyan szerepjátékot konstruálni, amit egyik pszichológus sem tudna magától kitalálni. Mindkét műfaj nagyon komoly szorongásoldó.

  5. Találjátok meg a saját ritmusotokat és legyen ez a rutin, a napirend. Iszonyú bizonytalan világban élünk, a kicsik ebbe érkeznek. Ha nincs olyan szerencséje, hogy a belvárosban a természet adta ritmushoz igazodva nőjön fel, akkor nekünk, szülőknek kell a kereteket megteremtenünk. Legyen a gyerek számára átlátható, mikor, mi történik vele. Hétköznap van, vagy hétvége, ki hoz ma el az oviból, vacsi előtt, vagy után lehet édességet enni. A zsenialitása ennek a heti tervezőnek éppen ebben van >>

  6. Készítsd fel a változásokra, nagyobb eseményekre. A gyerekek a látszat ellenére nem igen szeretik az új dolgokat, kicsit kényszeresek, nehezükre esik egyik dologból a másikba átkapcsolni. A megszokott ad biztonságot, ezért érdemes előre elmondani, mire számíthat, ha elmentek egy új helyre, ha valami változik. Játsszátok le plüss figurákkal, rajzold le, igyekezz többféle érzékszerv számára felfoghatóvá tenni a közelgő élményeket.

  7. Amikor bizonytalan, tapadós egy helyzetben, semmiképpen sem a mélyvíz a legjobb megoldás. Látszólag sok gyerek alkalmazkodik ilyenkor, de valójában csak megtanulja, hogy rád nem számíthat. A hasonló helyzeteket lehet, hogy mintha ügyesebben kezelné, de a szorongás örökre ott marad. Maradj vele, nyújts biztonságot. Társaságban "hagyd, hogy a szoknyádon üljön", akár túlozd is el a védelmet.

  8. Sose állítsd választás elé, melyikőtöket szeret jobban. Hogy mivel lehet ezt elérni? Nem csak válással. Ha neki szidod a párodat, a nagyit, vagy akár a barátját, bárkit, akit ő szeret, nagyon nehéz helyzetbe hozod. Ha neked meg akar felelni – és miért ne akarna – választania kell. Nagyon komoly belső szakadást eredményez.

  9. Mondhasson el bármit, akár azt is, ha hibázott, ne ítélkezz. Persze legyen következménye, de ne higgye, hogy a szereteted ettől függ. Pont elég, ha szeret téged, és ezért akar megfelelni, nem kell, hogy féljen tőled ahhoz, hogy "jól viselkedjen".

  10. Végül, de nem utolsó sorban tán a legfontosabb: legyenek biztonságot adó szabályok, keretek a nevelésben. az emberi jogok oltárán áldozva túl sok mindent hagyunk rájuk, olyan kérdésekben is dönteniük kell, amire még nem elég érettek. Egy ovis dönthet arról, hogy két nadrág közül melyiket veszi fel, esetleg még a hétvégi programba is beleszólhat, de nem ő rendelkezik a lefekvési idő, vagy a "lehet e apát vagy anyát ütlegelni" kérdés felől.


A rovat további cikkei
A régi vonzásában
Fejfájásra sebtapasz?
Felnőtteknek esti mese???
32: Mikor mit vegyek meg?
31: Csúfolódás – de mi van, ha a te gyereked bánt másokat?


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél tö...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónkn...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 11. 19:57


CÍMKEFELHŐ