32: Mikor mit vegyek meg?

2015. január 15. Pethő Orsolya
Kéthetente újabb gyereknevelési élethelyzetről olvashatsz, és kaphatsz konkrét, kézzel fogható megoldásokat. Igyekszem összegyűjteni a leggyakoribb nevelési problémákat és kérdéseket, amelyek munkám során, vagy a saját anyaságom kapcsán felmerültek. Érdemes mindegyiket átböngészni, rengeteg az érdekes téma.
Jó olvasást kívánok!

Pethő Orsolya pszichológus blogjaAnyaaaaaa, vegyél nekem olyan igazi telefont, amilyen a Zsaninak is van! Anyaaaaa, mikor vesszük már meg azt az elemes-távirányítós-űrlényes-földmegsemmisítős bigyót? Anyaaaaa, nem igazság, hogy csak nekem nincsen éneklős-pukkedlizős-öltöztetős-cabriós-telefonos babám! És ez így megy, amióta csak beszélni tud. Olyan jó lenne, ha nem lenne követelőző, nem gondolná, hogy az egész világ az övé, csak ki kell mondania, mire vágyik. De közben az is jó lenne, ha tudná, hogy megérdemli a jólétet.

Emlékszem, az én vágyam egy óriás mon chi-chi volt, amit aztán sosem kaptam meg, az elég későn megvalósult adidas cipő álmomat pedig még azon a héten ellopták, de abban biztos vagyok, hogy nem ez a legnagyobb traumám a gyerekkoromból. Minden egyes vágy nehéz szülői döntés. Megvegyem, vagy ne? De ezek a jólét dilemmái, mert nem mindegy, hogy tényleg nincs miből, vagy lenne, de elvből nem veszem meg. Egyszer majdnem megvertem egy szappanbuborék fújó árust, mert olyan szenvtelenül érezte, hogyan szóljon a gyerekekhez. A szülőket pedig szimplán a pénztárca csomagolásának tekintette.

Az tapasztalati tény, hogy a gyerekek a megvásárolt játékok 95%-val nem játszanak, vagy csak előveszik, és néhány perc múlva már meg is unják. És az is igaz, hogy minél bonyolultabb egy játék, annál jobban képesek érte megőrülni. Viszont minél egyszerűbb, annál valószínűbb, hogy hosszan, jókat, elmélyülten tudnak vele játszani. Hogy mikor adjad be a derekad? Íme, néhány szempont a döntéshez:
 1. A saját értékrended. Gondold végig, mi az, amit szeretnél átadni gyermekednek az anyagi világgal, jóléttel kapcsolatban. Te hogyan gondolkodsz a mértéktelen fogyasztásról? Fontosak számodra a környezetvédelmi szempontok is? Tényleg mindig, mindent meg kell venni, amire pénzünk van? Csak mert van újabb modell, le kell cserélni a régit? 
   
 2. Érzelmi hiányra anyagi megoldás. Miért vennéd meg? Mi a valódi motivációd? Csak azért, hogy ne üvöltsön, hagyjon már békén? Esetleg lelkiismeret furdalásod van, mert nem tudsz vele elég időt tölteni? Vigaszdíj a vérvétel után? Örömet szeretnél vele okozni? Szoktál-e máshogy is? Te szoktál amúgy a rossz kedved, szorongásod elmulasztása érdekében vásárolni? Érzelmi hiányt érdemes érzelmi jóléttel orvosolni. Sárkány ellen sárkányfű. Teljes a kielégülés, nincs függőség. 
   
 3. Amellett, hogy anyagi jólétben él, megkapja, amire vágyik, van lehetősége a kemény munkát is megtapasztalni? Bár a gyerekmunka nem legális, mégis rendkívül hasznos. Természetesen itt nem arra gondolok, hogy a modellkedésből szerzett pénzt mire fordítjátok. A közösen végzett házimunka, a saját felelősség ebben (például a gyerekszoba portörlés), és a zsebpénzen felül extra munkával megszerzett pénz tényleg nemesít. 
   
 4. Modellnyújtás. Milyen példát nyújtasz? Igen, leveszi, ha nem tudsz ellenállni a legújabb modelleknek, még ha sikerül is megmagyaráznod, miért volt feltétlenül szükséges megvenni. 
   
 5. Kevesebb TV. Ember legyen a talpán, aki a gyerekeket elárasztó reklámdömpingben önmérsékletet tanúsít. S bár a felnőttek azt állítják, hogy nem befolyásolja őket a reklám, a valóság azt mutatja, hogy ez nem így van. A gyerek ráadásul fokozottan átverhetőek, ők tényleg elhiszik, hogy amit látnak, az igaz. Nézzen dvd-t, vagy vegyétek fel a kedvenc műsorait, akkor a reklám áttekerhető. Éppen elég a kortársak nyomásának ellenállnod, amikor a játékbolt előtt elmentek. 
   
 6. Úgyis veszünk másikat? A betört ablak, a falnak nekivágott elemes autó, minden akarattal, vagy előre láthatóan, szabályok megszegése útján tönkretett tárgy jó, ha a legalább bizonyos részt a zsebpénzből pótolható. Nem haragból, nem bosszúból, következményképp.
Valójában soha semmit sem MUSZÁJ megvenni. Mégis van, hogy jól esik "csak úgy", mert erre vágyom, venni ezt azt. Emiatt nem lenne fair a gyerekeket büntetni. De nem mindegy, hogy a mindennapokban milyen értékrendet közvetítek, és az sem, hogy valami helyettesítendő teszünk-e be szó nélkül mindent a kosárba. Attól még, hogy egy gyerek mindent megkapott, nem került pszichológushoz. Csakis amiatt, ami emellett elmaradt.

Pethő Orsolya 
pszichológus 

Ha nevelési gondjaid vannak, 
keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu 

A rovat további cikkei
A régi vonzásában
Fejfájásra sebtapasz?
Felnőtteknek esti mese???
33: Hogyan csökkentsd a minimumra a gyerekkori szorongást
31: Csúfolódás – de mi van, ha a te gyereked bánt másokat?


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak ...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónkn...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 14. 01:16


CÍMKEFELHŐ