31: Csúfolódás – de mi van, ha a te gyereked bánt másokat?

2014. november 27.
Kéthetente újabb gyereknevelési élethelyzetről olvashatsz, és kaphatsz konkrét, kézzel fogható megoldásokat. Igyekszem összegyűjteni a leggyakoribb nevelési problémákat és kérdéseket, amelyek munkám során, vagy a saját anyaságom kapcsán felmerültek. Érdemes mindegyiket átböngészni, rengeteg az érdekes téma.
Jó olvasást kívánok!

Pethő Orsolya pszichológus blogjaA csúfolódásról, kiközösítésről leginkább az áldozat szempontjából szoktunk beszélni. Hogyan lehet elkerülni, és ha már bekövetkezett, mi a teendő. A konklúzió mindig az, hogy bárkiből nem válhat préda, a stabil önértékelésű, megfelelő szociális képességekkel rendelkező gyerekeket nem pécézik ki a társaik. De mi a helyzet akkor, ha a te gyereked az, aki csúfolódik? Persze, ha a te ivadékodat bántja valaki, könnyű őt velejéig romlott, gonosz sátánfajzatnak látni, akit legszívesebben eltörölnél a föld színéről, csakhogy megmentsd a gyermekedet. Ha viszont a tiéd az elkövető, tán könnyebb meglátnod benne a segítségre szorulót, a gyengét. Azok a gyerekek, akik másokat (nyilván a testileg-lelkileg gyengébbeket) rendszeresen bántják, csúfolják, verik, labilis önbizalommal rendelkeznek, maguk is sebzettek és így tudnak némi ál-sikerhez, elismeréshez, feszültségük oldásához jutni.

Íme, néhány szempont, amit érdemes végiggondolnod:

  1. Jellemző-e, a szigorú, tekintélyelvű nevelés otthon, vagy az iskolában. Érezheti-e gyermeked úgy, hogy nem fair bánásmódban részesül, félnie kell e a büntetéstől, érvényesülnek-e az ő szempontjai is, vagy koránál fogva eleve alárendelt pozícióban van? Van e olyan szabály, hogy a felnőtteket tisztelni kell, tekintet nélkül arra, hogy erre rászolgálnak-e a viselkedésükkel? Kaphatott-e igazságtalanul büntetést, alázták-e meg? (Mellékesen jegyzem meg, hogy önmagában a büntetést is feleslegesnek és megalázónak tartom a gyerekeknél.) Érdemes áttérni a kapcsolaton alapuló, vagy pozitív nevelési elvekre, melyek szelídebbek, mégis hatékonyabbak, mint a büntetés. Mindenesetre elsősorban a kapcsolatotokon kell dolgoznod, ha arra jutottál, hogy eddig a büntetéstől való félelemre és a tekintélyre alapoztad azt.

  2. A gyerekközösségben, ahol ezt a viselkedést produkálja, vagy máshol, ahol rendszeresen megfordul érhette-e őt a többi, esetleg idősebb gyerekek részéről hasonló inzultus, ami tüskéket hagyott benne? Ehhez is jó viszonyban kell lennünk a gyermekünkkel, hogy meséljen olyasmiről is, ami kínos, amit szégyell. A lefekvés előtti időszak a legmegfelelőbb az ilyen intim beszélgetésekre. Nem érdemes idegesen faggatózni, inkább kezd önvallomással, hogy megnyílhasson: téged milyen élmények érnek napközben, hogyan idegesít fel a főnököd, vagy amikor iskolás voltál, veled mik történtek.

  3. Lehetett-e tanúja, vagy elszenvedője otthon, vagy az iskolában agressziónak, nyílt vagy rejtett formában? Ide tartozik a szóbeli bántalmazás, fenyegetés is, de egy sima fenékre ütés, erősebb karszorítás, ne adjisten elcsattant pofon is lehet annyira sértő, megalázó, hogy a felgyülemlett feszültséget később így tudja csak levezetni. Ez úgy működik, ahogy a nagykönyvben meg van írva – a végén a macskába rúg bele, hiszen tart attól, akinek a legszívesebben visszaadná a szenvedést. Azok, akik valójában tiszta fejjel sosem ártanának gyermeküknek, amikor nagyon fáradtak, és már nem tudnak uralkodni érzelmeiken, megtesznek olyat is, amit megbánnak. Ha ez rendszeresen előfordul veled, váratlanul ijesztővé válsz a gyermeked számára, érdemes indulatkezelési témában szakemberhez fordulni.

  4. Önbizalma ingatag, alacsony és így akar hatalomra, fölényre szert tenni, sikerhez jutni? Elsőre persze nem látszik gyámoltalannak, inkább pökhendi, túlzottan is magabiztos. Szinte nem is gondolnád, hogy belül igen is sérülékeny. Ha elkerül minden olyan megmérettetést, amikor hasonló kaliberűekkel kerülne egy lapra, ha gyakran dicsekszik, fitogtatja a fölényét, de csak a kisebbekkel, gyengébbekkel kapcsolatban, akkor erről lehet szó. Az önbizalom építése mindennapos feladat, és kevésbé a külső elismerésektől függ, mint a konkrét akcióktól, amit sikerült véghezvinni. Íme, néhány jó tanács:
    Ártalmas is lehet a dicséret? >>
    Ártalmas is lehet a dicséret? 2. - Gyakorlati útmutatók >>

  5. Elképzelhető, hogy a közösségben alakult ki furcsa értékrend, és azokhoz a "menőkhöz" szeretne csatlakozni, akik bántják a gyengébbeket. Azt gondolja – és ebben igaza is van – ha hasonlóan viselkedik, mint ők, akkor könnyebben befogadják és barátjukként tekintenek rá. A csapda abban rejlik, ha eredetileg nem is értett egyet az utánzott viselkedéssel, előbb utóbb önigazolásként el fogja hinni, hogy helyes, amit tesz, ezzel csökkentve a lelkiismeret furdalását. Hívd el hozzátok játszani azt, akit csúfol – kettesben kénytelenek lesznek jobb, és mélyebb kapcsolatot kialakítani. A közös élmény hatással lesz a csoportban mutatott viselkedésükre is. Összességében igaz, hogy gyermekednek ügyesebb és kevésbé bántó módszereket kell tanulnia aktuális feszültségének, frusztrációjának levezetésére. Elsőként otthon kell, hogy érzelmileg biztonságban érezze magát – azaz bármit is él át, merje azt kimutatni, biztos lehessen benne, hogy toleráljátok. Természetesen az sem utolsó, ha azt látja, a szülei is képesek elviselni, illetve túl lenni saját rossz érzéseiken.
Pethő Orsolya
pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak,
keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu


A rovat további cikkei
A régi vonzásában
Fejfájásra sebtapasz?
Felnőtteknek esti mese???
33: Hogyan csökkentsd a minimumra a gyerekkori szorongást
32: Mikor mit vegyek meg?


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, ho...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 14. 01:24


CÍMKEFELHŐ