3: Testvérek közötti állandó veszekedés és a Heti Tervező

2013. október 10. Pethő Orsolya
Konkrét eseteken keresztül, melyeket a LifeGarden óvodai programja során gyűjtünk össze, mutatok be egy-egy élethelyzetet és annak lehetséges megoldását, miközben megismerkedhetsz a LifeGarden pszichológus csapata által megálmodott kreatív nevelési eszközökkel, és azok használatával is.

Pethő Orsolya pszichológus blogja - 3. részKorábbi blogbejegyzések >>

Eset:
Máté és Réka, amióta csak édesanyjuk vissza tud emlékezni, amin csak lehet, összevesztek. Viszonylag kicsi a korkülönbség közöttük, a fiú 8, a kislány 6 éves. Mindketten elég öntudatosak, és nem engednek az igazukból. Édesanyjuk aktuális idegállapotától függött, hogy képes volt e türelmesen segíteni őket a konfliktus feloldásában. Az esték voltak a legrosszabbak. Ki az, akinek hulla fáradtan az egész napos munka és leckeírás után minden este marad energiája két civakodó testvért kibékíteni? Néhány földönkívüli szuperanyától eltekintve nem sokaknak. Máté és Réka édesanyja is rendre kiborult minden este, amikor a testvérek nekiálltak lejátszani a szokásos "ki fürdik először" meccset. A játszma szinte minden este hosszú volt, idegőrlő, és gyakran sírással végződött.

Ami nem működik:
Nem érdemes erősíteni a versenyt valamelyik gyermek dicsőítésével. Kerüljük az ilyenekhez hasonló összehasonlítást: "Nézd, a testvéred milyen szépen eszik!" "Te miért nem tudsz olyan jó lenni, mint a húgod/nővéred?" Ne azt hajtogassuk, hogy mit NE csináljanak (Ne veszekedjetek már!), hanem inkább javasoljunk konstruktív megoldást, amivel feloldható a konfliktus, ezzel a lehetséges kiutakra tanítva a gyerekeket is.

LifeGarden megoldás:
A Heti Tervező eredetileg a napi program megtervezésére készült, de kreatívan használva bármilyen megállapodás előre rögzíthető benne, amire később hivatkozni lehet. A két civakodó testvér édesanyja egy hétre előre minden napra sorshúzással dönti el a "ki fürdik először" kérdést, ezt vizuálisan meg is jelenítik. A táblázatot kitették a lakás központi helyére, így könnyű rá hivatkozni. Csak rá kell pillantani, és máris eldőlt a kérdés, és az esték azóta nyugodtan, veszekedésmentesen zajlanak.

Élethelyzet:
Minden gyermek gyárilag a lehető legtöbb figyelmet szeretné magának megkapni, és ez így van jól, az alkalmazkodás fontos része a folyamatos harc. A kisebbik testvér már abba született bele, hogy nincsen egyedül, így neki ez a természetes, de a legnagyobb megélhette, hogy teljes mértékben birtokolja szüleit. Miközben igyekszünk az állandó békítgetés és igazságtevés közben az idegeinket is karban tartani, bízzunk abban, hogy legkésőbb felnőtt korukban lenyugszanak a kedélyek és a legjobb barátok lesznek.


Pethő Orsolya
pszichológus
orsolya.petho@kolyokszerviz.hu


A rovat további cikkei
A régi vonzásában
Fejfájásra sebtapasz?
Felnőtteknek esti mese???
33: Hogyan csökkentsd a minimumra a gyerekkori szorongást
32: Mikor mit vegyek meg?


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Ijesztgetés helyett példamutatás
Hogyan történjék a környezeti nevelés? Hogyan állítsuk helyre az...
Philip Zimbardo: Hogyan válnak az átlagos emberek szörnyetegekké... vagy hősökké
Philip Zimbardo tudja, milyen könnyen válnak a jó emberek gonoss...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónkn...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Február...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. november 24. 01:03


CÍMKEFELHŐ