1: Esti, éjszakai félelmek, alvásproblémák megszüntetése Védőpajzs generátorral

2013. szeptember 26. Pethő Orsolya
Konkrét eseteken keresztül, melyeket a LifeGarden óvodai programja során gyűjtünk össze, mutatok be egy-egy élethelyzetet és annak lehetséges megoldását, miközben megismerkedhetsz a LifeGarden pszichológus csapata által megálmodott kreatív nevelési eszközökkel, és azok használatával is.

Pethő Orsolya pszichológus blogja - 1. részTovábbi blogbejegyzések >>

Eset:
B. Gabi, egy 4 éves kislány édesanyja 4 éve nem aludt, egy ideig persze a szoptatás miatt, de később elindult az "anya, adjál inni" éjszakai játék, minden éjjel több alkalommal. Édesanyja már nagyon kimerült volt, de azért minden éjjel bevitte a vizet, amiből a kislány néhány kortyot ivott. Kipróbálta, hogy nem megy be, a kislány nem aludt vissza, és volt, hogy bent hagyta a vizet, de a víz csak anyástul fog elég megnyugtató.

Ami nem működik:
Miután nem racionális félelemről van szó, hiába kutatjuk át a szobát bebizonyítva, hogy nincsenek ott szörnyek, hiába magyarázzuk el, hogy boszorkányok márpedig nincsenek, ez nem hat, ahogy az sem működik, ha nem vesszük komolyan ezeket a félelmeket, hiszen ezek nagyon is valóságosak a kisgyermek számára.

LifeGarden megoldás:
A Védőpajzs generátor fiú és lány változatban is létezik. Csak meg kell nyomni este, lefekvéskor a gombot, és máris áthatolhatatlan, láthatatlan védőburkot képez a gyermek köré, ami megvédi mindentől, sötéttől, boszorkától.

Gabi otthon csak mesélt a védőpajzsról, hogyan működik, mire jó. Elmondta, hogy mindenkinek van ilyen, csak meg kell találni a bekapcsoló gombot. Megkérdezte kislányát, hogy a testén hol van az ő pajzsának kapcsolója. A kislány a szegycsontjához mutatott. Aznap este be is kapcsolták a pajzsot. Ennek két hete, a kislány azóta átalussza az éjszakát.

Élethelyzet:
A gyerek nem akar elaludni, nem hagy kimenni a szobából, vagy éjszaka gyakran felébred és "foglalkoztat". Inni kér, melege van, fázik, túl sötét van, túl világos van, lényeg, hogy bemenjél a szobájába. A legtöbbször meg is fogalmazza, hogy fél valamitől, sötéttől, boszorkánytól, űrlényektől, mese szereplőktől. Komolyabb esetekben éjszaka leizzad, pizsamát kell cserélni, rémálmai vannak. Ő fáradt, te kimerült, és persze aggódsz is.

Nagyjából 2,5 - 3 éves kortól jelennek meg a kisgyermekeknél a szimbolikus félelmek, melyet a szörnyek, szellemek, fantázialények képviselnek. Képzeletvilága és az objektív valóság nem különül el élesen, egyszerre tudja, hogy fantáziájának alakjai nem léteznek, és hiszi, hogy valóságossá tudnak válni. Ezek a félelmek ennek az életkornak, a gyermek fantáziavilágának természetes kísérői, intenzív erővel képesek megjelenni, az iskoláskor kezdetére azonban szinte teljesen eltűnnek.

Bár életkori sajátosságról van szó, legyünk figyelmesek, gondoljuk át, nincs e valamilyen konkrét félelmet keltő esemény is a háttérben. Lehet az egy utcai kutyatámadás, agresszív óvó néni, a szülők egymás közti konfliktusa.

Pethő Orsolya
pszichológus
orsolya.petho@kolyokszerviz.huA rovat további cikkei
A régi vonzásában
Fejfájásra sebtapasz?
Felnőtteknek esti mese???
33: Hogyan csökkentsd a minimumra a gyerekkori szorongást
32: Mikor mit vegyek meg?


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
A légúti hurutos megbetegedések mellett a másik leggyakrabban előforduló betegs...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Philip Zimbardo: Hogyan válnak az átlagos emberek szörnyetegekké... vagy hősökké
Philip Zimbardo tudja, milyen könnyen válnak a jó emberek gonoss...
Könyvtárak a jobb életért
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagy...
Az óvodai beszoktatás lélektana
Páli Patrícia cikksorozata az óvodai életről felnőtteknek.
...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Februárt...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, ...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. október 17. 17:14


CÍMKEFELHŐ