1: Esti, éjszakai félelmek, alvásproblémák megszüntetése Védőpajzs generátorral

2013. szeptember 26. Pethő Orsolya
Konkrét eseteken keresztül, melyeket a LifeGarden óvodai programja során gyűjtünk össze, mutatok be egy-egy élethelyzetet és annak lehetséges megoldását, miközben megismerkedhetsz a LifeGarden pszichológus csapata által megálmodott kreatív nevelési eszközökkel, és azok használatával is.

Pethő Orsolya pszichológus blogja - 1. részTovábbi blogbejegyzések >>

Eset:
B. Gabi, egy 4 éves kislány édesanyja 4 éve nem aludt, egy ideig persze a szoptatás miatt, de később elindult az "anya, adjál inni" éjszakai játék, minden éjjel több alkalommal. Édesanyja már nagyon kimerült volt, de azért minden éjjel bevitte a vizet, amiből a kislány néhány kortyot ivott. Kipróbálta, hogy nem megy be, a kislány nem aludt vissza, és volt, hogy bent hagyta a vizet, de a víz csak anyástul fog elég megnyugtató.

Ami nem működik:
Miután nem racionális félelemről van szó, hiába kutatjuk át a szobát bebizonyítva, hogy nincsenek ott szörnyek, hiába magyarázzuk el, hogy boszorkányok márpedig nincsenek, ez nem hat, ahogy az sem működik, ha nem vesszük komolyan ezeket a félelmeket, hiszen ezek nagyon is valóságosak a kisgyermek számára.

LifeGarden megoldás:
A Védőpajzs generátor fiú és lány változatban is létezik. Csak meg kell nyomni este, lefekvéskor a gombot, és máris áthatolhatatlan, láthatatlan védőburkot képez a gyermek köré, ami megvédi mindentől, sötéttől, boszorkától.

Gabi otthon csak mesélt a védőpajzsról, hogyan működik, mire jó. Elmondta, hogy mindenkinek van ilyen, csak meg kell találni a bekapcsoló gombot. Megkérdezte kislányát, hogy a testén hol van az ő pajzsának kapcsolója. A kislány a szegycsontjához mutatott. Aznap este be is kapcsolták a pajzsot. Ennek két hete, a kislány azóta átalussza az éjszakát.

Élethelyzet:
A gyerek nem akar elaludni, nem hagy kimenni a szobából, vagy éjszaka gyakran felébred és "foglalkoztat". Inni kér, melege van, fázik, túl sötét van, túl világos van, lényeg, hogy bemenjél a szobájába. A legtöbbször meg is fogalmazza, hogy fél valamitől, sötéttől, boszorkánytól, űrlényektől, mese szereplőktől. Komolyabb esetekben éjszaka leizzad, pizsamát kell cserélni, rémálmai vannak. Ő fáradt, te kimerült, és persze aggódsz is.

Nagyjából 2,5 - 3 éves kortól jelennek meg a kisgyermekeknél a szimbolikus félelmek, melyet a szörnyek, szellemek, fantázialények képviselnek. Képzeletvilága és az objektív valóság nem különül el élesen, egyszerre tudja, hogy fantáziájának alakjai nem léteznek, és hiszi, hogy valóságossá tudnak válni. Ezek a félelmek ennek az életkornak, a gyermek fantáziavilágának természetes kísérői, intenzív erővel képesek megjelenni, az iskoláskor kezdetére azonban szinte teljesen eltűnnek.

Bár életkori sajátosságról van szó, legyünk figyelmesek, gondoljuk át, nincs e valamilyen konkrét félelmet keltő esemény is a háttérben. Lehet az egy utcai kutyatámadás, agresszív óvó néni, a szülők egymás közti konfliktusa.

Pethő Orsolya
pszichológus
orsolya.petho@kolyokszerviz.huA rovat további cikkei
A régi vonzásában
Fejfájásra sebtapasz?
Felnőtteknek esti mese???
33: Hogyan csökkentsd a minimumra a gyerekkori szorongást
32: Mikor mit vegyek meg?


VÁLLALATOKNAKCSALÁDOKNAK
Családi tervező rendelése
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

LEGOLVASOTTABB CIKKEK
Egy amerikai férfi, John Wood, akiről talán sose hallottunk nagyjából ötször tö...
Aludj jól!
Észrevettem, hogy az utóbbi években egyre több olyan emberrel ta...
A kommunikáció 10 aranyszabálya
Nem csupán pszichológusként, de üzletemberként, figyelmes társké...
Teljesítményt gátló kiáltás
Bizonyára mindannyiunk számára ismerős már az a tenisz meccseken...
Négy komoly tévhit a testbeszédről – Valóban érted a nonverbális jeleket?
Gyakori félreértés, hogy a testbeszéd vagy a nonverbális kommuni...
PARTNEREINKGYORS SZAKEMBER KERESŐAJÁNLÓ
"Mit kezdjek a gyerekkel, aki tíz év versenysport után egyszerűen abba akarja h...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön, Feb...
Van 5 perced magadra? Csatlakozz Te is!

Azért, hogy minél több olvasónknak sikerüljön...


ESEMÉNYNAPTÁR
2017. december 13. 06:37


CÍMKEFELHŐ